Muz, Elma ya da Portakal Değil! En Sağlıklı 5 Meyve Bakın Nelermiş
İnsanların meyve tüketme alışkanlıkları mevsimden mevsime değişiklik gösterse de, en sağlıklı meyvelerin elma, armut ya da muz olduğuna inanılır. Bu hatalı bilgi toplumun tamamına yakını tarafından gerçek olarak kabul edilse de, söz konusu meyveler şekerli yapıları nedeniyle vücutta salgılanan insülini hızlıca yukarı çıkarmakta ve kilo alınmasını kolay hale getirmekte.
Lezzetli olmalarına rağmen diyetisyenler tarafından kilo vermek ya da sağlıklı kalmak isteyen insanlar için ideal görülmeyen bu meyveler, doktorlar tarafından sıklıkla tavsiye edilmez. Yapılan araştırmalara göre insan sağlığı için en faydalı belirlenen 5 meyve şu şekilde:
GREYFURT
Besin açısından zengin bir narenciye meyvesi olan greyfurt, ekşi tadıyla biliniyor. ABD'li bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre kan basıncını ve insülin direncini düşürmeye yarayan greyfurt, zengin bir polifenol kaynağı.
Tüketilecek yarım greyfurt günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 13'ünü karşılamakta. Sağlığımız için çok kritik olan A vitamini, sağlıklı görmeyi ve bağışıklık fonksiyonlarını desteklemekte. Kollajen oluşumuna yardımcı olan ve kemik gücünü artıran greyfurt, en sağlıklı meyveler arasında yer alıyor.
BÖĞÜRTLEN
Son yıllarda tüketimi yaygınlaşan böğürtlen de sağlık için olmazsa olmaz meyveler arasında yer alıyor. Antosiyaninler açısından zengin olan bu meyve, kan şekerini düzenleyen yollar üzerinde olumlu etkilere sahip.
2018 yılında yapılan rastgele bir çalışmada bir hafta boyunca günde 600 gram (4 bardak( böğürtlen içeren yüksek yağlı bir yiyen uygulayan aşırı kilolu ve obez insanların yağ oksidasyonlarının arttığı ve glikoz kontrolünün iyileştiği gözlemlendi.
2018 yılında yapılan randomize kontrollü bir çalışmada, bir hafta boyunca günde 600 gram (4 bardak) böğürtlen içeren yüksek yağlı bir diyet yiyen aşırı kilolu veya obez erkeklerde yağ oksidasyonunun arttığı ve glikoz kontrolünün iyileştiği gözlemlendi.
Spesifik olarak, böğürtlen verilen erkeklerde daha fazla insülin duyarlılığı görüldü ve bu da tip 2 diyabetin önlenmesinde önemli bir faktör olarak kabul edildi.
ÇİLEK
En sevilen meyveler arasında yer alan çilek, aynı zamanda en faydalılardan biri. Şeker oranının düşük olmasının yanı sıra, çileğin besin değerleri kardiyovasküler hastalık risk faktörlerindeki iyileşmelerle de ilişkilendirilmekte.
Bulundurduğu polifenoller, lif, vitaminler ve mineraller çileğin kalp sağlığına büyük fayda sağlamasına yardımcı oluyor. British Journal of Nutrition'da sunulan araştırma, çileğin yüksek kolesterolü olan kişilerde reaktif protein (iltihaplanma belirteci) düzeylerini azalttığını ve düşük yoğunluklu lipoprotein ve toplam kolesterolü düşürdüğünü gösteriyor.
Başka araştırmalar ise günde bir avuç çilek yemenin kalp sağlığına ilişkin riskleri önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.
KİVİ
Kivi, şeker oranının düşük olmasının yanı sıra birçok faydalı besin içermekte. Araştırmalar kivinin çözünebilir ve çözünmeyen lif içeriği nedeniyle kabızlıkla mücadeleye yardımcı olduğunu doğrulamakta.
Kivide bulunan çözünür ve çözünmeyen lifler dışkıyı yumuşatır ve hacmini artırarak geçişini kolaylaştırır. 2010 yılında yapılan bir araştırma, dört hafta boyunca günde iki kivi yemenin sağlıklı yetişkinlerde ve kabızlığın baskın olduğu irritabl bağırsak hastalığı bulunan ya da IBS olan kişilerde bağırsak hareketlerini artırdığını gösterdi.
GUAVA
Türkiye'de birçok insan tarafından bilinmeyen guava meyvesi önemli miktarda c vitamini içeriyor. Öyle ki c vitamini deposu olarak görülen portakallar bile guavadan 4 kat daha az c vitamini içermekte.
Soğuk algınlığını gidermede önemli etkileri bulunan bu meyve, şiddetli grip semptomlarını da hızlıca düzenlemeye yardımcı olmakta. Küçük bir guava 125 mg c vitamini içerir, bu nedenle günlük almanız gereken c vitamini miktarına ulaşmak için sekiz guava yemeniz gerekmekte.