Tarhana Çorbası İçerken Bir Kez Daha Düşünün
Kurutulup depolanan tarhanalar, halk arasında 'bereketiyle ünlü' tarhana çorbasını ortaya çıkarıyor.
Binbir zahmetle yapılan tarhanaların pişirilmesiyle elde edilen tarhana çorbası, Türkiye'de milyonlarca kişi tarafından tüketilirken, vatandaşların en sevdiği çorbaların başında geliyor. Lezzetinin yanı sıra, aynı zamanda şifa deposu olarak bilinen tarhana çorbasının en kötü yanı ise, hastalık durumunda içildiğinde vücuda olumsuz etki bırakıyor olması.
Türkiye'de özellikle ebeveynler tarafından hasta çocuklarına yapılan tarhana çorbası, hastalığı iyileştirmek bir yana dursun, daha kötüye gidişine neden oluyor.
ÇOCUKLARA VE HASTALARA TARHANA ÇORBASI İÇİRMEYİN
Beslenme uzmanları, içerisinde bulundurduğu yoğun derecedeki 'un' miktarı gerekçesiyle tarhana çorbasının hastalık durumlarında tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Uzman Diyetisyen Işın Sayın, konuya ilişkin 'Özellikle çocuklara ve hastalara tarhana vermeyin' ifadelerini kullandı.
HASTALIK HALİNDE ŞİFA NİYETİNE İÇİLMESİ GEREKEN ÇORBALAR
* Tavuk suyu çorbası
* Kelle Paça çorbası
* Zerdeçallı mercimek çorbası
* Fesleğenli domates çorbası
* Zencefilli havuç çorbası
* Bal kabağı çorbası
* Ispanak çorbası
* Pırasa çorbası
* Balık çorbası
Tüm bu çorbalar kış hastalıklarını daha hızlı atlatmanızı sağlayacaktır. İlla Tarhana çorbası içmek istiyorsanız en azından kıymalı olarak yapınız.
Kıymalı tarhana çorbasının tarifi;
Malzemeler;
*100 gr kıyma
*1,5 çay bardağı toz tarhana
*1 yemek kaşığı salça
*2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (eğer kıymanız yağlı ise tekrar yağ eklemenize gerek yok, bu yağ miktarı kıymanın yağ oranına bağlı)
*7-8 su bardağı sıcak su
*3 diş sarımsak
*Tuz
Yapılışı;
*Tencereye kıyma alınır. Üzerine zeytinyağı eklenerek kavrulmaya bırakılır (kıymayı kavururken kurutmayın) Ayçiçek yağıyla yapmanız önerilmez.
*Kıyma piştikten sonra salça ilave edilir. 3 – 4 dakika daha kavurmaya devam edilir. Ardından üzerine sıcak su eklenir. Su kaynamaya bırakılır.
*Ayrı bir kasede tarhana az su ile ezilerek güzelce sulandırılır. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra hızlıca karıştırılarak çorbaya eklenir.
*Kaynayana kadar karıştırma işlemine devam edilir. Kaynayınca altı kısılır. Rendelenmiş sarımsaklar ve tuz eklenir. 10-12 dakika sonra ocağın altı kapatılır.
Kıymalı tarhana çorbanız artık hazırdır. Çorbayı bu şekilde yaparsanız en azından besin değeri artar.