Mikrop yuvası cep telefonlarını nasıl temizleriz?

Mikrop yuvası cep telefonlarını nasıl temizleriz?
Cep telefonları tam bir mikrop yuvası, peki nasıl temizleyeceğinizi biliyor musunuz?

Gün boyunca en çok temas ettiğimiz obje belki de telefonlarımızdır. Dolayısıyla cep telefonu dezenfekte işlemi hastalıklara karşı kendimizi savunmamızda oldukça önemli bir yer tutar. Akıllı telefon nasıl temizlenir, telefon ekranı nasıl dezenfekte edilir, telefon ahize temizleme işlemi nasıl yapılır, silikon telefon kılıfı nasıl temizlenir gibi soruların cevaplarını ve cep telefonu hijyeni hakkındaki her şeyi sizin için derledik.
Cep telefonu temizliğiyle ilgili ıslak mendilden ultraviyole ışına kadar birçok yöntemle karşılaşabilirsiniz. Akıllı telefon nasıl dezenfekte edilir diye merak ediyorsanız, sağlık örgütlerinin önerdiği dezenfeksiyon yöntemlerini kullanmak daha etkili olacaktır. Aşağıda vereceğimiz tarifte Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği el dezenfektanı referans alınmıştır. Evde dezenfektan yapımı da mümkündür ancak gerekli adımları doğru bir şekilde uyguladığınızdan emin olmalısınız.
Telefonu dezenfekte etmek için gereken malzemelerin listesi oldukça kolay bulunabilen ürünlerden oluşuyor. Öncelikle mümkünse mikrofiber bezler tercih edilmeli. Pamuk bezler, telefonun daha fazla toz tutmasına sebep olabilir. Koronavirüs gibi virüs ve bakterilere karşı önlem almak istediğimiz için yüksek oranda alkol içeren dezenfektanlar kullanmak isteyebiliriz. Ancak bazı uzmanlar alkol içeren ürünlerin doğru kullanılmadığı takdirde telefonlara zarar verebileceği konusunda uyarıyor.
Cep telefonunuzu temizlerken asla tercih etmemeniz gereken bazı ürünler var:

  • Cam temizleyiciler
  • Sıkıştırılmış hava
  • Aseton, benzin gibi yüksek oranda alkol içeren ürünler
  • Çamaşır suyu
  • Amonyak
  • Bu temizleyicileri kullanmak hem telefonunuzun yüzeyine hem de cildinize zarar verebilir. Çünkü ne kadar iyi temizleseniz de kullandığınız kimyasalın kalıntıları cildinizle temas edebilir, bu da cildinizi tahriş edebilir.
  • Mikrop ve bakterilerden kurtulmak ve cep telefonunuzun ilk günkü görüntüsünü korumak için yapacağınız ufak dokunuşlarla hijyenik, uzun ömürlü bir telefona sahip olabilirsiniz.
  • İhtiyacın olacak:
  • Mikrofiber bez
  • Yarım su bardağı su (mümkünse saf su)
  • Yarım su bardağı izopropil alkol (%99,8)
  • Kürdan

Akıllı Telefon Nasıl Dezenfekte Edilir?
Cep telefonu dezenfekte işlemini aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz.

  • Telefonunuzu hazırlayın
  • Telefonunuzu fişten çıkarın, mümkünse kapatın ve tüm aksesuarlarını sökün.
  • Kılıfı çıkarın
  • Telefon kabı ve koruyucusu varsa çıkarın.
  • Dezenfektanı hazırlayın
  • Dezenfektan ve su karışımını hazırlayın.
  • Sileceğiniz bezi nemlendirin
  • Varsa bir sprey yardımıyla karışımı beze püskürtün. Böyle bir imkân yoksa ıslattığınız bezi yeterince sıktığınızdan emin olun.
  • Telefonu silin
  • Telefonunuzun ekranını ve arka yüzeyini güzelce silin.
  • Küçük bölgeleri kürdanla temizleyin
  • Küçük alanları (hoparlör, ses açma düğmesi, kulaklık ve şarj girişi vb.) dezenfektan suyla ıslattığınız kürdan yardımıyla temizleyin.
  • Kurumaya bırakın
  • Telefonunuzu açmadan önce iyice kuruduğundan emin olun.
  • Dezenfeksiyon Yöntemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Yumuşak ve pürüzsüz bez kullanın
  • Temizlik bezi için sert kumaşları değil, mikrofiber bez gibi yumuşak ve pürüzsüz kumaşları tercih edin.
  • Telefonunuz kapalı olmalı
  • Dezenfektan suyu kullanmadan önce telefonunuzu mutlaka fişten çekin ve mümkünse kapatın.
  • Detaylı temizlikte dikkatli olun
  • Hoparlör gibi küçük bölgeleri temizlerken nazik hareket edin ve kürdanı çok bastırmamaya dikkat edin.
  • Kurumasını bekleyin
  • Telefonunuz kurumadan fişe takmayın, gerekirse kuru bir bezle nemini tamemen yok edin.
  • Su girmemesine dikkat edin
  • Temizlik esnasında giriş-çıkışlardan su girmemesine dikkat edin.
  • Ellerinizi yıkayın
  • Temizlik bittikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın (sabun ve suyla, en az 20 saniye).

Telefon Hoparlörü Nasıl Temizlenir?

Telefon hoparlör temizleme işlemini düzenli olarak uygulamak çok önemlidir. Telefonlarımızın hoparlör ve ahizesi kullanım boyunca hava koşullarından ya da bulunduğu ortam yüzünden tozlanarak tıkanabilir. Biriken tozlar nedeniyle telefonlarınızın hoparlörlerinin dışarı verdiği ses seviyesinde ve ahizenizden karşı tarafa giden seslerde düşüş meydana gelebilir. Hoparlör temizleme işlemi için birkaç basit materyal işinizi rahatlıkla görecektir.
Kürdan veya toplu iğne Kürdan veya toplu iğne yardımıyla hoparlör deliklerinize uygulayacağınız hafif dokunuşlar ile tozları içten dışa doğru dikkatlice çekerek telefonunuzun hoparlörünü temizleyebilirsiniz. Ancak bir noktaya dikkat çekmekte fayda var; sert darbelerle yapacağınız bir temizlik telefonda çiziklere yola açabilir ve hoparlörünüzde kalıcı hasara neden olabilir.
Yumuşak fırçalı diş fırçası Kürdan veya toplu iğne bulamadığınız durumlarda yumuşak fırçalı diş fırçası da temizleme işleminde mükemmel bir yardımcı olabilir. Hoparlör ve ahize deliklerinde ufak hareketlerle diş fırçanızı gezdirerek tozları dışarı rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Burada da dikkat etmeniz gereken husus, diş fırçasının yumuşak yapılı olması ve sert bir şekilde fırçayı telefonunuza sürmemenizdir. Bu şekilde gerçekleştireceğiniz hoparlör temizliği telefonunuzda çiziklere neden olabilir.

Telefon Ekranı Nasıl Dezenfekte Edilir?

Yukarıda bahsettiğimiz dezenfeksiyon yöntemleri telefon ekranını temizlemek için de uygulanabilir. Ancak kullandığınız bezin çok ıslak olmamasına özen göstererek ekran kenarlarından sıvı girmesini önleyebilirsiniz. Ekranınızda çatlak vb. varsa kullandığınızın bezin çok az nemli olması gerekir. Aksi takdirde çatlaklardan giren sıvı telefonunuzun bozulmasına sebep olabilir. Telefon ekranı temizleme yöntemleri arasında en güvenilir olanı cep telefonları için özel hazırlanmış dezenfektan mendilleri kullanmaktır. Elinizde böyle bir dezenfektan mendil yoksa yukarıdaki temizlik yöntemlerini de uygulayabilirsiniz.

Telefon Kılıfı Nasıl Temizlenir ve Dezenfekte Edilir?

Cep telefonu kabı kirlenmeye çok müsait olduğu için telefon kılıfı nasıl temizlenir diye düşünüyor olabilirsiniz. Oysa belli aralıklarla yapacağınız basit bir temizlik telefon kabının uzun süre, ilk günkü gibi temiz ve parlak kalmasına yardımcı olacaktır.
Cep telefonlarını darbelere, çizilmelere karşı koruyan telefon kılıfları aynı zamanda kendi kişiliğinizi yansıtabileceğiniz çeşitli modeller de sunmaktadır. Telefonlar gün içerisinde elimizde, temas ettiği yüzeylerde ya da çantada birçok eşyadan zarar görebilir, deforme olabilir. Bu nedenle telefon kılıfı hepimiz için vazgeçilmez bir aksesuardır. Peki sararmış telefon kılıfı nasıl temizlenir? Farklı yapılarda olan, plastik, silikon, deri, şeffaf telefon kılıfı nasıl temizlenir? Tüm sorularınızın cevapları için okumaya devam edin.

Şeffaf Telefon Kılıfı Nasıl Temizlenir?

Şeffaf telefon kılıfı temizleme çok basit bir işlemdir. Aşağıdaki yöntemleri uygulayarak leffaf telefon kılıfınızı temizleyebilirsiniz.
Düzenli olarak temizleyin. Şeffaf telefon kılıfları hem görsellik hem de rahat kullanım açısından sıkça tercih edilmektedir. Aynı zamanda kirlendiğinde de kolaylıkla belli olduğu için düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir.
Diş macunu. Şeffaf telefon kabı temizliğinde en etkili yöntem diş macunudur. Öncelikle yumuşak kıllı bir fırçayla kılıfınızın üzerindeki tozları temizleyin ve kılıfınızı hafifçe nemlendirin. Bir miktar diş macununu kılıfınızın lekeli bölgesine sıkın ve bir süre bu şekilde bekletin. Daha sonra yumuşak bir süngerle kılıfın her yerini silin. İyice duruladıktan sonra temiz bir bez yardımıyla kurulayabilirsiniz.

Silikon Telefon Kılıfı Nasıl Temizlenir?

Günümüzde en çok kullanılan cep telefonu kılıflarının başında silikon olanlar gelmektedir. Şeffaf telefon kılıfları genelde silikondan yapıldığı için silikon telefon kılıfı nasıl temizlenir sorusunun yanıtı şeffaf olanla aynıdır diyebiliriz.
Diş macunu Silikon telefon kılıfı temizliğinde yine diş macununa başvurabilirsiniz. Bir miktar pamuk yardımıyla diş macununu kılıfın üzerine yayın ve silin. Ardından durulayın. Silikon kılıf temizliği için diş fırçası kullanmayın. Diş fırçası, kılıf üzerinde çizikler oluşturabilir.
Sirke Bir başka seçenek olarak ılık su dolu bir kabın içine bir miktar sirke ekleyerek telefon kabını 15-20 dakika boyunca bu suda bekletebilirsiniz. Bu yöntemle telefon kılıfınızın daha temiz olduğunu göreceksiniz.
Renkli silikon kılıf nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız, yukarıdaki adımları uygulayabilirsiniz. Diş fırçası, bulaşık teli gibi ürünleri kullanmamaya özen gösterin.

Plastik Telefon Kılıfı Nasıl Temizlenir?

Plastik telefon kılıfları çeşitli renk ve desenleriyle sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak özellikle şeffaf renkte olanları zaman içerisinde sararmaya başlar. Peki sararan telefon kılıfı nasıl temizlenir? Bunun için kullanabileceğiniz yöntemler:
Karbonat ve su Az miktardaki karbonatı su ile karıştırıp macun kıvamına getirin ve yumuşak bir diş fırçası yardımıyla kılıfınıza sürün. Daha sonra kılıfınızı yıkayıp kurulayabilirsiniz.
Sirke Eğer sirke kullanmak isterseniz bir kaba doldurduğunuz sirkenin içine kılıfınızı yerleştirin ve sabaha kadar içinde bekletin. Sirke her ne kadar dezenfeksiyon konusunda virüslere karşı etkili olmasa da, telefon kılıfınızın görünen kirlerinden arınmasını sağlayacaktır. Sirke kokusundan rahatsız oluyorsanız elma sirkesini tercih edebilirsiniz.
Limon Doğal ağartıcı özelliğiyle bilinen limon ise sararan kılıflarınız için önerilebilecek bir diğer alternatif yöntemdir. Ortadan ikiye kestiğiniz limonu kılıfınıza sürerek ovalayın ve bir süre bu şekilde bekletin. Ardından kılıfınızı güzelce yıkayın ve kurulayın.

