Midenin asitinin fazla veya ekslk olduğunu öğrenmenin basit yolu var:
Sindirim sisteminin durumunu teşhis etmek için tıbbi muayene yapılması gerekir, ancak midenin asitliğini kendiniz belirlemenin birkaç yolu vardır. Mide suyundaki normal miktarda hidroklorik asit, yiyeceklerin tamamen sindirilmesini sağlar. Bazı faktörlerin etkisi altında asitlik hem azalabilir hem de artabilir.
Evde midenin asitliği nasıl belirlenir?
Asit miktarının azalması bağırsaklardaki doğal mikrofloranın bozulmasına yol açar. Patojenik bakterilerin hayati aktivitesi için iyi koşullar yaratılır. Artan asitlik mide duvarlarının durumunu olumsuz etkiler. Gastrit veya ülser gelişebilir. Semptomlarla ortaya çıkabilecek mide problemlerini tanır. Asitlik yüksekse mide ekşimesi ortaya çıkar, yemek borusunda ağrı, ekşi geğirme, dil beyazımsı bir kaplamayla kaplanır, genel durum kötüleşir. Asitliğin azalmasına ağız kokusu, ishal, şişkinlik, iştah azalması, güç kaybı, bağışıklığın azalması eşlik eder. Sorunu teşhis etmenin birkaç basit yolu vardır:
1. En basit yöntem turnusol kağıdı kullanmaktır. Öğle yemeğinden bir saat önce dilin üzerine koymak yeterlidir. İndikatör pembeye dönerse hidroklorik asit içeriği yüksektir. Mavi renk, düşük mide asitliğinden bahsedecektir. Maksimum doğruluk için testin birkaç kez yapılması ve tüm sonuçların analiz edilmesi gerekir.
2. Yarım çay kaşığı karbonatı bir bardak ılık, temiz suda eritin. Elde edilen sıvıyı aç karnına tüketin. Bir süre sonra geğirme fark ederseniz, asitlik artar.
3 Limonun tadı size her zaman dayanılmaz derecede ekşi geliyorsa, mideniz aşırı hidroklorik asitten muzdarip demektir. Bu meyveyi belirli bir iştahla yerseniz asit oranı muhtemelen düşüktür.
4. Sabah aç karnına ekşi elma çeşitlerinden sıkılmış bir bardak doğal meyve suyu için. Yemek borusunda yanma ve ağrı varsa midenin asitliği yüksektir.
5. Darı lapasının sonra ortaya çıkan asitler de büyük miktarda hidroklorik asittir.
Yüksek asitliğin belirtileri:
- Midede ekşime ve yanma.
- Göğüste yanma ve ağrı hissi.
- Midedeki gıdaların ağıza gelmesi.
- Kilo kaybı
- Mideden ağıza gelen asitli su.
- Ağızda koku oluşumu.
- Midede şişkinlik.
- Geğirme.
Düşük asitliğin belirtileri:
- Ağız kokusu.
- Geğirme.
- Metalik tat.
- Kabızlık veya şekillenmemiş dışkı (sıvı, macun kıvamında).
- Bağırsak hareketliliğinin azalması.
- Şişkinlik (sindirilmemiş proteinli gıdalar fermantasyona ve şişkinliğe neden olur).
- Düşük hemoglobin.
- Uyuşukluk, uyuşukluk.
- Mantar ve paraziter hastalıkların ortaya çıkışı.