Exo-Venüs Dünya’dan 40 ışık yılı uzaklıkta potansiyel olarak yaşanabilir bir Dünya

Exo-Venüs Dünya’dan 40 ışık yılı uzaklıkta potansiyel olarak yaşanabilir bir Dünya
Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi başarıyı kutluyor. Gökbilimciler uzayda Dünya ile hemen hemen aynı büyüklükte başka bir ötegezegen keşfettiler. NASA'ya göre yaşanabilir olma ihtimali yüksek.

DÜNYA'YA BENZEYEN YABANCI BİR DÜNYA KEŞFETTİLER

Bilim insanları, 40 ışıkyılı uzaklıkta, dünyamızdan sadece biraz daha sıcak olabilecek, Dünya benzeri bir ötegezegen keşfettiler. Gliese-12 b, kendi yıldızının etrafında her 12,8 günde bir tur atıyor.

Geçiş Yapan Ötegezegen Araştırma Uydusu'nu (TESS) kullanarak buldukları dış gezegenin genişliğinin Dünya'nın genişliğinin yaklaşık 1,1 katı olduğunu tahmin ediyorlar; bu da onu gezegenimize ve astrofizikçilerin sıklıkla dünyamızın "ikizi" olarak adlandırdıkları Venüs'e benzetiyor.

gliese-12-b-size-comparison-1536x864.jpg

Gökbilimciler, dış gezegenin yüzey sıcaklığının 42 santigrat derece olduğuna inanıyor; bu, güneş sistemimizin dışında şimdiye kadar keşfedilen 5.600 yabancı dünyanın çoğundan önemli ölçüde daha soğuk. Ancak yaşamın varlığı için uygun koşulların kanıtlanması biraz zaman alacak, Gliese-12 b her ne kadar Dünya'ya çok benzese de tabii ki tam olarak aynı değil.

Bilim insanlarına göre, bir ötegezegenin atmosferi olup olmadığını öğrenmek artık kesinlikle çok önemli. Gliese-12 b'nin bir atmosfere sahip olduğu ve sıvı suyun varlığına uygun sıcaklığı koruyabildiği kanıtlanırsa hayata bile ev sahipliği yapabilir.

YENİ KEŞFEDİLEN GEZEGENDE İNSANLAR HAYATTA KALABİLİR

Gliese-12 b, kesinlikle keşfedilen ilk Dünya benzeri ötegezegen değil, ancak NASA'nın bildirdiği gibi, bu kadar ilgiye değer yalnızca bir avuç benzer dünya var.

Dünyaya en yakın ve muhtemelen en iyi bilinen ötegezegen, yalnızca 40 ışık yılı uzaklıktaki Proxima Centauri b'dir. Ancak geçiş halindeki bir dünya olmadığından, bir atmosfere sahip olup olmadığı ve yaşam için potansiyel bir yuva olup olmadığı da dahil olmak üzere onun hakkında hâlâ öğreneceğimiz çok şey var.

Ancak Proxima b'nin bir atmosfere sahip olup olmadığını belirlemek gökbilimciler için son derece zordur çünkü bizim açımızdan gezegen doğrudan yıldızın üzerinden geçmemektedir. Bu nedenle bilim insanları, ışık atmosferden geçerken değişen ışığın yoğunluğunu karşılaştırdıkları spektroskopiyi kullanamazlar.

Kaynak:SciTech