Çin, Ay'a üs kuruyor

Çin, Ay'a üs kuruyor
Çin'in ilk ay üssünü inşa etme arayışında ilerleme kaydetmesi bekleniyor. AFP'nin haberine göre bu, Pekin'in istasyonun tuğlalarının Ay toprağından yapılıp yapılamayacağını kontrol edeceği uzaydaki bir deneyin parçası olarak gerçekleşecek.

Tuğla örnekleri Çin'in Tiangong uzay istasyonuna gidecek bir kargo roketiyle fırlatılacak. Çin, 2030 yılına kadar astronotları Ay'a göndermeyi planlıyor. Bu zor bir görev: Herhangi bir yapı büyük miktarda kozmik radyasyona, aşırı sıcaklık dalgalanmalarına ve ay depremlerine dayanmalıdır ve orada inşaat malzemeleri temin etmek maliyetli bir prosedürdür.

1784421.jpg

Merkezi Wuhan eyaletindeki üniversiteden bilim insanları, ayın yüzeyinden bir üs inşa etmenin bu sorunlara bir çözüm olabileceğini umuyorlar. Ay toprağının özelliklerini taklit eden, bazalt gibi Dünya'da bulunan farklı malzeme bileşimlerinden yapılmış bir dizi prototip tuğla oluşturdular.

Bu test tuğlalarının parçaları Tiangong Uzay İstasyonuna ulaştıklarında bir dizi zorlu testten geçecek. Wuhan'daki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden profesör Zhou Cheng, "Bu büyük bir ifşa" dedi. "Basitçe söylemek gerekirse, (malzemeyi) uzaya koyduk ve dayanıklılığının, özelliklerinin aşırı koşullar altında bozulup bozulmayacağını görmek için orada beklemesine izin verdik" diye ekledi. Ay'ın sıcaklığı 180 ila -190 °C arasında önemli ölçüde değişebilir.

67344e1f617ed705-w1200xh675.webp

Atmosferin olmaması, mikrometeoritlerin yanı sıra büyük miktarda kozmik radyasyona da maruz kalması anlamına gelir ve Ay depremleri, yüzeyindeki her türlü yapıyı zayıflatabilir. Deney 3 yıl sürecek ve her yıl araştırmaya numuneler gönderilecek.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi