Meyve değil sanki şifa deposu! İşte vişnenin mucizevi faydaları
Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Vişne yoğun ekşiliği sebebiyle doğrudan değil vişne suyu, reçel ve komposta olarak tüketilir. Hastalıkların temel kaynağı olan serbest radikalleri inhibe eden antioksidanlar bulunur bu sebeple yoğun ekşiliği mevcuttur. Anti-inflamatuar, anti-diyabetik özellikleriyle birlikte obezite karşıtı da bir meyvedir.
Hemen hemen dünyanın her yerinde yetişir ve kiraz ile uzaktan akrabadırlar.Türkiye'de çok tüketilemese de vişne Avrupa'da çoğu tatlı da kullanılır.
100 gram vişne 209 kaloridir. İçeriğinde lif, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, potasyum, sodyum ve askorbik asit bulunur.
Kanseri Önler
Ellajik asit ve kuersetin antioksidanları vişnede bulunur ve bu antioksidanlar kanser hücresi oluşumunu engeller ve durdurur. Ayrıca vişnede melatonin dediğimiz hormonun kaynağıdır bu hormon da meme kanserini önler
Eklem İltihabını Azaltır
Antosiyaninler, vişneyi Osteoartrit enfeksiyonlarının yarattığı ağrıları hafifletir ve eklemlerdeki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Tip 2 Diyabeti Önler
Antosiyonin vücutta insülin hormonunu artırır, bu da tokluk hormonu demektir. Bu sayede kişi kendin normalden daha tok hisseder. Yine bu sayede kişi olduğundan daha az yemek alır ve kan şekeri regüle olmuş olur.
Kalbi Korur
Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliği sayesinde kalp hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
Uykuyu Düzenler
İçerisinde melatonin hormonu ve triptofan dediğimiz elzem amino asit yoğun miktarda bulunur. Bu da uyku koşullarını düzeltir ve uyku kalitesi artırır. Hatta jetlag sonrası oluşan uyku bozukluklarına çok iyi gelir.
Siroz ve Gut Hastalığında Şifalı Bir Besindir
Ürik asit seviyelerini düşürür böylelikle gut hastalığının yarattığı ağrıları hafifletir. Gut hastalığı artir alevlenmeler olur ama vişne bu alevlenmeleri azaltır.
Son olarak her şeyin fazlası zarardır. Lütfen yararlı diye abartmayalım. Doğal beslenin ve sağlıklı yaşayın...