Bacaklarda ağırlık hissi neden oluşur? Bacaklarda şişlik ve ağırlığa ne zaman "Acil Durum" ilan etmelisiniz?
• Sporcular, cerrahlar, kuaförler, ticari çalışanlar vb. gibi mesleği uzun süre dikey pozisyonda durmakla ilişkilendirilen kişilerde bacak kaslarında güçlü ve statik kasılmalar ve sürekli gerginlik gözlemlendi.
• Hareketsiz kişilerde veya uzun süre aynı yerde oturmayı gerektiren mesleklerde bacak kaslarında seyrek ve zayıf kasılmalar görülür.
Her iki neden de alt ekstremitelerden venöz çıkışın ihlaline yol açar ve varisli damarlar, tromboflebit ve tromboz gelişimini derinleştirebilen venöz yetmezliğe neden olur.
Mevsim değişikliği
bacaklardaki ağırlığın bir başka nedenidir. Hava sıcaklığı vücut dokularındaki sıvı değişimini etkileyebilir. Sıcak havalarda alt ekstremitelerde kan dolaşımı bozulur ve kişide şişlik oluşabilir.
Fazla kilolu olmak
alt uzuvlar sürekli olarak bu kiloları taşımak zorundadır. Bu, kas gerginliğinde bir artışa yol açar ve sadece kan dolaşımının hacminde değil, aynı zamanda toplam interstisyel sıvı miktarında da bir artışa neden olur. Tüm bu faktörler damar basısına neden olur ve toplardamar ödemini bozar.
Kadın olmak
Yüksek topuklu ayakkabılardan hoşlanan kadınlar genellikle günün sonunda bacaklarında ağırlık ve yorgunluk hissederler. Kadınlarda hormonlara bağlı olarak aşağıdaki fizyolojik durumlar ortaya çıkabilir:
• hormon düzeyindeki bozukluklar ve fizyolojik dalgalanmalar;
• hamilelik;
• hormonal kontraseptif almak;
• doğum;
• menopozun başlangıcı.
Alt ekstremitelerde sık görülen kan dolaşımı bozuklukları, kadınların kas aşırı yükünü artıran yüksek topuklu ayakkabı tercihinden de kaynaklanmaktadır.
Kardiyovasküler sistem patolojileri
Kalp, kanın tamamını pompalayan "ana pompa" olduğundan, kalp kasının bazı hastalıklarında normal kan dolaşımı engellenir. Bu patolojiler şunları içerir:
• kardiyomiyopati;
• perikardit;
• Kronik kalp yetmezliği.
Bacaklardaki ağırlık aynı zamanda bacaklardaki kan damarlarının birçok hastalığında da ortaya çıkar:
• ateroskleroz;
• endarterit;
• varisli damarlar;
• tromboflebit.
Bütün bunlar alt ekstremitelerde normal kan dolaşımının ihlaline ve ödem görünümüne yol açar.
Lenfostaz
lenfatik sistemin konjenital patolojisinin veya edinilmiş hastalıkların (travma, yanıklar, kızıl rüzgar, ameliyat sonrası komplikasyonlar) bir sonucu olabilir. Bacakların şişmesi ayrıca alt ekstremitelerden lenfatik çıkışın ihlali nedeniyle ortaya çıkar ve buna damarlardaki venöz kanın durgunluğu da eşlik eder.
Omurganın bazı hastalıkları
bacaklarda ağrı veya ağırlık eşlik eder. Sakrumun osteokondrozu genellikle siyatik gelişiminin nedenidir. Bu tür hastalarda bacaklardaki ağırlığın yanı sıra alt ekstremitelerde "yumuşak ayak", uyuşukluk ve yanma hissi de görülür.
Düz ayak
Bu, hızlı bacak yorgunluğuna, kötü duruşa ve yürürken yorgunluğa yol açar. Bu durumda hasta bacaklarında "kurşun" bir ağırlık hisseder ve iş gününün sonuna doğru bacaklarında şişlik ve kramplar ortaya çıkar.
Diz bursiti, gut, osteoartrit ve romatoid artrit: bu hastalıklara alt ekstremite eklemlerinin iltihaplanması eşlik eder.
Akut ve kronik böbrek yetmezliği, nefrotik sendrom: Bu böbrek hastalıkları vücutta sıvı tutulmasına ve alt ekstremiteler de dahil olmak üzere vücudun her yerinde lokalize olabilen ödem görünümüne yol açar.
Diyabet
Artan glikoz seviyeleri ve kan damarlarındaki hasarın eşlik ettiği diyabetin ana semptomlarından biri bacaklarda ağırlık hissi olabilir. Hangi duyguya ağrılar, kramplar ve halsizlik eşlik edebilir? Bundan sonra hastada "diyabetik ayak" gelişebilir. Ve bu ciddi durum kontrol altına alınmazsa uzuv amputasyonuna yol açabilir.