Deri Telefon Kılıfı Nasıl Temizlenir?

Deri telefon kılıfları ister gerçek ister suni deri ile yapılmış olsun kolay zarar görür ve çamaşır suyu, tiner gibi kimyasal maddelerle temizlenmemelidir.
Su ve sabun Deri telefon kılıfı temizliği için en güvenilir temizlik ürünü sabundur. Ilık su içerisine bir miktar sabun koyarak sabunlu su karışımı hazırlayın. Temiz bir bez yardımıyla hazırladığınız sabunlu su ile telefon kabını iyice silin. Deri kılıfın her iki yüzeyindeki ayrıntıları iyice sildiğinizden emin olun. Sonrasında telefon kılıfınızı temiz bir bez ve su yardımıyla sabundan arındırabilirsiniz. Ardından iyice kuruması için biraz bekletin.
Spreyler Deri temizleyici spreyler de deri telefon kılıfı temizliğinde size yardımcı olabilir. Ancak bu spreyleri kullandığınızda kalıntılarının kılıf üzerinde kalmamasına özen göstermelisiniz.
Deri telefon kılıfı temizliğinde kılıfa zarar verecek sertlikte fırçalar veya bulaşık teli kullanmaktan kaçınmalısınız.

Ahşap Telefon Kılıfı Nasıl Temizlenir?

Sirke Bazı temizlik ürünleri ahşaba zarar verebilir o nedenle ahşap telefon kabı temizliği için sirke daha doğru bir tercih olacaktır. Bir sprey şişeyi yarısı su yarısı sirke olacak şekilde doldurun ve telefon kabının üzerinde püskürtün. Temiz bir bez yardımıyla silin ve kurulayın. Ahşap telefon kılıfını sirkeli suyun içerisinde bekletmekten kaçının. Ahşap telefon kabı temizliğinde fırça kullanmayın.

Telefon Kılıfı Temizleme Püf Noktaları

Telefon kılıfı için seçtiğiniz temizleme yöntemini en az ayda bir kez uygulamayı tercih ederseniz hem akıllı telefonunuzu hem de telefon kabını korumuş olursunuz.
Kullanacağınız temizlik ürünü ve diğer temizlik malzemeleri önemlidir. Çünkü telefon kılıfının hangi malzemeden yapıldığı kullanacağınız temizlik ürününü belirlemektedir.
Bazı akıllı telefon kılıfları doğal ya da kimyasal ağartıcılardan zarar görebilir ve renkleri açılabilir.
Telefon kılıfınız hangi materyalden üretilmiş olursa olsun temizliğini aşındırıcı malzemelerle yapmamaya özen göstermelisiniz. Bulaşık teli gibi araçlar kılıfın çizilmesine ve yıpranmasına neden olabilir. Diş fırçası kullandığınız durumlarda, fırçanın yumuşak olmasına dikkat edin.
Kılıfınızın kenar kısımlarında biriken tozu ve kiri temizlemek için iğne ve bıçak gibi aletleri kullanmaktan kaçınmalısınız.
Telefon kılıfını temizlemek için her zaman kılıfı cep telefonundan ayırmanız gerekir.
Kılıfı temizledikten sonra cep telefonuna takmadan önce iyice kuruduğundan emin olmalısınız.
Telefonunuzun yanı sıra laptop ve televizyonunuzu da temizlerken dikkatli olmayı unutmayın.
https://www.temizsozluk.com.tr/