Film Gibi Olay! Uzaya Çıktılar Gençleştiler
Yapılan bir araştırmaya göre, tamamı sivillerden oluşan ilk uzay görevi olan SpaceX Inspiration4, uzaya taşıdığı dört mürettebatın tamamında genetik olarak gençleşme sağladı. Uzayda kaldıkları süre boyunca gerçekleşen bu etkiler, ne yazık ki kalıcı olmadı. Bilim insanları, uzay ortamının insan DNA'sını nasıl etkilediğini ve bu gençleşme etkilerinin neden kalıcı olmadığını çözmeye çalışıyor. Bu araştırma, uzay yolculuğunun insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak ve gelecekteki uzun süreli uzay misyonları için önemli ipuçları sağlayabilir.
ASTRONOTLAR GENETİK OLARAK GENÇLEŞTİ
Donanımhaber'de yer alan ayrıntılara göre 2021'de gerçekleştirilen ve dört sivil astronotun özelleştirilmiş SpaceX Crew Dragon kapsülüyle yörüngeye taşıyan üç günlük Inspiration4 görevi bilimsel olarak oldukça yoğun bir programa sahipti. Bu süre zarfında görevin baş sağlık görevlisi ve eğitimli doktor asistanı Hayley Arceneaux mürettebat arkadaşlarından kan örnekleri ve deri örnekleri topladı.
Dünya’ya dönüş sonrasında toplanan örnekler üzerinde birkaç ay boyunca süren bir dizi testler yapıldı. Tüm testler ve araştırmaların ardından deneyin sonuçları ise geçtiğimiz gün açıklanarak Nature ve Nature Communications dergilerinde üç bilimsel makale olarak yayınlandı.
DNA'LAR GENÇLEŞTİ
Araştırmacılar yaşlanmayı gösteren belirteçlerin uzayda azaldığını ve mürettebatın DNA'sının daha genç ve sağlıklı göründüğünü gözlemledi. Telomer olarak bilinen bu belirteçler yaş, çevresel faktörler ve stres nedeniyle kısaldığı bilinen kromozomları koruyan başlıklar olarak tanımlanıyor. Yapılan araştırma gösteriyor ki uzay görevi sırasında mürettebatın telomerleri uzadı. NASA da daha önce benzer çalışmalar yapmış ve astronotlarında telomer uzamasını gözlemlemişti.