İşte bir yapay zekanın harcadığı enerji
Goldman Sachs’ın raporuna göre, bir ChatGPT sorgulaması, bir Google aramasından yaklaşık 10 kat daha fazla enerji tüketiyor. Yatırım bankasının verilerine göre, ChatGPT sorgulaması 2,9 vat-saat elektrik tüketirken, bir Google araması sadece 0,3 vat-saat elektrik harcıyor.
Yapay zekanın artan enerji tüketimi, tüm sektörleri etkileyen bu teknolojinin çevresel etkilerini de gündeme getiriyor. Veri merkezlerinin enerji tüketimi şu anda toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 2’sine denk geliyor, ancak bu oranın 2030 yılına kadar yüzde 3 veya 4’e çıkması bekleniyor. Goldman Sachs raporu, veri merkezlerinin enerji talebinin önümüzdeki yıllarda yüzde 160 oranında artacağı öngörüsünde bulunuyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, yapay zeka uygulamaları yüksek enerji tüketimlerine sahip. Özellikle, yapay zeka ile üretilen görüntüler, her bir telefon şarjı kadar enerji tüketiyor. The Verge’deki bilgilere göre, ortalama bir akıllı telefonun şarj olması için tükettiği enerji 0,012 kilovatsaat iken, yapay zeka ile bir görüntü üretmek aynı miktarda enerji tüketiyor.
Son 10 yılda ABD'deki enerji talebinde büyük bir artış yaşanmazken, veri merkezlerinin ve diğer enerji ihtiyaçlarının etkisiyle 2022-2030 döneminde toplam enerji talebinin yaklaşık yüzde 2,4 artması öngörülüyor. ABD'deki enerji şirketlerinin veri merkezlerini desteklemek için yaklaşık 50 milyar dolar yatırım yapması gerektiği belirtiliyor. Avrupa'da da benzer bir artış bekleniyor; 2023-2033 yılları arasında enerji talebinin yüzde 40 ila 50 oranında artması öngörülüyor.
Avrupa’daki veri merkezlerinin dünya çapında yüzde 15’ini oluşturduğu, 2030 yılına gelindiğinde bu merkezlerin enerji ihtiyaçlarının Portekiz, Yunanistan ve Hollanda’nın toplam enerji tüketimine eşdeğer olacağı tahmin ediliyor.