Korku Filmi İzlemekten Neden Hoşlanırız? Aşırısına Kaçmak Hastalık Mıdır?

Korku Filmi İzlemekten Neden Hoşlanırız? Aşırısına Kaçmak Hastalık Mıdır?
Kalp atışları hızlanır, avuçlar terler, kaslar gerilir, ten ürperir ve derimiz karıncalanır... Peki tüm bu olanlara rağmen korku filmi izlemekten neden keyif alırız?

Uzun süre devam eden TV programlarının önemli bir kısmı korkunç seri katiller hakkında ve milyonlarca insan baş aşağı fırlatılmak ve havada sallanmak üzere tema parklarına akın etmektedir.

Peki nedeni nedir? Psikolog Malcolm Schofield'a göre her şey evrime, biyolojiye ve topluma bağlı.

5c8dd5f645d2a09e00a03714.webp

Savaş ya da kaç olarak bilinen korku hissine karşı biyolojik tepkimiz, bizi yaşamı tehdit eden durumlara hazırlamak amacıyla binlerce yıl boyunca içgüdüsel olarak geliştiğini söyledi.

Tarihsel süreçte kılıç dişli kaplanlardan, vahşi ayılardan kaçsak da günümüzde tehditler oldukça azaldı; ancak biyolojik tepkimiz hâlâ mevcut.

Ayrıca popüler kültürün bizi güçlü görünmek için tehlikelerle yüzleşmemiz gerektiğini düşünmeye koşullandırdığı yönünde bir iddia da var.

en-iyi-korku-filmleri-2023.jpg

Ve paniğe kapıldığımızda yaşadığımız adrenalin patlaması da var ki bu oldukça bağımlılık yapıcı olabiliyor.

Bütün bunların birleşimi, korkuyla yüzleşmenin ve olaydan zarar görmeden uzaklaşmanın bize ve zihnimize - en azından bazılarımız için - büyük bir zevk duygusu getirmesi anlamına geliyor.

600c1e11b57f15211c70add7.webp

Bir korku filmi izleyerek ya da perili bir eve girerek, derinlere kök salmış insan içgüdülerinden faydalanıyor ve önümüzde duran korkuyu fethediyoruz.