Mutfakta doğru bilinen yanlışlar... Ezberiniz bozulacak!

Mutfakta doğru bilinen yanlışlar... Ezberiniz bozulacak!
Hazırsak mutfakla ilgili bütün ezberlerimizi bozuyoruz! Meğer ne çok yanlış bildiğimiz şey varmış bu mutfağa dair… Bu yazıyı okuduktan sonra doğru olduğundan emin olduğunuz pek çok bilginin aslında yanlış olduğu gerçeğiyle yüzleşeceksiniz, hazırlıklı olun.

Yemek yapmaya yeltenmiş birçok kişinin sıklıkla düştüğü genel hatalardan bahsedeceğiz. Yazımızı okuduktan sonra “hayır, bak o öyle değil, aslında doğrusu şu” şeklinde verebileceğiniz bilge demeçler de bizden hediye …

Mantarlardan makarnalara, buzdolabına konulan yiyeceklerden mikrodalga fırın kullanımına dek sorularınıza bir cevap niteliğindeki bilgilerden en bilinenleri sizler için derledik.

Makarnaları Haşlarken Suyuna Yağ Eklemek

Haşlama suyuna yağ eklemek, makarnaların birbirine yapışmasını engelleyen bir yöntem olarak bilinir. Ancak, şöyle de bir ayrıntı var ki eklediğiniz yağ, makarna tanelerinin etrafında bir katman oluşturarak ekleyeceğiniz sosun makarna üzerinden kayıp gitmesine neden olur. Sosla bütünleşmiş bir makarna istiyorsanız haşlarken yağ eklemeyin, makarnalarınız pişerken nazikçe her üç dakikada bir düzenli olarak karıştırın. Böylelikle yapışma da olmayacaktır.

Haşlanmış Makarnanın Suyunu Süzmek ya da Makarnayı Yıkamak

Makarna pişirmek için iki yöntem vardır: süzme ve demleme yöntemleri. Süzme yöntemi hepimizin sıkça uyguladığı en bilindik uygulama. Haşlanmış makarnaların suyunun süzülmesi yalnızca makarna salatası yaparken tercih edilmesi gereken bir seçenek. Makarnaların suyunu süzdükten sonra ‘ılık’ bir suyun altına tutabilirsiniz. Ancak bu yöntem makarna salatası dışında önerilmiyor.

Diğer uygulama yani demleme yönteminde makarnalar, suyunu çekene dek pişirilir. Makarnanın tüm lezzeti kendi bünyesinde hapsolur. Eğer makarna salatası değil de yemeğini yapacaksanız, haşladıktan sonra suyunu süzüp yıkamanız tüm vitaminlerini ve besin değerlerini yok edecektir.

Kısacası makarnanıza yeteri kadar su ekleyip suyunu çekene dek haşlamanız, makarnanın lezzeti açısından size fayda sağlayacaktır. Ama diyelim ki suyu fazla eklediniz, makarnalarınız da haşlandığı halde tüm suyu çekmedi. Böyle bir durumda haşlama suyunu bir kaba aktarın ve sos için kullanın.

Mantarları Yıkamamak

Pek çok kişi mantarları yıkamanın, mantarların besin değerlerini azalttığını düşünür. Bunun için de fırça ve bezle mantarları iyice temizler. Fakat zaten mantarın %90’ı sudur. Yani mantarları suyla yıkamak onlara zarar vermez.

Et Suyunu Çekmeden Tencereye Soğan Eklemek

Yemek hazırlarken kıyma ve soğan en çok kullanılan 2 malzeme. Ancak lezzetli bir yemek için sırasını doğru belirlemek gerekiyor. Tencereye önce kıyma mı eklenir yoksa soğan mı? Tencereye önce kıymalarınızı ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin, daha sonra soğanları ekleyin.

Eğer kıyma suyunu çekmeden soğanları eklerseniz, soğanları bu suda haşlamış olursunuz. Lezzetli bir sonuç elde etmek istiyorsanız bu hataya düşmeyin. Suyunu çeken ete eklenen soğanlar haşlanmayacak yani kavrulacaktır.

Buzluktan Çıkarılan Etleri Sıcak Suda Çözdürmek

Derin dondurucular, hızlı yaşam telaşına pratik çözümler sunuyor. Besinleri uzun süre saklamayı ve gerektiğinde çabucak kullanmayı mümkün kılıyor. Etler de buzlukta ya da derin dondurucuda uzun süre muhafaza edilebiliyor. Yemekte kullanılacağı zaman çıkarılan etlerin buzunu sıcak suda gidermek et üzerinde bakteri üremesine neden olur. Bu da sağlığınızı etkiler. Buzluktan çıkardığınız etleri buzdolabında bir süre bekletin ve buzu çözülünce kullanın.

Yanan Eli Soğuk Suya Tutmak

Sıcak bir tencere kulbu, sıçrayan yağ veya kaynamış su ile elleri yakmak mutfak kazalarının en başında geleni. Can havliyle musluğu açıp yanan eli soğuk suyun altında bekletmek zaten hasar görmüş cildinizi daha da hassaslaştıracaktır. Bunun için bir buz torbasını cildinize doğrudan temas etmeyecek şekilde yanan yerin üzerinde bekletin. Kızartma yağını çok kızdırmak gerekir

Hayır, tam tersi! Sebzeleri kızartmaya oda sıcaklığındaki bir yağla başlayıp, sıcaklığı azar azar artırmak çok daha iyi bir sonuç almamızı sağlayacaktır. Bu kızartma işleminin süresini uzatacak, fakat kullanacağımız yağ oranını azaltacaktır. Üstelik her yere yağ sıçraması riskini de ortadan kaldıracağı için bizleri temizlik zahmetinden de önemli ölçüde kurtaracaktır. Bonus: sebzelerimizin -özellikle patateslerimizin- çok daha az yağ emmesini sağlayacaktır

Kaynak: Bizimtarifler.com

Etiketler :