Kaliteli Uyku Çekmek Nefret Ettiğimiz Bu Hissi Ortadan Kaldırıyor

Kaliteli Uyku Çekmek Nefret Ettiğimiz Bu Hissi Ortadan Kaldırıyor
Sosyal medyanın etkin kullanımı arttıkça yalnızlık hissinin de artış gösterdiği birçok araştırma tarafından doğrulanan bir durum. İlişki süreleri ve güvenilirliğinin de etkilendiği günümüz dünyasında yalnızlık hissi de daha büyük kitleler tarafından benimsenmiş bir durum. Bilim insanları ise kaliteli uykunun yalnızlık hissini azalttığına dair bir çalışma ortaya koydu.

Uyku kalitesinin yüksek olmasının hayatımızın her alanına olumlu etkileri olduğu bilinen bir gerçek. Ancak SLEEP 2024 etkinliği kapsamında pazartesi günü sunulacak yeni bir araştırma, kaliteli uykunun daha geniş bir soruna çözüm sunabileceğini ortaya koyuyor.

YALNIZLIK HİSSİNİ AZALTAN KALİTELİ UYKU

Araştırmanın sonuçlarına göre bilim insanları, kaliteli uykunun insanlarda yalnızlık hissini azalttığını keşfetti. Uyku kalitesi yüksek olan bireylerde hem duygusal hem de sosyal yalnızlık seviyesinin düşük olduğu belirlendi. Bu bulgular, Sleep dergisinde yayımlandı.

GENÇ YETİŞKİNLERDE DİKKAT ÇEKEN BULGULAR

Araştırmacılar, uyku kalitesi ve yalnızlık arasındaki ilişkinin yaş grupları arasında farklılık gösterdiğini gözlemledi. Genç yetişkinlerde (20’li yaşlar) daha iyi uyku ile daha az yalnızlık arasında daha güçlü bir ilişki olduğu görüldü.

csm-colourbox10873042-41c49a4d53.jpg

YALNIZLIKLA MÜCADELEDE UYKU SAĞLIĞI

Yalnızlığın dünya çapında yaygın ve olumsuz etkileri olan bir durum olduğunu biliyoruz. Bu yüzden yalnızlığın etkilerini azaltmak ve doğru çözümler bulmak adına bu tür çalışmalar büyük önem taşıyor. Araştırmacılardan Joseph Dzierzewski, "Yalnızlık önemli bir halk sağlığı krizidir. Bu yüzden de onu anlamak ve tedavi etmek için bilgilere ihtiyaç var. Sonuçlar, uykunun yalnızlığın anlaşılmasındaki önemli rolünü vurguluyor. Belki de uyku sağlığını iyileştirmeye yönelik çabalar, özellikle gençler için yalnızlık üzerinde olumlu etkilere sebep olabilir," dedi.

ARAŞTIRMANIN DETAYLARI

Araştırmada yaş ortalaması 44 olan ve %51’i erkeklerden oluşan 2.297 yetişkin incelendi. Katılımcılar, çevrimiçi bir uyku sağlığı anketi ve yalnızlık ölçeği doldurdu. Araştırmacılar bu yanıtları analiz etti. Genç yetişkinlerde neden böyle bir oran görüldüğü ise henüz bilinmiyor. Dzierzewski, bu merak uyandırıcı durumun aydınlatılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

KALİTELİ UYKU: SAĞLIKLI VE ÜRETKEN BİR HAYATIN ANAHTARI

Uzmanlar, düzenli olarak günlük 7-8 saat uyku uyumanın daha üretken ve sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunu vurguluyor. Ayrıca kaliteli ve rahat bir uykunun önemi de büyük. Bu yeni çalışma, uyku sağlığının yalnızlığın etkilerini azaltmada kullanılabileceğini gözler önüne sermiş oldu.

Etiketler :