Yediklerimiz Ne Kadar Antioksidan?

Yediklerimiz Ne Kadar Antioksidan?
Alzheimer, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı gibi birçok kronik hastalığın günümüzde besinlerle, içeceklerle ve çevresel yollarla aldığımız oksidanlar sebebi ile oluştuğu biliniyor. Oksidanlar, vücudumuza giren ve...

Alzheimer, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı gibi birçok kronik hastalığın günümüzde besinlerle, içeceklerle ve çevresel yollarla aldığımız oksidanlar sebebi ile oluştuğu biliniyor. Oksidanlar, vücudumuza giren ve vücudumuzda oluşan serbest radikaller yani serbest oksijen türleri. Serbest radikaller, aynı zamanda DNA ve vücut proteinlerimize zarar vererek erken yaşlanmamıza yol açıyor. Diyetisyen Gizem Şeber açıkladı…

Besinlerde bulunan bazı öğelerin antioksidan etkisi olduğu ve serbest radikallerin vücutta oluşturduğu zararlı etkileri yok ettiği biliniyor. Amerika Tarım Departmanı (USDA) besinlerdeki serbest radikal yok etme puanını ORAC puanı olarak ölçtü. Bu güne kadar besinlerin antioksidan değerleri birçok yol ile ölçülmesine karşın, bu puanlamanın şu ana kadar yapılmış olan en güvenilir puanlama olduğu düşünülüyor. Kısacası ORAC puanı yüksek besinler; kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor ve yaşlanmayı geciktiriyor.

Diyetle ilgili notlar

  • Oksijen diyetine göre günde 3000-5000 ORAC puanı edecek kadar sebze ve meyve tüketilmesi gerekiyor. Bu yol ile kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmak, yaşlanmayı geciktirmek ve vücudu serbest radikallerden temizlemek mümkün.
  • Kuru meyvelerde, yaş meyvelere göre ORAC değeri daha yüksektir. Bunun sebebi kuru meyvelerin daha az miktarda su içermesi bu nedenle aynı ağırlıkta yaş meyvelere nazaran daha fazla antioksidan içermesidir. Fakat bu durum, sürekli kuru meyveler ile beslenmemiz gerektiğini göstermiyor. Beslenme düzeninde mutlaka bir denge olmalı, tek çeşit beslenmeden uzak durmak önemli.
  • Bazı besinlerin ORAC değerleri yüksek fakat günlük tüketim miktarları düşük. Örneğin baharatlar… Baharatların ORAC değerleri son derece yüksek olmasına rağmen, tüketebildiğimiz miktarları düşük. Bu nedenle günlük oksijen diyetine ve ORAC puanı alımına etkileri çok yüksek değil.
  • Günlük ORAC puanını beslenme ile toparlamaya çalışırken, proteinleri ihmal etmemek gerekiyor. Dört ana besin grubundan ikisi olan süt ve süt ürünleri ve et, tavuk, balık, yumurta gibi protein kaynaklarına yeterli önem gösterilmeli.

BAZI BESİNLERİN ORAC PUANLARI

Besin Adı ORAC puanı (5 gramda) Servis Ölçüsü ORAC puanı (1 serviste)
Kuru erik 288.5 1 avuç 462
Kuru üzüm 141.5 35 gram 1019
Yaban mersini 111.7 70 gram 1620
Böğürtlen 101.8 70 gram 1466
Sarımsak 96.95 1 diş 58
Kızılcık 87.5 45 gram 831
Çilek 76.8 55 gram 831
Brüksel Lahanası 1’den az 1 brüksel lahanası 206
Avokado 39.1 ½ adet 149
Portakal 37.5 1 orta boy 982
Kivi 30.25 1 adet 458
Domates 9.45 1 orta boy 233
Şeftali 7.9 1 orta boy 137
Kayısı 8.2 3 adet 175
Ispanak (pişmiş) 45.45 1 tabak 1089

 

GÜNDE 7500 ORAC PUANI KAZANDIRAN SÜPER İÇECEK

MALZEMELER (4 KİŞİLİK)

2 su bardağı light süt (400 ml)  — Porsiyon başı ORAC puanı: 1263

4 tatlı kaşığı toz kakao (20 gram) —Porsiyon başı ORAC puanı: 2233

1 tatlı kaşığı toz tarçın (5 gram) — Porsiyon başı ORAC puanı: 3344

1 avuç dolusu yaban mersini (70 gram) Porsiyon başı ORAC puanı: 405

1 avuç dolusu böğürtlen (70 gram) — Porsiyon başı ORAC puanı: 366,5

Buz küpleri

YAPILIŞI: Tüm malzemeyi blanderin içerisinde iyice karıştırdıktan sonra en son buz küplerini ekleyin ve iyice parçalayarak karışıma yedirin. Soğuk olarak servis edin.