Kavurucu Stres: Yaz Sıcağının Gizli Zihinsel Zararı...Tüm Akıl Hastalıkları Isı ile Artıyor
Aşırı ısı, beyindeki serotonin seviyelerini önemli ölçüde etkileyerek artan stres, yorgunluk ve azalan mutluluk gibi duygusal ve davranışsal değişikliklere yol açabilir.
Önceden akıl sağlığı sorunları olan veya alkol gibi maddeler kullanan kişiler, ısının ruh sağlığı üzerindeki etkilerine karşı özellikle savunmasızdır.
Aşırı sıcaklıklar ve kötüleşen hava kalitesi dahil olmak üzere iklim değişikliği, depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı koşullarını şiddetlendirebilir.
Bu yaz aşırı sıcaklar, ülke genelinde insanları fiziksel olduğu kadar zihinsel olarak da etkiliyor. Isı herkesi sinirlendirebilse de etkisi, özellikle akıl sağlığı sorunları olan kişiler için bunun ötesine geçebilir. Baylor Tıp Fakültesi psikiyatristi, ısının ruh sağlığını nasıl etkilediğini açıklıyor.
Aşırı sıcaklık, duygu ve davranışlarda öfke, sinirlilik, saldırganlık, rahatsızlık, stres ve yorgunluk duygularıyla sonuçlanabilecek değişikliklere neden olur.
Lityum böbrekten geçer, bu nedenle daha fazla terlerseniz lityum seviyeleri dalgalanır.
Isı, ruh halinizi düzenleyen birincil nörotransmitter olan serotonin üzerindeki etkisi nedeniyle bu davranışları değiştirir, mutluluk veya neşe düzeylerinin düşmesine ve stres ve yorgunluk düzeylerinin artmasına neden olur.
Sıcaktan ve akıl sağlığından etkilenen en savunmasız gruplar, önceden mevcut rahatsızlıkları olan ve alkol gibi maddeler kullanan kişileri içerir. Halihazırda stres, öfke veya kaygıdan mustarip olan insanlar artan serotonin yaşayacaklardır.
İnsanlar madde, özellikle alkol kullanıyorsa, daha fazla su içmeleri gerekir.
Baylor'daki Menninger Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Bölümü'nde profesör ve başkan yardımcısı olan Dr. Asim Shah, "Tüm akıl hastalıkları ısı ile artar çünkü daha fazla yorgunluk, sinirlilik ve kaygı ile sonuçlanır ve depresif dönemleri şiddetlendirebilir" dedi.
Ruh sağlığını bozan ısı belirtileri, sinirlilik, azalmış motivasyon, agresif davranış ve bazen zihinsel buğulanma ile başlar. Daha kötü durumlarda, kafa karışıklığına ve yönelim bozukluğuna neden olabilir.
Shah, sıcaktan kaçınmak mümkün olmasa da elektrolitlerle nemlendirmenizi ve dışarı çıkarken başınızı örtmenizi önerir. Ayrıca serinlemek için başınıza biraz su dökün ve gölgede bir şeyler yapmayı deneyin.
Normalde dışarıda yürüyüşe çıkıyorsanız, alışveriş merkezinde veya klimalı geniş bir alanda yürüyerek onları içeri taşıyın.
İlaç kullanıyorsanız, dozunuzu aşırı ısı ile karıştırmadan önce sağlayıcınıza danışın. Bipolar hastalar için lityum gibi ruh sağlığına yönelik bazı ilaçlar ısıyla pek iyi eşleşmeyebilir. Lityum böbrekten geçer, bu nedenle daha fazla terlerseniz lityum seviyeleri dalgalanır.
"Sıcaktaysanız ve lityum kullanıyorsanız, seviyeler dalgalanabilir. Bu senaryoda çok dikkatli olmalı ve ya lityum dozunu ayarlamalı ya da ısıdan kaçınmalıyız” dedi.
Kuraklıklar ve aşırı sıcaklık değişiklikleri dahil olmak üzere iklim değişiklikleri, kirleticileri ve alerjenleri artırarak ve hava kalitesini kötüleştirerek olumsuz etkilere neden olabilir. Bunlar, depresyon, kaygı veya TSSB gibi zihinsel sağlık sorunlarını kötüleştirir.
Bazı araştırmalar, herhangi bir doğal iklim felaketine maruz kalmanın depresyon riskini %30'dan fazla, kaygıyı %70 ve her ikisinin de %87'den fazla artırabileceğini gösteriyor.
“Çocuklar, fiziksel ve bilişsel olgunlaşmamış olmaları nedeniyle savunmasız bir nüfustur. Shah, "Açık havada daha fazla zaman geçirdikleri için daha fazla kirletici ve alerjene maruz kalıyorlar" dedi.
Acil servis ziyaretleriyle ilgili önceki çalışmalar, sıcak ve ruh sağlığı nedeniyle hastane ziyaretlerini araştırıyor.
JAMA Psychiatry'de yapılan bir araştırma, sıcağın ruh sağlığı üzerindeki etkilerinden dolayı acil ziyaretlerde yaklaşık %8'lik bir artış olduğunu bildirdi. Şiddetli sıcaktan etkilendiğinizi düşünüyorsanız, birinci basamak doktorunuz veya ruh sağlığı uzmanınızla konuşun.