Dünya'nın farklı yerlerinde insanlar kahvaltıda ne yer?
Hepimiz aynı anda sağlıklı ve lezzetli yemek isteriz. Çocukluğumuzdan beri kahvaltının neredeyse günün ana öğünü olduğu ve birçok şeyin buna bağlı olduğu fikri bize öğretildi. Sevdiklerinin sağlığını önemseyen ev hanımları günün ilk öğününü sağlıklı kılmak için çabalıyor ancak sabahları yemek hazırlamak için her zaman fazla vakit olmuyor. Akılcı bir menü oluşturmak için dünyanın farklı ülkelerinde kahvaltıda ne yediklerini öğrenmek onlara zarar vermez. Bu yüzden sizi küçük bir gastronomik yolculuğa bizimle gelmeye davet ediyoruz.
İNGİLTERE'DE İNSANLAR KAHVALTIDA NE YER?
Sherlock Holmes'un maceralarını konu alan film sayesinde yurttaşlarımızın çoğu, Büyük Britanya'da kahvaltıda yulaf ezmesi yemenin geleneksel olduğuna inanıyor. Ancak bu fikir gerçeklerden uzaktır. Tek gerçek şu ki İngilizler çok muhafazakarlar ve birkaç yüzyıldır aynı şekilde kahvaltı yapıyorlar. Onlar için Tam İngiliz kahvaltısı deyimi, yemeğin ismine eşdeğerdir. İngiliz, İrlanda ve İskoç restoranlarının menüsünde Full İngiliz kahvaltısı olarak sıralanan tabağın içeriği açıkçası tam olarak aynı olmayabilir. Kesinlikle bir yumurta tabağı, domuz pastırması veya jambon, sosis, kızarmış ekmek ve biraz içecek (kahve, çay, portakal suyu) içerecektir.
İngiltere'de tam bir İngiliz kahvaltısı şunları içerir:
2-3 yumurtadan kızarmış yumurta (daha az sıklıkla çırpılmış veya çırpılmış yumurta);
kızarmış sosisler (ince sosislere benzer);
birkaç dilim kızarmış domuz pastırması;
bir porsiyon beyaz fasulye (genellikle domates sosunda);
birkaç parça domates (taze veya kavrulmuş, konserve);
birkaç kızarmış petrol;
tereyağlı tost;
sütlü çay veya başka bir içecek.
Tam bir İrlanda kahvaltısı genellikle beyaz ve siyah pudingler içerir ve kızarmış ekmek yerine patates ekmeği veya yumuşak çörekler ile servis edilir. İskoçya'da puding genellikle kahvaltıda yenir.
İngilizlerin yalnızca hafta sonları tam İngiliz kahvaltısı yediklerini söylemek gerekir. Normal günlerde ortalama bir İngiliz kahvaltısı çırpılmış yumurta, domuz pastırması ve tereyağlı kızarmış ekmekten oluşur. Sıradan İngilizlerin çoğu, yalnızca tereyağlı ve reçelli kızarmış ekmek ve bir içecek (çay, kahve veya meyve suyu) içeren sözde "kontinental kahvaltı" ile tamamen sınırlıdır.
Daha önce İngilizler kahvaltıyı çok erken yapıyorlardı ve saat 11 civarında verilen ikinci kahvaltı, öğle yemeğinden önce acıkmamalarına yardımcı oluyordu. O dönemde İngilizler çayı bisküvi veya diğer unlu mamullerle birlikte içiyordu. Şimdi bu zamanda ya da biraz daha önce, Büyük Britanya'nın birçok sakini ilk kez kahvaltı yapıyor, bu yüzden öğle ve akşam yemeği arasında çay ve kek atıştırıyorlar - bizim de söylediğimiz gibi öğleden sonra atıştırmalıkları var.
AMERİKA'DA KAHVALTIDA NE YERLER?
Amerika'da hafta sonu kahvaltısı İngilizceyi anımsatıyor: pastırmalı çırpılmış yumurta veya dolgulu çırpılmış yumurta, sosis, tereyağlı ve reçelli kızarmış ekmek, kahve ve portakal suyu. Ancak hafta içi Amerikalılar çok daha basit bir kahvaltı yaparlar.
En yaygın Amerikan kahvaltı seçenekleri:
sütlü mısır gevreği;
simit - ikiye kesilmiş ve tereyağı veya peynirle sürülmüş bir simit;
reçelli veya konserveli krepler;
çırpılmış kremalı yumuşak waffle;
tatlı veya şekersiz krutonlar;
Fıstık ezmeli sandviçler.
Bütün bu tatlılar zayıf tatlı kahve veya portakal suyuyla yıkanır.
FRANSIZLAR KAHVALTIDA NE YER?
"Kahvaltıyı kendin yap, öğle yemeğini arkadaşınla paylaş, akşam yemeğini düşmana ver" gibi bir beslenme ilkesi Fransızlara yabancıdır. Fransa'da kahvaltıya oldukça küçümseyici davranılıyor. Aslında pek çok Parisli kahvaltı yapmıyor, sadece bir fincan kahve içip biraz meyve yiyor. Ancak Fransız kahvaltısının en yaygın seçeneği açık kahve (Americano) ve kruvasandır. Bu arada gerçek kruvasanlar doldurulmadan yapılıyor.
Kruvasanların yerine geçenler şunları içerir:
krep veya krep (genellikle tatlı dolgulu);
kabarık çörekler;
tereyağlı ve reçelli kızarmış ekmek;
peynir çubukları;
yoğurt.
Fransa'da insanlar kahvaltıda kahve yerine genellikle kakao veya sıcak çikolata içerler ve biraz daha az sıklıkla çay veya portakal suyu içerler (ancak bu seçenek de mümkündür).
