Gluten alerjimiz var mı? Bunu nasıl öğreneceğinizi burada bulabilirsiniz!

Gluten alerjimiz var mı? Bunu nasıl öğreneceğinizi burada bulabilirsiniz!
Gluten alerjisi aşırı gaz, mide ağrısı, ishal veya kabızlık gibi bağırsak semptomlarına neden olur; ancak bu tür belirtiler çeşitli hastalıklarda ortaya çıktığı için bu duruma sıklıkla teşhis konulamaz.

Gluten alerjisinin spesifik bir nedeni olmayabilir veya çölyak hastalığından kaynaklanabilir. Bu nedenle gluten içeren besinleri tükettikten sonra karında rahatsızlık hissettiğinizde mutlaka doktora başvurmalısınız.

Gluten emiliminin zor olması nedeniyle çocuklarda ve yetişkinlerde gluten hassasiyeti oluşabiliyor; buğday, çavdar ve arpada bulunan bir proteindir. Eğer bunu hissediyorsanız gluten intoleransınız var demektir Gluten alerjisinin başlıca belirtileri aşağıdaki gibidir.

Karın rahatsızlığı

kabizlik.jpg

Böyle bir alerji söz konusu olduğunda buğday, arpa veya çavdar içeren gıdaların tüketilmesinden sonra sıklıkla aşırı gaz, ishal, şişkinlik veya kabızlık gibi belirtiler gelişir. Bağırsak hücreleri de hasar görür, bu da vitamin ve minerallerin emiliminin azalmasına neden olur. Bu alerjiden kaynaklanan ağrı tekrarlayıcıdır ve özellikle makarna ve tatlı yedikten sonra genellikle gaz ve bağırsak değişiklikleri de eşlik eder.

Vertigo

bas-donmesi.jpg

Gluten tüketmek baş dönmesine, yönelim bozukluğuna, zihinsel karışıklığa veya yemekten sonra yorgun hissetmeye neden olabilir; ancak bu belirtiler genellikle alerjiyle ilişkili değildir ve bu nedenle fark edilmez. Alerjinin neden olduğu baş dönmesi, kişi iyi beslendiğinde ve dinlendiğinde bile ortaya çıkar ve mutlaka aşırı fiziksel aktivite veya kan değişiklikleriyle ilgili değildir.

Ruh hali değişimleri

Bağırsak rahatsızlığı nedeniyle, özellikle yemek yedikten sonra sinirlilik, endişe veya üzüntü belirtileriyle birlikte ruh hali değişimleri yaşamak yaygındır. Bu sık ruh hali değişimleri, iyi bir gece uykusundan sonra bile yorgunluğa ve bitkinliğe neden olur. Bunun nedeni, vücudun bağırsaktaki iltihapla savaşmaya odaklanması ve tüm enerjiyi kullanmasıdır; aksi takdirde bu, enerji dalgalanması ve iyi bir ruh hali yaratır.

Kronik migren

Genellikle bu alerjinin neden olduğu migrenler yemekten yaklaşık 30 ila 60 dakika sonra başlar; Bulanık görme ve göz çevresinde ağrı belirtileri ortaya çıkabilir.

Kaşıntılı cilt

Alerjinin neden olduğu bağırsaktaki iltihaplanma, cildin kurumasına ve kaşınmasına neden olarak küçük kırmızı şişliklere neden olabilir.

Kas ağrıları

Gluten yemek, klinik olarak fibromiyalji olarak adlandırılan kaslarda, eklemlerde ve tendonlarda ağrı semptomlarına neden olabilir veya semptomları şiddetlendirebilir. Özellikle parmak eklemlerinde, dizlerde ve kalçalarda şişlik de yaygındır. Gluten hakkında bilmeniz gereken mitler ve gerçekler

Laktoz alerjisi

Laktoz alerjisi sıklıkla gluten alerjisi ile birlikte ortaya çıkar. Bu nedenle halihazırda laktoz alerjisi tanısı olan kişilerin çavdar, buğday ve arpa içeren gıdalara karşı alerji geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Gluten alerjiniz olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Tanımlanan semptomların varlığında, bağırsak değişikliklerinin çölyak hastalığına bağlı olup olmadığını değerlendirmek için alerji testleri yapmak en uygunudur: kan testi, dışkı testi, idrar testi veya bağırsak biyopsisi.

Gluten alerjisi ile nasıl yaşanır?

Teşhisten sonra bu proteini içeren yiyecekler menüden çıkarılmalıdır: buğday unu, makarna, tatlılar ve bisküviler. Gluten içermeyen benzer ürünleri bulmak mümkündür: makarna, belirli ekmek türleri, bisküviler ve izin verilen un ve nişastalardan yapılan hamur işleri: pirinç ve mısır unu, patates, tatlı ve ekşi nişasta. Kıyma, sosis, tahıl gevreği, köfte ve konserve çorba gibi ürünlerde olduğu gibi bileşimde arpa, buğday veya çavdar veya gluten kalıntıları olup olmadığını kontrol etmek için etiketteki içindekiler listesini okumak önemlidir.

Dikkat! Makale yalnızca bilgi amaçlıdır. Kendi kendinize ilaç vermeyin ve daima bir tıp uzmanına başvurun!