Dünya Tarihinde Bir İlki Gerçekleştirdi: Güneş’e Dokundu Ve Erimedi! Ama Nasıl? Cevabını Fizik Verdi…

Dünya Tarihinde Bir İlki Gerçekleştirdi: Güneş’e Dokundu Ve Erimedi! Ama Nasıl? Cevabını Fizik Verdi…
Dünya’dan daha yaşlı olduğu bilinen Güneş’e tarihte ilk kez 2021 yılında dokunuldu. En sıcak gezegen olarak bildiğimiz Güneş’in üst atmosferi 1 milyon derecenin üzerinde. Peki hayalimizin çok ötesinde bir sıcaklığa sahip olan Güneş, kendisine dokunmayı başaran uzay aracını nasıl eritemedi? Bunun nedeni materyal mi? Hayır. Bunun cevabı fizikte saklı.

Yayımlanan resmi verilere göre 4,54 milyar yıldır var olduğu tahmin edilen Dünya, kendisinden daha yaşlı olduğu düşünülen Güneş sayesinde aydınlanıyor ve ısınıyor. Bilim insanları Dünya gezegeni dışında yaşanabilir başka bir gezegenin olup olmadığını yıllardır araştırıyor.

a4c681bf50104119d7bdc6cb11527971.jpeg

Sık sık “… gezegeninde su bulundu” ya da “… gezegenine ayak basıldı” haberlerini duyuyoruz. Peki bu arayışların nedeni ne? Elbette ki yaşanabilir başka bir gezegen bulmak. Uzayda birçok araştırma da henüz sonuçlanmış değil. Örneğin “Kara Delik” olarak bilinen o koca boşlukta neler döndüğü hala bilinmiyor.

parker-solar-probe.webp

1 MİLYON DERECENİN ÜZERİNDEKİ SICAKLIĞA DOKUNDU

Dünyamızı ısıtan ve aydınlatan Güneş ile ilgili birçok araştırma da devam ediyor. En son dünya gündemine bomba gibi düşen araştırma ise bir uzay aracının Güneş’e dokunmasıydı. Tüm dünya bu uzay aracının nasıl erimediğini merak ediyordu. Peki bu uzay aracı üst atmosferi 1 milyon derecenin üzerinde olan, hayal ettiğimizin çok ötesinde bir sıcaklığa sahip olan Güneş’e ilk temasında nasıl erimedi? Bunun nedeni uzay aracının materyali miydi? Elbette hayır. Bu sıcaklığa dayanabilecek hangi materyal vardı ki zaten… Bunun cevabı fizikte saklıydı.

gne-enerjisi-1.jpg

ADINI TARİHE YAZDIRAN UZAY ARACI NASIL ERİMEDİ?

“Güneşe dokunma” görevini başarıyla tamamlayan uzay aracı, birkaç saatini de Güneş’in atmosferinde geçirmiş ve asla bir dezenformasyon yaşamamış, erimemişti. 2021 yılında bu görevi üst düzey bir performans göstererek başarıyla tamamlayan uzay aracının gücünü, daha doğrusu fizik kurallarının üstünlüğünü gelin birlikte inceleyelim.

ec96e67b821aa207a92eca7ccc5f810442803916.jpeg

Güneş’in üst katmanı az önce de belirttiğimiz üzere 1 milyon santigrat derecenin de üzerinde. “Korona” denilen bu katmanın sıcaklığı, herhangi bir metalin en yüksek erime noktasından bile yüzlerce kat daha yüksek.

carbon-fiber.webp

Güneş’e dokunan sondanın malzemesi ise hafif karbon köpükten yapılmış, soğuk kalma konusunda gerçekten iyi iş çıkarabilen ileri teknoloji bir kalkanla kaplı. Yine de bu kalkan bile 1 milyon derece sıcaklığa dayanabilecek kadar güçlü değil.

BURADA İŞİN İÇİNE FİZİK GİRİYOR

Isı (farklı sıcaklıklara sahip iki şey arasında enerji aktarma işlemi) olmadan da sıcaklık (maddenin bir özelliği) elde etmek mümkün! Isı, ısı kaynağına ve ısıtılan şeye bağlı. Aynı sıcaklığa sahip iki maddenin, her zaman aynı miktarda ısıya sebep olması gerekmiyor.

