Gıdada Son Kullanma Tarihi (SKT) Nedir? TETT ile Karıştırmayın!

Gıdada Son Kullanma Tarihi (SKT) Nedir? TETT ile Karıştırmayın!
Beyaz pirinç ve bal gibi bazı yiyecekler kilerinizde neredeyse süresiz olarak kalabilirken , çoğu bakkaliye ürününün lezzetini kaybetmeden, bayatlamadan veya bozulmaya başlamadan önce işleyen bir saati vardır. Tüketicilerin daha iyi eğitilmesine yardımcı olmak için, çabuk bozulan ürünlere genellikle tarih damgası vurulur .

SKT ve TETT Farkı Nedir?
Son kullanma tarihi (SKT) ile tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) farklı kavramlardır. Her ne kadar birçok tüketici ilgili kavramların aynı anlama geldiğini düşünse de, birbirlerine karıştırılmamaları gerekir. TETT, bir ürünün uygun koşullarda saklandığında hangi tarihe kadar tüketilebileceğine dair bir tavsiyedir. O tarih geçse dahi, ürün kontrol edilerek tüketilebilir. SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır.

Tarihe Göre Kullan
Tarafından kullanılması nispeten basittir. Bunu en çok tahıl veya makarna gibi “kuru” ürünlerde bulacaksınız. "son kullanma" tarihi, bir ürünün "en yüksek kalitede" olmasının beklendiği son tarihi belirtir.
Bu bir güvenlik etiketi olmadığı için gıdaların belirli bir "son kullanma" tarihinden sonra da hâlâ iyi durumda olması mümkündür. Konunu uzmanları , süreyi aşan herhangi bir şeyi tüketmeden önce, bozulma belirtilerinin (kötü koku, garip doku veya kötü tat) kontrol edilmesini önerir.

tett-ton-baligi.jpg

Satış tarihi aslında tüketiciden çok perakendeciye yöneliktir . Genellikle envanter yönetimi amacıyla bir ürünün raflardan ne zaman çıkarılması gerektiğinin sinyalini vermek içindir. İnsanların ürünleri satın alıp "son satış " tarihinden birkaç gün sonra tüketmeleri bekleniyor . Son kullanma tarihi gibi , bu bir güvenlik işareti değildir ve herhangi bir bozulma belirtisi olmaması koşuluyla, son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler tüketilebilir.


Son kullanma tarihi
Yiyecek tarihleri ​​pek çok belirsizliğe maruz kalsa da son kullanma tarihi yoktur. Eğer gıda ürününüz varsa ve o süreyi geçmişse, onu atmalısınız çünkü bozulma riski çok yüksektir.
Alt çizgi
Tazelik bir endişe kaynağı olsa da birçok tüketici, bir şeyi yemenin uygun olup olmadığına karar verirken gıda için güvenlik son tarihlerini baz alıyor. Bunu ölçmek için "son satış" veya "son kullanma tarihi" tarihlerini kullanmakta yanlış bir şey olmasa da, gıdaların genellikle kısa bir süre sonra yenebileceğini unutmayın. Süt için bu süre beş güne kadar çıkabilir, ancak yağsız veya yağı azaltılmış süt daha çabuk bozulma eğilimindedir. Etler ve diğer kolay bozulabilen yiyecekler için, grubun herhangi bir bozulma belirtisi göstermediği varsayılırsa bu süre birkaç gün veya daha uzun olabilir. Tavuk, balık ve etlerin satın alındıktan sonraki iki gün içinde pişirilmesini veya dondurulmasını önerirken , sığır eti, dana eti, kuzu etinin üç ila beş gün içinde kullanılması veya dondurulması en iyisidir.

Listeria gibi zararlı bakteriler yetiştirebilen şarküteri ürünleri veya peynirler gibi ürünler için , bazıları dikkatli davranmanın ve "son kullanma" tarihi geldiğinde ürünleri atmanın en iyi yol olduğunu düşünebilir. Ancak bu tür tarihlerin duyularınızı geçersiz kılmadığını unutmayın. Yiyeceklerin "son kullanma tarihi", veya "son tüketim tarihi" aralığında olmasına rağmen yine de bozulması mümkündür ; bu nedenle, bir şey tuhaf görünüyorsa veya kokuyorsa onu tüketmeyin.

Şimdilik tüm bunların geçerli bir istisnası var. Bebek maması söz konusu olduğunda "son kullanma" tarihi bir gerekliliktir ve gıdanın en güvenli ve en besleyici olduğu zamanı belirtir. Umarız yakın gelecekte yetişkinler için de benzer standartlar gelir.