Dünyadan çıplak gözle görülebilen ay'daki bu mağara insanlığın üssü olarak kullanılabilir

Dünyadan çıplak gözle görülebilen ay'daki bu mağara insanlığın üssü olarak kullanılabilir
Bilim insanları, Ay'da 100 metre derinliğinde bir mağara keşfetti ve bu mağaranın insanlık için kalıcı bir üs kurmak adına ideal bir yer olabileceğini öne sürdü. 1969'da Apollo 11'in iniş yaptığı Mare Tranquillitatis bölgesinde bulunan bu mağara, insanların 20-30 yıl içinde Ay yüzeyinde kalıcı olarak yaşayabilme ihtimalini artırıyor.

İlk İngiliz astronot Helen Sharman, mağaranın bir üs için uygun göründüğünü ve astronotların mağaraya inip çıkabilmeleri için jet paketleri veya bir asansör kullanmaları gerekeceğini belirtti.

İtalya'daki Trento Üniversitesi'nden Lorenzo Bruzzone ve Leonardo Carrer, bu mağarayı radar kullanarak buldular. Mağara, dikey ve sarkan duvarlara sahip olup, yeraltında daha da uzanabilecek eğimli bir zemine sahiptir.

Prof. Carrer, insanların Dünya'da mağaralarda yaşamaya başladığını hatırlatarak, Ay'da da mağaralarda yaşamanın mantıklı olduğunu söyledi. Bilim insanları, mağaranın haritasını çıkarmak için radar, kameralar ve robotlar kullanmayı planlıyor.

Ay'da mağaraların varlığı ilk olarak yaklaşık 50 yıl önce fark edildi ve 2010 yılında Lunar Reconnaissance Orbiter görevi sırasında mağara girişi olabileceği düşünülen çukurların fotoğrafları çekildi. Ancak, bu mağaraların ne kadar derin olduğu veya çökme riski olup olmadığı bilinmiyordu. Yeni keşif, Ay'da yaşama yönelik umutları artıran önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.