Harikalar Yaratan Diyet: Bitki Baizı Yapılan Diyet, Araştırmada Migren Ataklarını Ortadan Kaldırdı
Migrene yardımcı olan bitki bazlı diyet
60 yaşındaki bir adam, on yılı aşkın süredir çektiği şiddetli migren ağrısını "tamamen ortadan kaldırmayı" başardı. Ona ne yardım etti? "Koyu yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, fasulye, yulaf ezmesi ve günlük yeşil smoothie"den oluşan eski, bitki bazlı bir diyet. Evet, uzmanlar bunun ne kadar işe yaradığı konusunda da şaşkınlar.
BMJ Vaka Raporlarında yayınlanan , mucizevi iyileşmesine ilişkin bir vaka çalışması, yedi yıl önce bitki bazlı bir diyete geçtikten sonra sadece bir ay içinde sonuçları görmeye başladığını belirtiyor. O zamandan beri baş ağrısı çekmiyor.
“Diyetimi değiştirmeden önce ayda altı ila sekiz adet zayıflatıcı migren ağrısı çekiyordum ve her biri 72 saate kadar sürüyordu. Çoğu gün ya migren geçiriyordum ya da migrenden iyileşiyordum… Çaresizdim” diye anlatıyor 12 yıldır şiddetli baş ağrılarıyla uğraşan kişi. Bu durum onun her ay yaklaşık 18 ila 24 gün boyunca kronik baş ağrısı çekmesine neden oldu.
Bundan önce kendisine "koruyucu ve migreni durdurucu ilaçlar" reçete edilmişti. Ayrıca yoga ve meditasyonu da denedi. Ama hiçbir şey işe yaramamıştı.
"Ancak, besin açısından yoğun bitki bazlı bir diyete başladıktan sonraki bir ay içinde... her iki ilacı da bırakmayı başardım" dedi ve şunu ekledi: "En son ne zaman baş ağrım olduğunu bile hatırlamıyorum. Artık kendi bedenimin tutsağı değilim. Hayatımı geri aldım.”
Araştırmalar, migrenin, tahmini küresel yaygınlığı %14,7 olan ve yaklaşık 7 kişiden 1'ini etkileyen, dünyadaki üçüncü en yaygın hastalık olduğunu göstermektedir .
Bazı doktorlar artık bitki bazlı bir diyetin migrenle yaşayan insanlar için gerçekten bir çözüm olabileceğine inanma eğiliminde. Ancak pek çok kişi, dünyanın dört bir yanındaki migren hastalarının büyük çoğunluğunda işe yarayan belirli bir diyet türü konusunda şüpheci.
Birleşik Krallık'taki Reading Üniversitesi'nde beslenme ve gıda bilimi profesörü Gunter Kuhnle, The Guardian'a "Bu bir vaka raporu ve bu nedenle bulguyu genelleştirmek imkansız" dedi .
Bununla birlikte, diyetin "birçok hastalığın tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğine" inanıyor; bu , değişen hava koşulları, dalgalanan uyku düzenleri, zihinsel veya duygusal stres etkenleri gibi tetikleyicilerle ilişkili olduğundan kesinlikle migrene uygulanma potansiyeline sahip. ilaçlar ve -bekleyin- diyetler. Ancak bu aynı zamanda şu soruyu da akla getiriyor: Eğer farklı insanlar için tetikleyiciler bu kadar çeşitli olabiliyorsa, gerçekten tek bir tedavi olabilir mi?
Aston Üniversitesi'nde kayıtlı bir diyetisyen ve kıdemli öğretim görevlisi olan Duane Mellor'un da belirttiği gibi , gerçekten harikalar yaratan diyetin olup olmadığını nasıl bilebiliriz? Bu, başlatılan diyetin bir etkisi olabilir, aynı zamanda artık yemedikleri bir şeye bir yanıt da olabilir, hatta sadece migren ağrılarının azalmasına yol açmış olabilecek bir diyet değişikliğinin davranışsal etkisi de olabilir.” Mellor diyor.
Bununla birlikte, dünya çapında migren hastası olan çok sayıda insan göz önüne alındığında, eğer birinin diyetini değiştirmek hastaların bir kısmına bile gerçekten yardımcı olabiliyorsa, belki de bu, araştırmaya değer bir bağlantıdır. Dahası, çalışmanın yazarlarının da belirttiği gibi, özellikle bitki bazlı diyetler üzerine , migren hastalarına yardımcı olabileceğini öne süren giderek artan sayıda araştırma var .
Kendisi de tıp uzmanı olan ve o zamandan beri migren ağrısı çeken Leila Dehghan, "Geçtiğimiz iki yılda, ayda ortalama sadece iki migren günü geçirdim; bu sayı 18'den düştü. Yıllardır ilk defa, hayatımı geri aldım" dedi. Dokuz yaşındaydı ve bitki bazlı bir diyete geçiş deneyimini yazdı . "Çocukluğum boyunca daha çok doktora sürüklendim ve daha çok tarama yaptırdım ama tedavi seçenekleri aynı kaldı: ağrı kesici ve sabır."
Araştırmalar ayrıca işlenmiş gıdaların migreni tetikleyen maddeler açısından son derece yüksek olabileceğini , belki de bitki bazlı diyetlerin birçok kişi için işe yaramasının nedeni olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca koyu yapraklı yeşillikler ve avokado gibi gıdalardaki magnezyum içeriğinin de özellikle kadın hastalarda migren ağrılarının azaltılmasında faydalı olduğuna inanılıyor. Ve migren kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür.
Ancak bilim adamları kişinin beslenme tercihleri ile yaşadıkları migrenlerin şiddeti veya sıklığı arasındaki bağlantıyı kabul etseler de aynı beslenme herkes için çözüm olmayabilir. Bazı uzmanlar, uskumru ve somon gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdaların birçok kişide migreni azaltmaya yardımcı olduğuna inanıyor.
Ancak açık olan şey, yiyeceklerle migren arasında bir bağlantı olduğudur. Tam olarak ne olduğunu bilim adamları henüz tam olarak bilmiyorlar. Bununla birlikte Kuhnle'nin belirttiği gibi "migren zayıflatıcı bir durumdur ve onu tedavi edip yönetmenin yollarını bulmak önemlidir." Belki de ilerlemenin yollarından biri bağlantıyı daha iyi anlamaktır.