Fransızlar bu ilk kahvaltıya küçük (le petit déjeuner) diyorlar.
Fransa'da tam kahvaltı (le déjeuner) olarak adlandırılan şeye yurttaşlarımız öğle yemeği der. Bu yemek öğle saatlerinde yapılacak. Salata, peynir ve kahve ile balık veya et mezesinden oluşan ikinci Fransız kahvaltısı.
Fransızlar öğle yemeğini akşam yemeği olarak adlandırıyor. Salata, et veya balıktan oluşan ana yemek, garnitür, peynir tabağı, kahve ve tatlıdan oluşur.
Ancak Fransızların geceleri fazla yemek yediğini düşünmeyin; Fransa'da son yemek genellikle saat 18-19'da olur.
İTALYANLAR KAHVALTIDA NE YER?
İtalyan kahvaltısı Fransız kahvaltısına çok benzer. Genellikle sıcak bir içecek (kahve veya arpa suyu) ve unlu mamullerden (çoğunlukla tatlı) oluşur.
İtalyan kahvaltılık hamur işlerinin en popüler türleri şunlardır:
cornetto (bunlar çikolata, peynir, jambon, reçel ile doldurulmuş puf böreği simitleridir);
biscotti (bir somundan yapılan, dilimler halinde kesilmiş ve kurutulmuş, yani fındık ve kuru meyvelerle doldurulmuş krakerleri anımsatan kurabiyeler);
chambella (pudra şekeri serpilmiş tatlı simitler);
cannoli (dolgulu gofret ruloları);
bruschetta - önceden kurutulmuş veya kızartılmış ekmek üzerinde sıcak sandviçler.
İtalyanların en fazla sabahları unlu mamul hazırlamakla vakit harcamadıklarını, yarı mamulleri hazır olana kadar hazırladıklarını söylemek gerekir. Çocuklarıyla gittikleri bir kafede kahvaltı yapmayı tercih ediyorlar. Evde kahvaltı yaparken genellikle kendilerini sıradan kurabiyelerle sınırlandırırlar.
ALMANYA'DA KAHVALTIDA NE YERLER?
Ülkemizde olduğu gibi bugün Almanya'da da her ailede kahvaltıda yenen bir yemek bulunmuyor. Buradaki en popüler kahvaltı türleri şunlardır:
Almanya'da bağımsız bir yemek olarak hizmet verebilecek ekmeğin yanı sıra küçük çörekler ve simit;
tereyağlı, Nuttella, sosisli, jambonlu, ancak çoğunlukla lezzetli veya marmelatlı sandviçler;
yumuşak haşlanmış veya başka şekilde hazırlanmış yumurtalar;
süzme peynir, peynir, süt;
sosisler veya sosisler (ancak daha çok ikinci kahvaltıda yenirler);
müsli.
Alman otelleri genellikle küçük kreplere veya büyük kreplere benzeyen bir kahvaltı yemeği servis eder, ancak Almanlar bunları sabahları kendileri hazırlamaz.
Almanya'da en popüler kahvaltı içecekleri süt veya cafe au lait'tir, ancak bunların yerini yavaş yavaş portakal suyu almaktadır.
Elbette çok az sayıda Alman sabahları çok çeşitli eksiksiz bir kahvaltı hazırlıyor. Genellikle yurttaşlarımız gibi onlar da kendilerini sandviçle sınırlandırırlar.
Almanlar ayrıca uzun süre işten uzaklaşmamak için öğle yemeğini genellikle çabuk yerler, ancak doyurucu bir akşam yemeği yerler, çoğu zaman en sevdikleri diziyi veya televizyon programını izlerken son öğünlerini birayla bitirirler.
JAPONYA'DA İNSANLAR KAHVALTIDA NE YER?
Japonlar her öğünün dikkatli olması gerektiğine inanıyor. Hareket halindeyken veya ellerine gelen hiçbir şeyi yemeyecekler. Kahvaltı onlar için en önemli öğünlerden biridir ve uzun süre yeterli enerjiye sahip olmaları için kahvaltıyı doyurucu hale getirmeye çalışırlar.
Japonların sabahları yediği zorunlu yemek pilavdır. Japon kahvaltısının adı olan asagohan bile “sabah pilavı” olarak çevrilebilir.
Zaman varsa Japonlar kahvaltıda tamagoyaki adı verilen tatlı veya baharatlı omlet yaparlar. Rulo şeklinde yapılır.
Ayrıca Japon kahvaltısında miso çorbası, balık ve et yemekleri ve turşu yer alabilir.
ÇİN'DE KAHVALTIDA NE YİYORLAR?
Çin'de kahvaltıya da önem veriliyor ve besleyici hale getiriliyor. Japonlar gibi Çinliler de kahvaltıda pirinç yiyebilirler, ancak Orta Krallık'ta congee, erişte ve bizim köftelerimizi anımsatan bir yemek tercih edilir.
Çin kahvaltısında Çin böreği ve sıcak soya sütü de bulunabilir.
Yemek kültürü dünyanın farklı ülkelerinde farklı şekillerde gelişmiştir. Bazı insanlar kahvaltıyı en önemli öğünlerden biri olarak görür ve sabahları oldukça yoğun yemek yerler. Diğerleri sabahları yemek hazırlamak için çok fazla zaman harcamayı gerekli görmüyorlar; hafif bir kahvaltı yapıyorlar, tatlı hamur işleri ve kahveyi tercih ediyorlar. Kendiniz için hangi beslenme planını seçeceğiniz size kalmış. Ancak bir karar vermeden önce, belirli bir ülkenin insanlarının ne kadar sağlıklı, enerjik ve çekici göründüğüne bakın. Sonuçta, refahımız ve ruh halimiz doğrudan neyi ve nasıl yediğimize bağlıdır.