İmamoğlu TRT Haber'de gazetecilerin sorularını yanıtlıyor

İmamoğlu TRT Haber'de gazetecilerin sorularını yanıtlıyor
31 Mart'ta İBB Başkanı seçilen ancak 6 Mayıs'ta YSK'nin kararıyla mazbatası elinden alınan seçilmiş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, TRT Haber'de soruları yanıtlıyor.

İmamoğlu, TRT Haber'de gazeteciler Fatih Er ve Şebnem Bursalı’nın sorularını yanıtlıyor.

İmamoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

-Bugün çok soru sordular bana hiçbirine cevap vermedim onu söyliyeyim. Dedim ki “TRT’den izleyin” kanallar kızdı. Muhtemelen birkaç kanal kaçtı maçtı diye bir kaçtane haber bile yapmıştırlar. Dedim ki ‘Uzun zamandır TRT bizi çağırmıyordu. Onlar beni düşünmüyor ama ben onların yayıncılığını düşüneceğim. Soruları orada cevap vereceğim’ dedim. Onun için bu şekilde geldik inşallah iyi bir yayın olur.

'İSTANBUL, GÜVEN ENDEKSİNDE TÜRKİYE'DEKİ ŞEHİRLER ARASINDA 73. SIRAYA GERİLEDİ'

-Çok şey aslında… Hiçbir dönem yerel seçimlerde hiç fark edilmedikleri kadar bu dönem fark edildi insanlar. Tabi bunun en başında çocuklar, kadınlar ve gençler…

-Gençler bu toplumun enerjisi, çocuklar geleceği, kadınlar da vicdanı… Bir toplumda kadınlar hayatın içerisindeyse, topluma gerçekten çağdaş diyebilirsiniz. Aksi takdirde gerçekten problem. 2015 verilerine göre İstanbul güven endeksinde Türkiye’deki şehirler arasında 73. Yani böyle bir duruma düşmüş İstanbul.

-350 bin genci var İstanbul’un. Bu sayılar devletin kurumlarına ait. 18-25 yaş arası genç. Okutamamışız, mesleği yok, işi de yok. 1 milyon 200 bin çocuk var 0-4 yaş arası. Bunların büyük bir kısmı ne yazık ki dar gelirli ailelere ait çocuklar.

-Gençlere ulaşımda indirim demiştik biz bunu gelir gelmez yaptık. 85 liradan 40 liraya indirdik. Bu indirimi sadece öğrencilerde bırakmadık. 18-25 yaş arası gençlere de yüzde 40 indirim vaadimiz vardı bizim görev süremiz yetmedi ama devam edeceğiz yapacağız.

-İstanbul Çocuk Fonu diye bir kavram ortaya koyacağız. Eğitimle, çocuklarla, gençlerle ilgili seferberlik. Seferberlik çok önemli bir kavram. Ben İstanbul’da sorumluluğu olduğu bir dönemi başlatacağımızı söyledim. Çocuk oyun dünyası merkezlerinden tutun, 0-6 yaş grubuna özel mahalle evleri. Süreci, demokrasiyi mahallelerden çözmeye başlarsınız. Mahallelerden başlar merkezi yönetime doğru gidersiniz. Bu projeyle yoğun sorunların yaşandığı, özellikle çocuk istismarı ve kadına şiddet, bu mahalle evlerinde en az 2 uzmanı görevlendireceğiz. Dolayısıyla sistem çok katılımcı, çocukları ve kadınları içine alan bir sisteme dönüşecek.

-Kadın konusu bizim için elbette önemli. Bazı konularda anneyi destekliyoruz. İstatistiklere baktığımızda 0-4 yaş arası çocuğumuz 1 milyon 200 bin. Ona hizmet üretmeyeceğiz de neye üreteceğiz. Dolayısıyla dedim ki şehrin onlara izin vermesi lazım. Annelerimize sosyal tesislerimizi yüzde 40 indirimli, 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere eğitimi ücretsiz yapacağız. 2 tane kadın sığınma evi hızlıca devreye alacağız. Kadın sağlığı merkezleri talebi var. 20 adet kadın sağlığı merkezi talebi ve 40 adet doğumhane kuracağız. İki üniversiteyle yaptığımız araştırmada bizim elimize gelen talepler bunlar.

-Yoksulluk, ev kadınını etkiliyor, ocağındaki yemeğini etkiliyor. Bir de işsizlik konusu var, o da en çok gençleri etkiliyor.

Ayrıntılar geliyor...