Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
1960 yılında Profesör El-Dakhakny, çörek otu yağının iltihapla savaşan özelliklere sahip olduğunu ve eklem iltihabı etkilerini hafifletmede faydalı olabileceğini belirtti. Şubat 1995'te King's College London'da yapılan bir araştırmada, doktorlar çörek otu yağının romatizma ve iltihaplı hastalıklar için geleneksel olarak kullanılmasını destekledi. 2002 yılında Mısır İskenderiye Tıp Fakültesi, çörek otunda bulunan nigellon ve timokinonun etkinliğini inceledi ve çekirdek yağının yangılı hastalıkların iyileştirilmesindeki etkilerini kısmen açıkladı. Bu araştırmalar, çörek otu yağının sağlık açısından faydalarını vurgulamaktadır.
Çörek Otu Yağının Faydaları
- Bağışıklık sisteminin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar.
- Ateşli hastalıkların tedavisinde doktor onayından sonra takviye olarak kullanılabilir.
- Astım, bronşit, solunum yolu rahatsızlıklarının etkilerinin azaltılması için başvurulabilir.
- Romatizma, artrit (eklem iltihabı) rahatsızlıklarında harici olarak kullanılabilir.
- Bağışıklık bozuklukları ve metabolik bozukluklara karşı önlem almak için gıda takviyesi olarak görülebilir.
- Mikrobiyal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir.
- Bağırsak solucanları ve parazitlerin vücuttan atılması için tüketilebilir.
- Kardiyovasküler şikayetlerın azaltılması için çörek otu yağına başvurulabilir.
- Baş ağrısı gibi daha pek çok rahatsızlığın çözümü için çörek otu ve çörek otu yağından faydalanılır.
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılmalıdır?
Çörek otu yağı kullananlar, genellikle bir tatlı kaşığı çörek otunu, doğrudan ağızlarına atarak ve iyice öğütüp kullanabilirler. Ancak, siyah tohumların keskin bir tadı ve aroması vardır, bu nedenle herkes bu yöntemi tercih etmeyebilir. Farklı bir kullanım şekli olarak, çörek otu yağı çeşitli yemeklerde veya salatalarda kullanılabilir, böylece tadı daha hoş bir şekilde tüketilebilir. Ayrıca, çörek otu tohumları, baharat olarak yemeklerde kullanılabilir veya çörek otu tohumu yağının kapsül formunda alınması da tercih edilebilir. Herkesin kendi tercihine uygun bir yöntem bulması mümkündür.
- Bu durumda bir tatlı kaşığı çörek otunu bir havanda ezip, ardından su yardımı ile yutmak gerekir.
- Akşamdan bir bardak ya da bir kase yoğurtla karıştırılan siyah tohumlar, sabaha kadar yumuşayarak daha kolay yenilebilir.
- Çörek otu ve yağı salatalarda, beyaz peynir üzerinde kahvaltılarda tüketilebileceği gibi, rendelenilen meyvelere karıştırılarak da kullanabilir.
- Unutulmaması gereken önemli bir nokta ise havanda ezilen çörek otunun miktarının tek seferlik olması ve bekletilmeden kullanılmasıdır.
Çörek Otu Yağının Zararları Nelerdir?
Düşük yapma riskinden dolayı çörek otu yağı kullanımı, hamilelik öğrenildiği an bırakılmalıdır. Doğum kontrol haplarının etkisini azaltabileceği için bu tip haplarla birlikte kullanılmaması önerilir. Organ nakli gibi durumlarda da kullanılmaması gereklidir. Rahatsızlığın tespiti için mutlaka doktora gitmek ve teşhis sonrasında çörek otu yağı kullanılacaksa, bunu doktora bildirmek gerekir. Tansiyon ya da idrar söktürücü ilaçlarla kullanıldığında, tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü etkileri güçlendirebilir. Kemoterapi ya da radyoterapi ile birlikte kullanıldığında antioksidan etkisi sayesinde bu tedavilerin etkinliğini azaltabilir.