Çocuğunuz korkuyor mu? Çocuklarda korkusuz bir zihin oluşturmanın yolu buradan geçiyor...

Çocuğunuz korkuyor mu? Çocuklarda korkusuz bir zihin oluşturmanın yolu buradan geçiyor...
Çocuğunuza korkuları ile ilgili konuşma şansı verin ve onu gerçekten anladığınızı göstermenin bir yolunu bulun. Korkular kabul edilmelidir ki üstesinden gelinebilinsin.

Bir ebeveyn olarak, çocuklarınızın ileride özgüvenli, mutlu ve başarılı yetişkinler haline gelmesini istersiniz. Hayata karşı güçlü olmalarını ve önlerine çıkan fırsatları değerlendirebilmelerini istersiniz. Ama onları hedeflerine yönelmekten geri tutacak korkularının üstesinden gelmesini nasıl sağlayabilirsiniz? Her korkunun bir amaca hizmet ettiğini hatırlamak önemlidir; insanın potansiyel zararlardan kendini koruması için gerekli bir duygudur korku. Ancak, modern dünyada, korku çoğu zaman risk ile orantısız olma eğilimindedir ve insanları istediklerine ulaşmaktan alıkoyar, bunu yapabilecek kapasitede olsalar bile.

İşte çocuklarınızda korkusuz bir zihniyet geliştirmeye yardımcı olmak için 10 yol:

1. Korkuyu kabul edin, sadece reddetmeyin

Çocuğunuza sadece korkmaması ya da saçmalamamasını söylemek, onun korkularının üstesinden gelmesini sağlamak için etkili bir yol değildir. Korkuları düzgün bir şekilde kabul etmek gerekir. Çocuğunuza korkuları ile ilgili konuşma şansı verin ve onu gerçekten anladığınızı göstermenin bir yolunu bulun. Korkular kabul edilmelidir ki üstesinden gelinebilinsin.

2. Başarısızlığın da bir seçenek olduğunu bilmelerini sağlayın

Toplum, başarısızlığı o kadar kınar ki çoğu insan bunun öğrenme sürecinde anahtar rol oymadığını unutur. Tarihteki en büyük buluşların çoğu, başarıya ulaşana kadar yaşanan bir seri başarısızlıktan doğar. Başarısızlığa uğrama korkusunun çocuklarınızı durdurmasına, izin vermeyin, onlara kazanacakları her türlü deneyimden faydalanabileceklerini öğretin.

3. Kendi korkularınızın çocuklarınıza geçmesine izin vermeyin

Bu çoğu ebeveynin farkında olduğu halde, engellemek için çaba harcamadığı bir durumdur. Gerçekçi olmak gerekirse, kendi korkularınızı çocuklarınızdan sürekli gizlemeniz mümkün olmayacaktır. Yapabileceğiniz şey ise bunu onlarla konuşabilmek, sizin de sadece insan olduğunuzu belirtmek ve bazı korkularınız olduğunu kabul etmektir. Çocuklarınıza korkularınızla nasıl başa çıktığınızı gösterin, onlara rol model olun.

4. Gerçek korkularını belirlemelerine yardımcı olun

Çoğu zaman insanlar bir korkularından bahsederken, aslında esas korkularından uzakta kalmayı tercih ederler. Örneğin birisi uçmaktan korktuğunu söylüyorsa, muhtemelen uçağın düşmesinden korkuyordur. Bir çocuk yatağının altındaki canavarlardan korktuğunu söylüyorsa, onların oradan çıkıp kendisine zarar vermesinden korkuyordur. Bir korkunun üstesinden gelmek için atılacak en önemli adımlardan birisi önce gerçek korkuyu belirlemektir.

5. Onlara faydalarını gösterin

Bazen bir çocuk korkusuna o kadar odaklanır ki gerisini göremez. Onlarla bir korkunun üzerinden gelmenin faydalarını paylaşın, ne kazanacaklarını bilsinler. Sorular sorarak yönlendirebilir ve konuya dair pozitif düşünmelerini sağlayabilirsiniz. Bu, dikkatlerini korku bariyerinin diğer tarafına yönlendirmeleri için yardımcı olacaktır.

6. Daha önceki korkularının üzerinden nasıl geldiklerini hatırlatın

Daha önce bir şey denemeye korktukları zaman durumun üstesinden nasıl geldiklerini onlara hatırlatmak, kabiliyetlerine dair güvenlerini tazelemekte faydalı olur.

7. Onları başkaları ile kıyaslamaktan kaçının

Çocuğunuz ve onun korkuları üzerine odaklanın. Diğer çocuklar ile sürekli karşılaştırmalar yapmanız yararsızdır ve çocuğunuzun yetersiz hissetmenize neden olabilir.

8. Geçerli korkuları tanımayı öğretin

Korkuların üstesinden gelmek önemli olduğu kadar, bazı korkuların geçerli ve sağlıklı olduğu hatırlamak da önemlidir. Eğer çocuğunuz timsahlarla dolu bir nehre atlamaktan korkuyor ise, bu iyidir ve üstesinden gelinmesi gereken bir korku değildir. Hayat kurtaran önemli korkular ve rasyonel olmayan korkular arasındaki farkı ayırt etmelerini sağlayın.

9. Bir korkuyla yüzleşmek için nasıl küçük adımlar atabileceğini gösterin

Bazen bir korku ile başa çıkmanın yolu onunla direk yüzleşmekten geçerken bazen de küçük adımlar atmak daha faydalı olacaktır. Bu konuda çocuğunuzun sizi yönlendirmesine izin verin, eğer bahsi geçen korku onun için ezici ise, bir sonraki aşamaya geçmeden önce belirli bir konfor seviyesine ulaşıldığından emin olun. Aşamaları planlayın ve size güvenini sarsacak sürprizlerin yaşanmasına izin vermeyin.

10. Sürekli olarak yalnız olmadıklarını hatırlatın

Muhtemelen yapabileceğiniz en önemli şey, onlara sürekli olarak korkuları ile yalnız yüzleşmek zorunda olmadıklarını hatırlatmaktır. Ne olursa olsun yanlarında olacağınızı bilmek, ilerlemek için onların özgüvenini artıracaktır.