Bazı ilaçları almak
Bazı ilaçlar alt ekstremite yumuşak dokularında sıvı birikmesine neden olur. Uzun süreli kullanımdan sonra benzer yan etkiler gelişir:
• hipotansif ajanlar;
• hipoglisemik preparatlar;
• hormonal preparatlar;
• steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar.
Hamilelik sırasında
Bir kadının vücudunda, hamile kadınların neredeyse yarısında bacaklarda şişlik ve ağırlık oluşmasına yol açan değişiklikler meydana gelir.
Bacaklarda şişlik ve ağırlığa eşlik eden hangi belirtiler için "Acil Durum" demeniz gerektiğini görün:
• nefes alma zorlukları;
• 10 dakikadan uzun süren göğüs ağrıları;
• baş dönmesi;
• bilinç karışıklığı;
• nöbetler;
• alt ekstremitelerin şişmesine neden olan yakın zamanda geçirilmiş travmalar.
Bacaklarda ağırlık oluşmasına neden olan nedenleri ortaya çıkarmak için bir takım tanı testlerine ihtiyaç vardır. Bacaklardaki kiloları tedavi etme taktikleri de bu çalışmalara bağlıdır. Ödem ve venöz yetmezliğe yol açan ana hastalığın tedavi yöntemlerinde ifade edilmektedir. Ayrıca venotonik preparatların yardımıyla bacak bölgesindeki hoş olmayan hislerin giderilmesine yönelik ek yöntemler. Venöz duvarların tonunu korumaya yönelik araçların seçimi, hastadaki durumlarına ve eşlik eden hastalıklara ilişkin verilere bağlıdır. İlaçları ve gerekli dozu yalnızca doktor seçebilir.
İşte uzmanların tavsiyeleri:
1. Yatay pozisyon alın ve bacaklarınızı kalp seviyesinden 15-20 cm yukarıda olacak şekilde kaldırın. Böyle bir pozisyonda 10-15 dakika kaldıktan sonra rahatlamış hissedeceksiniz.
2. Vücudun alt kısmındaki normal kan akışını engelleyen kıyafet ve iç çamaşırı giymeyin - örneğin dar kot pantolon, dar kemerler, karnı sıkılaştıran korseler.
3. Rahatsız edici ayakkabılar giymeyin; dar veya yüksek topuklu ayakkabılar.
4. Bacaklarda ek yük oluşturan fazla kilolardan kurtulmaya çalışın.
5. Yaşam tarzınız ve işiniz uzun süre ayakta durmayı veya oturmayı gerektiriyorsa elastik çorap ve iç çamaşırı giyin.
6. Duş almadan önce alt bacaklarınıza hafifçe masaj yapın. Duştan sonra ayaklarınızı soğuk suyla durulayın ve şu şekilde masaj yapın: Ayaklarınızı yumuşak bir havluyla ayaklardan uyluklara doğru hareket ettirerek ovalayın.
7. Hamilelik sırasında yukarıdaki önerilerin tümüne uyun.
Bacaklarınızda ağırlık hissediyorsanız fizik tedavi alabilirsiniz. Aşağıdaki egzersiz setini deneyin:
1. Basamak üzerinde durun ve vücudunuzun ana ağırlığını basamağın ön kısmına aktarın. Sırtınızı dik tutun ve bacak kaslarınızın gergin olmaması gerekir. Dengenizi koruyarak 10 saniye kadar yavaşça geriye adım atın ve başlangıç pozisyonuna dönün. Egzersizi 3 kez tekrarlayın ve yorulursanız kısa bir süre dinlenin. Dengenizi kaybetmeniz durumunda tutunmak için duvarın yakınında bir nokta seçin.
2. Bir sandalyeye oturun ve bacaklarınızı açın. Topuklarınıza yaslanarak ve onları yerden ayırmadan, dalgalı bir hareket yaparak ayak parmaklarınızı düzgün bir şekilde kasmaya ve açmaya başlayın. O kadar çok hareket yapın ki sonunda hoş bir yorgunluk hissedersiniz.
3. Yere büyük bir nesne atın ve onu ayak parmaklarınızla kaldırmaya çalışın.
Bahsedilen önlem ve egzersizler bacaklarda ağırlığa neden olan tüm hastalıklarda kullanılabilir ancak yalnızca toplardamar yetmezliğinin gelişmesini önleyecektir. Bu hoş olmayan semptomu ortadan kaldırmanın ana yöntemi, bacaklarda normal kan dolaşımının ihlaline neden olan bu patolojinin tam tedavisidir. Bunu unutmayın ve bir uzmana ziyareti geciktirmeyin.