Kalp hastalıkları ve alınması gereken önlemler
Dünyadaki en önemli sağlık sorunlarının başında kalp hastalıkları gelmektedir. Ülkemizde kalp krizi geçirme yaşı 35-65 yaş aralığındadır. Burada en büyük problem genç nüfus üzerindedir. Bunun nedeni; gençlerin damar gelişimleri tamamlanmadığından yaşanan bir kalp krizi yaşam kayıplarına yol açabiliyor.
Köprü damarlar hayat kurtarmakta:
Genç yaştaki kişiler yaşlılara nazaran çok daha şanssızdırlar. Bunun nedeni, kişilerin yaşı ilerledikçe oluşan köprü damarlarıdır. Köprü damarlar, kalbe kan taşıyan herhangi bir damarda tıkanıklık meydana geldiğinde diğer damardan kan alarak beslenmesine devam edebilmektedir. Genç kişilerde bu yapılanma olmadığından, kalp krizi genlerde ölümle sonuçlanabilmektedir. Köprü damarlar kişide 50 yaşından sonra oluşmaktadır.
Çocuğunuzda nefes daralması varsa:
Çocuklarda 10 yaş ve sonrasında spor aktiviteleri ve beden eğitimlerinde ani kalp ölümleri olabiliyor. Burada ailenin kalp öyküsü bilinmelidir, çünkü ailesel faktörler burada önemli rol oynamaktadır. Çocuklardaki ölümlerin nedeni burada kalp krizi değil, aşırı adrenalin deşarjından kaynaklanan ritim bozukluğudur. Çocukların nefes daralmaları ve çarpıntı ile ilgili yakınmaları kesinlikle dikkate alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Bazı sporlar gençler için zararlı olabilir:
Sporcu ölümlerinin %70-80 kadarı ani gelişen kalp krizidir. Kalp krizini tetikleyen faktör ise strestir. Yoğun stresli spor aktiviteleri yapan sporcularda adrenalin düzeyi yükselmekte, bazı ilaç kullanımları da olunca kalp duvarındaki plaklar yırtılır. Bu yırtıklar hemen pıhtılaşıp damarların tıkanmasına neden olur ve bu da kalp krizine bağlı ölüm sonucunu doğurur.
Amatör sporcular da risk altında:
Halı saha maçları ya da semt sahalarında yapılan basketbol maçları da ani kalp krizi riskine neden olabilmektedir. Amatörce bu sporları yapanlar haftada bir maç yaparlar ve yeterli kondisyona sahip değillerdir. Bu durumdaki kişilerde yüksek adrenalin deşarjı olmakta ve beraberinde kalp krizini de getirmektedir.
Kalabalık taraftarlarla maç seyretmek de kalp krizini tetikleyebilir:
İnsan tek başına maç seyrederken yaşamadığı stresi toplulukla birlikte seyrettiğinde daha fazla yaşayabilmektedir. Kalabalıkla birlikte seyredilen maçlarda kalp krizi geçirme olasılığı oldukça yüksektir.
Spor yapan ister amatör ister profesyonel olsun sağlık kontrollerini yaptırmalı:
Kalp krizinin herhangi belirli bir belirtisi olmadığından önceden teşhisi mümkün değildir. Spor yapanların müsabaka sırasında kontrolden geçirilmeleri ya da sporu bireysel yapıyorsa sağlık kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Stres bakımından yüksek olan rekabeti fazla spor dalları ile uğraşanların, yılda en az bir defa kan tahlillerini, efor testlerini ve ekokardiyografilerini yaptırmaları şarttır.