Patates Dost Mu Düşman Mı? Her Gün Patates Yerseniz Ne Olur?
Patates büyük küçük pek çok kişinin en sevdiği sebzelerden biridir. Bazıları için patates püresi en sevilen yemeklerden iken bazıları için patates salatası en lezizidir. Tabii patates kızartması çocukluktan beri patatesin en çok iştah ile yenilen şeklidir. Patatesin besleyiciliği tartışmalıdır. Çünkü nişasta içeriği sebebiyle karbonhidrat miktarı yüksektir. Sağlıklı bir yöntemle pişirilerek doğru bir şekilde tüketildiğinde faydalı bir besin olarak kabul edilir. Patates bir su ve iyon kaynağıdır. Çünkü potasyum açısından zengindir. Kalsiyum, demir ve fosfor da içerir. 100 gramında 16 mg C vitamini barındırırken A ve B vitaminleri de vardır. Patatesin yüzde 70-80’inin sudan oluştuğu unutulmamalı. Yani patatesin tamamen kilo aldırdığı söylenirse bu lezzetli sebzeye haksızlık edilmiş olunur.
100 gram patates besin değeri:
- Kalori: 97 kalori
- Yağ: 0.1 gr
- Karbonhidrat: 22.6 gr
- Protein: 1.6 gr
- Lif: 1.7 gr
Patatesin Faydaları Nelerdir?

Tansiyonu Dengeler: Böbrek, kalp ve beyin sağlığını riske atan yüksek tansiyon, düşük potasyum ile ilişkilendirilir. Çünkü düşük potasyum nedeniyle vücuttaki sodyum tutulur. Bu da tansiyonun yükselmesine neden olur.
Antioksidan Deposu: Serbest radikallere karşı mücadele veren antioksidanlar, bu sayede hücrelerdeki oksidatif stresin yarattığı hasarı da azaltmaya ve önlemeye yardımcı olur.
Bağışıklığı Güçlendirir: Güçlü bir bağışıklık grip gibi hastalıklarla ve alerjiyle savaşmak için elzemdir. Güçlü bağışıklık ise vitamin ve minerallerden zengin beslenme ile mümkündür.
Beyin Sağlığını Korur: Patates beyin sağlığına katkıda bulunan bir koenzim olan alfa lipoik asit içerir. Bu asidin Alzheimer hastalarında hafıza eksikliklerini iyileştirdiği, bilişsel gerilemeyi azalttığı araştırmalarda belirtilmiştir.
Kilo Almak İsteyenler İçin İdeal: Kalori ve karbonhidrat açısından zengin olan patates, bu sayede kilo almaya çabalayan kişilere yardımcı olabilir. Kadınlar arasında yapılan bir araştırmaya göre, patates yiyenler daha kolay kilo alıyor.
Adet Sancılarını Azaltır: Patates suyunun faydaları adet sancılarının hafifletilmesinde etkili olabilir. Çünkü patates suyundaki yüksek karbonhidrat, triptofan seviyelerini yükseltmeye yardımcı olur.
Uyku Kalitesini Artırır: Güçlü bir potasyum kaynağı olan patates, 100 gramında 396 mg potasyum içerir. Potasyum da uyku döngüsünü düzenlemede söz sahibidir. Sağlıklı bir uyku düzeni için patates gibi potasyum içeren besinleri tüketmeye özen gösterin.
Kemik Sağlığını Korur: Magnezyum ve potasyum içeren patates bu özelliği sayesinde hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik sağlığının korunmasında da söz sahibidir.
Cildi Canlandırır: B vitaminleri, C vitamininin yanı sıra potasyum, magnezyum, fosfor ve çinko cilt sağlığı için faydalıdır.
Enerji Verir: Patates bir B6 vitamin kaynağı olarak enerji metabolizmasında etkili bir rol oynar. Çünkü bu vitamin karbonhidratları ve proteinleri glukoz ve amino asitlere parçalar.
Kanser Karşıtı: Özellikle kırmızı patates türleri, A vitamin ve antioksidan bakımından zengindir. Karoten ve zeaksantin sayesinde kansere karşı koruma sağlanır.
Sindirim Sistemini Düzenler: Patates, bağırsaklardaki iyi bakterileri besleyen dirençli nişasta bakımından zengindir. Bu iyi bakteriler yiyeceklerin daha iyi sindirilmesini sağlar.
Patatesin Zararları Var mıdır?

Patates, sağlığımız için faydalı bir besin olmakla birlikte, aşırı ve sağlıksız şekilde tüketildiğinde zararlı olabilir. Özellikle kalıtsal rahatsızlığı olan kişilerin patates tüketimine dikkat etmeleri önemlidir. İçerdiği nişasta nedeniyle insülin direncini etkileyebilir ve diyabet hastalarının dikkatli tüketmeleri gerekebilir.
Patatesin kızartma yöntemiyle tüketilmesi de özellikle kilo problemleriyle ilişkilendirilir. Patates kızartması, toksik maddelerin oluşumunu kolaylaştırabilir ve vücudumuzda rahatsızlıklara neden olabilir. Patatesin besin değerleri, kızartıldığında vitamin kaybına uğrayabilir. Ayrıca, kalitesiz yağ veya yanmış yağ kullanıldığında kanserojen maddeler içerebilir, bu nedenle kızartılmış patateslerin sık tüketiminden kaçınılmalıdır.
Patates Nasıl Tüketilmelidir?

Patatesin sağlığa fayda sağlaması için doğru tüketilmesi gerekir. Bu doğru tüketimde pişirme önemli rol oynar. Buharda pişirilmiş patates, patates fırın, patates yemeği gibi patatesi sağlıklı bir şekilde tüketebileceğiniz yemeklerdir.
Yağsız olmasına rağmen nişasta içeriği patatesi, doğru tüketilmediğinde ‘sağlıklı besin’ kategorisinden çıkarıp ‘sağlıksız’ kılabilir. Çünkü patates kan şekerini hızlı yükseltebilir. Doğru bir pişirme yöntemiyle birlikte ölçülü tüketmek önemlidir.
Patates haşlama, kaynatma esnasında bazı minerallerin kaybolacağı endişesiyle uzun süreli olmamalıdır. Patatesi haşlayacaksınız soymadan pişirip, ocaktan aldıktan sonra soyun. Kızartıldığında da C vitamini özelliğinin yüzde 75’ini kaybeder.
Patatesin yüzeyinde çıkan filizleri gördüğünüzde patatesi tüketmeyin. Çünkü bu nişastanın şekere dönüştüğünü gösterir. Ayrıca kanserojen olabilir. Böyle olmaması için patatesleri karanlık ve serin bir yerde saklayın.