Mesela fırında bir yemek pişirdiğinizi düşünün. Elinizi fırının içine soktuğunuzda yanmaz fakat fırının içindeki metale veya cama dokunduğunuzda yanar çünkü hava, metalden daha az yoğun.

9dd28c40dc0dbd1638e6a490bb2968d467475418.jpeg

Bilgileri aldığımıza göre asıl konumuza geri dönelim.

Güneş’in korona katmanındaki parçacıklar, çok az ve birbirinden uzak. Yoğunluğu, Dünya’nın atmosferinden hemen hemen 10 trilyon kat daha az. Yani uzay aracı bir parçacıkla çarpıştığında, metalin erime sıcaklığına kadar ısıtmaya neden olamıyor.

Bu yüzden Parker Solar, Güneş’in atmosferinde geçirdiği birkaç saatlik yolculuğunda 1400 dereceden fazla ısınmadı bile. Hatta aracın içi en fazla 30 dereceye kadar soğudu. Ortalama bir yaz sıcaklığı kadar! Kim bilir, belki bir gün biz de böyle bir uzay aracının içinde Güneş'e yolculuk yapabiliriz...

1688638017-kartin-papik-pro-p-kartinki-kosmos-vse-planeti-v-ryad-13.jpg

HEPİMİZİN BİLDİĞİ GEZEGENLER KAÇ YAŞINDA?

Samanyolu Galaksisi: 13,61 yıl

Güneş sistemi: 4,571E9 yıl

Güneş: 4,603E9 yıl

Jüpiter: 4,603E9 yıl

Satürn: 4,503E9 yıl

Uranüs: 4,503E9 yıl

Neptün: 4,503E9 yıl

Dünya: 4,543E9 yıl

Venüs: 4,503E9 yıl

Mars: 4,603E9 yıl

Merkür: 4,503E9

GEZEGENLERE GÖRE KAÇ YAŞINDAYIM?

Gökbilimciler tarafından hazırlanan siteye göre, Dünya'da 18 yaşındaki bir genç, Merkür yılına göre 74, Mars'ta 9, Venüs'te 29, Uranüs'te 2, Jüpiter'de ise 1.5 yaşında oluyor. Bu genç, Plüto, Neptün ve Satürn gibi gezegenlerde ise henüz 1 yaşına girmeyi bekliyor.

'Yolun yarısına gelmiş' 35 yaşındaki biri ise, Merkür'de 145 yaşına fırlıyor, Mars'ta 18 yaşında bir gence dönüşüyor. Uranüs gezegeni, 35 yaşındaki birine 4 yaşını, Satürn de 1 yaşını uygun görüyor.

Dünya'da 50 yaşına gelen ve 'biraz geçkince' olduğunu düşünenlere ise, Mars gezegenindeki takvimler daha 'pembe' sayfalar sunuyor. 'İkinci Bahar'ındakiler, Mars'ta 26 yaşında bir genç, Uranüs'te ise hazırlık sınıfına başlama heyecanındaki 6 yaşındaki bir çocuk durumundalar.

Gezegenler arasında, 'en acımasız' davranan ise Merkür... Galaksimizin Güneş'e en yakın gezegeninde yıllar o kadar hızlı geçiyor ki, bu ateş topu, 18 yaşındaki bir gence 74.65, 35 yaşındaki birine 145.17 yaşında olduğunu söylüyor. 50 yaşındakiler ise, Merkür'de 200 yaşını çoktan aşmış bile...

GEZEGENLERE GÖRE KAÇ KİLOYUM?

İnsanoğlunun, Dünya'daki yerçekimine ayarlı kilosu da, gezegenlerin kendilerine özgü çekim kuvvetlerinde, değişik rakamlar veriyor.

Örneğin, 45 kilo ağırlığındaki biri, Merkür ve Mars'ta 17, Venüs ve Uranüs'te 40, Satürn'de ise 47 kilo... Jüpiter ise, 45 kilo olduğunu düşünenlere, 'bizim buralarda 114 kilosun' diyor.

Aynı şekilde, 75 kiloluluk biri de, Merkür ve Mars'ta, hayli hafifleyerek 28 kiloya düşerken, Plüto'da neredeyse uçmaya başlayacak bir kiloya iniyor: 5 kilo...

Etiketler :