3 işçinin öldüğü Milas'taki maden ocağı faciasında korkunç ihmal!
Muğla'nın Milas ilçesinde 3 işçinin öldüğü feldspat maden ocağıyla ilgili değerlendirmede bulunan İSG- SEN Başkanı İrfan Sayar, "Malum maden ocağında yukarıdan aşağıya doğru olması gereken üretim yönü aşağıdan yukarıya doğru yanlış olarak devam edildiği anlaşılıyor" dedi.
Muğla’nın Milas ilçesinde 3 işçinin ölümüyle sonuçlanan feldspat maden ocağındaki kaza hakkında Duvar'a konuşan; konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı (İSG- SEN) İrfan Sayar, “Malum maden ocağında yukarıdan aşağıya doğru olması gereken üretim yönünün aşağıdan yukarıya doğru yanlış olarak devam ettiği anlaşılıyor” dedi.
Muğla’nın Milas ilçesinde dün feldspat madeni çıkarılan ocakta göçük meydana geldi, 4 işçi enkaz altında kaldı. İşçilerin cansız bedenine ulaşıldı. Kazayla ilgili değerlendirmede bulunan İSG-SEN Genel Başkanı İrfan Sayar, maden ocaklarının Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından istenen işletme projesine bağlı kalarak üretim yapması gerektiği belirterek, “Ocağın açılacağı coğrafik şartlar ve jeolojik birim çok iyi etüd edilmelidir. Sondaj ve jeofizik araştırmaları yapılmalıdır. Maden ocağı işletilirken bile yoklama sondajları yapılmalıdır. Yeraltı su kaynakları, çatlak ve faylanma gibi bir sürü veriler haritaya işlenmeli ve ona göre üretime yön verilmelidir” bilgisini verdi.
KONTROL YOK MU?
Açık işletme yöntemi dediğimiz yöntemde basamak şekli verilerek üretim yapıldığını söyleyen Sayar, “Patlatmalı olarak üretim yapan facianın olduğu ocak düzgün basamaklar oluşturarak üretim yapmadığı anlaşılıyor. Formasyona göre (jeolojik birim) basamakların şev açıları da önem arz eder. Basamakların kaymadan durabilmesi için verilen şev açıcı formasyonun birimine göre değişiklik arz eder. Kazanın meydana geldiği maden ocağında patlatmadan sonra askıda kalan kavlak kontrolünün olmadığı da söylenebilir çünkü patlatmadan sonra yığının alınması sırasında olduğu ifade ediliyor” diye konuştu.
‘YANLIŞ OLARAK DEVAM ETTİĞİ ANLAŞILIYOR’
“Hiçbir şey insan hayatından önemli değildir” vurgusunda bulunan Sayar, “Malum maden ocağında yukarıdan aşağıya doğru olması gereken üretim yönü aşağıdan yukarıya doğru yanlış olarak devam edildiği anlaşılıyor” dedi.
DÜZENLEME YAPILMALI
Maden kanunuyla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Sayar, “Yeni uygulamaya sokulan maden kanunu ve ona bağlı yönetmelikler sırf para cezasına dayalı değil iş sağlığı ve güvenliğinin kültürünün topluma yerleşmesini hedeflenerek hazırlanmalıdır. Zira önlemek ödemekten daha ucuz olmayabilir parası çok olana” diye dikkat çekti.
‘İŞ GÜVENLİĞİNDE BRAŞLAŞMAYA GİDİLMELİ’
“İş güvenliğinde branşlaşmaya gidilmelidir” diyen Sayar sözlerini şöyle bitirdi:
” Madencilik özel bir meslek dalıdır. İçerisinde jeoloji, işletme, makine, iş sağlığı ve güvenliği ve birçok meslek disiplinlerini barındıran komplex bir iştir. Dolayısıyla kanayan yaramız iş kazalarını önlemek için iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde branşlaşmaya artık gidilmelidir. A,B,C gibi uzmanlığı anlatan ama sertifika alımında yapılan yanlış uygulamalar ile gerçekte uzmanlaşma sağlamayan sistemin bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir.”