Dünyanın ilk kafa nakli sistemi görücüye çıktı :

Dünyanın ilk kafa nakli sistemi  görücüye çıktı :
Sinir bilimi ve biyomedikal mühendisliği girişimi BrainBridge, sekiz yıl içinde faaliyete geçmesini umduğu dünyanın ilk "kafa nakli sistemini" tanıttı. Araştırmalar bunun sekiz yıl içinde işe yarayacağını düşünüyorlar.


Şirket, bilim kurgu konseptini, korkunç ses efektleriyle tamamlanan sekiz dakikalık bir videoyla tanıttı. Bir CGI gösterisinde, tamamen robotik bir sistem, tüyler ürpertici bir montaj hattında değiştirmeden önce eş zamanlı olarak bağışçının ve alıcının vücutlarından kafaları çıkarıyor.
Robotik kollar ve çoklu lazerler, bu son derece karmaşık ve hala teorik operasyonu yönlendirmek için yapay zekayı (AI) kullanarak çalıştığı için hastalardan başka insan yok.

kafa-nakli1.webp

Dünyanın ilk kafa nakli sistemi


BrainBridge, sistemin son aşamadaki kanser, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar ve felç gibi tedavi edilemeyen rahatsızlıklardan muzdarip hastalara yeni bir umut vereceğini söylüyor.
Ancak temel engellerden biri, tıbbın sinir ve omurilik hasarını yeterince onaramamasıdır. Bu olmadan, herhangi bir kafa nakli alıcısı boyundan aşağısı felç olacaktır.

kafa-nakli2.webp
Dünyanın ilk kafa nakli sistemi


Şirket şu anda bu engellerin aşılmasına yardımcı olacak uzmanlar arıyor ve konsept sunumunun "dünyanın dört bir yanından, biyomedikal bilimin sınırlarını genişletmek ve dünyayı daha iyiye doğru değiştirmekle ilgilenen en iyi yetenekleri çekeceğini" umuyor.
BrainBridge, "Kısa vadede projenin omurilik rekonstrüksiyonu ve tüm vücut naklinde bir atılım yaratmasını bekliyoruz." dedi. "Fakat uzun vadede proje, bildiğimiz şekliyle tıbbı dönüştürecek alanlara doğru genişleyecek."

Konsept, Dubai merkezli proje yöneticisi, biyoteknoloji uzmanı ve bilim iletişimcisi Hashem Al-Ghaili tarafından geliştirildi.
"BrainBridge konseptinin her adımı, bilimin çeşitli alanlarındaki uzmanlar tarafından yürütülen ve yayınlanan kapsamlı bilimsel araştırmalara dayanarak dikkatle düşünüldü" dedi. "Teknolojimizin amacı, tıp biliminde mümkün olanın sınırlarını zorlamak ve yaşamı tehdit eden hastalıklarla mücadele edenlere yenilikçi çözümler sunmaktır. Teknolojimiz, yalnızca birkaç yıl önce hayal bile edilemeyen, hayat kurtaran tedavilerin kapısını açmayı vaat ediyor." Nakledilecek donör, beyni ölmüş ancak vücudu işlevsel ve hayati organları iyi durumda olan bir hasta olacaktır."

kafa-nakli.webp

Ancak süreç bununla bitmiyor: Donörden yüz nakli de planlanıyor. Yüz nakli halihazırda büyük bir başarıyla gerçekleştiriliyor ancak aylarca süren planlama ve birden fazla cerrahi ekibin katılımını gerektiren son derece karmaşık operasyonlar. BrainBridge'in planlarına göre ameliyat, kafa nakliyle aynı yapay zeka tabanlı robotik cerrah tarafından gerçekleştirilecek.

Şirketin açıklaması şunları ekledi: "Süreç, beyin hücresi bozulmasını önlemek ve kusursuz uyumluluk sağlamak için gelişmiş yüksek hızlı robotik sistemler kullanıyor. Tüm prosedür, omuriliğin ve sinirlerin hassas bir şekilde yeniden bağlanmasını kolaylaştırmak için gerçek zamanlı moleküler görüntüleme ve yapay zeka algoritmaları tarafından yönlendiriliyor. ve kan damarları".

Süreç henüz konsept aşamasında olduğu için ameliyatın ne kadar etkili olacağına dair çok az güvenilir bilgi var, ancak tanıtım videosunda vücutların nasıl soğutulacağı ve omurganın tekrar bir araya "yapıştırılmasına" yardımcı olmak için polietilen glikolün nasıl kullanılacağı ayrıntılarıyla anlatılıyor. PEG halihazırda omurilik yaralanmalarının tedavisinde kullanılıyor.

Operasyonun ardından önemli bir fiziksel rehabilitasyon ve psikolojik destek sağlanacak, ardından hasta, nakil bölgelerinin iyileşmesi için dört hafta süreyle indüklenmiş komada tutulacak.

kafa-nakli4.jpeg

Dünyanın ilk kafa nakli sistemi


Kaydedilen ilk kafa nakli girişimi 1908'de bir köpeğe yapıldı, ancak başarısız oldu.
Dr. Volodymyr Demikhov, 1950'lerde canlı kafaları diğer köpeklere naklederek bu çalışmaya devam etti ve etkili bir şekilde iki başlı köpekler yarattı. Teknik olarak kafa nakli olarak nitelendirilemedi ve deneklerin hiçbiri şaşırtıcı olmayan bir şekilde uzun yaşamadı.
1970'lerde bilim adamı Dr. Robert White, bir al yanaklı makak üzerinde kafa nakli veya "kafa değişimi" gerçekleştirdi. Zavalli makak sekiz gün yaşadı ve Dr. White'ın meslektaşlarından birini görebiliyor, duyabiliyor, koklayabiliyor ve ısırabiliyordu ancak ekip omuriliği takamadığı için yeni vücudunda hareket edemiyordu. Bu tür yaklaşık 30 nakil gerçekleştirdi.

Son olarak beyin cerrahı Sergio Canavero başarılı bir şekilde insan kafası naklettiğini duyurdu. Ancak hem bağışçının hem de alıcının ölmesi, başarının tam olarak nasıl ölçülebileceği sorusunu gündeme getirdi. Şimdi ilk canlı kafa naklinin "çok yakında" olmasını ve aşık olduktan sonra fikrini değiştiren ölümcül hasta bir adama ameliyat edilmesinin planlandığını umuyor.

Şu anda çoğu insan için kafa nakli henüz çok uzakta ve belki de hiçbir zaman mümkün olamayabilir. Ancak bunu başarmaya çalışırken kaydedilen ilerleme, eğer etikse, tıbbi bakımda, özellikle de omurilik yaralanması alanında büyük bir ilerlemeye yol açabilir.

Bir gün kafaların bir fabrikadaki araba parçaları gibi değiştirilip değiştirilmeyeceği henüz bilinmiyor. Ancak BrainBody'e göre sinir bozucu, kırılgan vücut olmadan beyin birkaç yüz yıl yaşayabilir.