Bir varsayıma göre Merkür'ün elmas katmanı var: Merkür yaklaşık 18 kilometrelik değerli taşlarla kaplı

Bir varsayıma göre Merkür'ün elmas katmanı var: Merkür yaklaşık 18 kilometrelik değerli taşlarla kaplı
Bilim adamları, Merkür gezegeninin iç kısmında 15, hatta belki 18 kilometre kalınlığa kadar bir elmas tabakasının bulunduğunu öne sürüyorlar. Çinli ve Belçikalı bilim adamlarından oluşan ekip, elmas yatağını hesaplamak için sıcaklık modelleri adı verilen modelleri kullandı. Araştırma daha önce Nature bilimsel dergisinde yayımlan

BASINÇ VE SICAKLIKLA KARMAŞIK DENEYLER

Ekip aynı zamanda hesaplamalarını deneysel olarak da destekleyebildi: Teknik olarak çok karmaşık basınç testleri kullanan araştırmacılar aynı sonuca ulaştı. Yedi gigapaskal'a kadar basınç ürettiler. Bu da santimetre kare başına 70 tonun üzerinde bir ağırlığa karşılık geliyor.

Yazarlara göre kükürt elementi elmas oluşumunda özellikle önemli bir rol oynadı. Messenger sondasından elde edilen verilerde Merkür'de yeterli miktarda kükürt bulunduğunu görüyorlar. Yalnızca yüzde on birlik kükürt içeriği daha hızlı kristal oluşumunu sağlar.

Yazarlar Merkür'ün bir zamanlar magma okyanusu ile kaplı olduğunu öne sürüyorlar. Bu okyanustaki karbondan oluşan grafit yüzeye çıktı ve soğuduktan sonra kabuğa dönüştü. Siyah-gri grafit aynı zamanda Merkür'ün karanlık yüzeyini de verir. Magmatik okyanusun dibinde, orada hakim olan basınç ve sıcaklığın yanı sıra kükürt elementinin etkisiyle ilk elmas tabakası oluştu.

18 KİLOMETRE KALINLIĞA KADAR ELMAS TABAKASI

merkur.png

Yavaş yavaş, magmatik okyanus, dibinde elmasların biriktiği katı bir mantoya kadar soğudu. Birikme süreci, elmas tabakası 15-18 kilometre kalınlığa ulaşana kadar magmanın çekirdekten yüzeye yükselmesiyle devam etti. Ancak yazarlar bunların yalnızca kendi hesaplamalarına ve deneylerine dayanan varsayımlar olduğunu vurguluyor.

BULUNMASI ZOR ELMASLAR

Almanya'nın Münih Teknik Üniversitesi'nden gezegen araştırmacısı Philipp Reiss, açıklanan koşullar altında bir elmas tabakasının oluşumunun gerçekten mümkün olduğuna inanıyor. Sonuçta bu hiç de şaşırtıcı değil, çünkü elmasın oluşumu yüksek basınç ve sıcaklıklara bağlı ve bunlar Merkür'de de mümkün. Ancak uzay kaynaklarının çıkarılması alanında uzmanlaşan Rice, yataktan yararlanmanın teknik olarak imkansız olduğuna inanıyor.

Çünkü bu elmas tabakası 485 kilometre derinlikte yer alıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Dünya üzerindeki en derin sondaj kuyusu 12 kilometrenin biraz üzerindedir. Ayrıca Merkür, Güneş'e en yakın gezegendir ve bu nedenle 480 dereceye kadar bir sıcaklığa sahiptir. Uzay sondası ayrıca güçlü radyasyona ve Güneş'in daha güçlü yerçekimine de maruz kalıyor. Bu aşırı koşullar nedeniyle şu ana kadar Merkür'e yalnızca iki sonda gönderildi. Üçüncüsü BepiColombo ise 2018'den beri oraya seyahat ediyor ve 2025'te Merkür'ün yörüngesine girmesi bekleniyor. Ek veriler toplayabilir ve elmas katmanı teorisini doğrulayabilir.

Etiketler :