Akıllı Anneler Bunu Bilir: Hamilelikte Bebeğin Zeka Gelişimi İçin Mutlaka Yapın!

Akıllı Anneler Bunu Bilir: Hamilelikte Bebeğin Zeka Gelişimi İçin Mutlaka Yapın!
Hamilelerin iyot eksikliğini önlemek için günlük 200-300 mikrogram iyot alması gerekiyor. İyotlu tuz ve deniz ürünleri, süt ürünleri, kırmızı et, kuru fasulye, muz ve çilek iyot açısından zengin besinler. Peki Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Örün hamilelikte iyot tüketimi hakkında ne düşünüyor?

Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Örün:

"Bir erişkinin günlük tüketmesi gereken iyotlu tuz miktarı bir silme tatlı kaşığı. Gebeler de yeterli miktarda tuz ve iyottan zengin besinlerden tüketirlerse hem kendi sağlıklarını hem de doğacak bebeklerinin sağlıklarını korur"

18-tuz-alternatifleri.jpg

Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Örün, düşüğe hatta ölü doğuma neden olan, bebeklerde ise zeka geriliği gibi gelişimsel bozukluklara yol açan iyot eksikliğini engellemek için hamilelerin mutlaka iyotlu tuz ve iyottan zengin besinleri yeterli miktarda tüketmesi gerektiğini bildirdi.

mitos6-1918ea56a88098445bc2d10df7ed3224.jpg

TİROİT HORMONLARININ YAPIMINDA KULLANILIYOR

AA muhabirine yaptığı açıklamada, iyodun vücutta tiroit hormonlarının oluşumunda rol aldığını ve eksikliğinin ciddi sağlık problemlerine yol açabildiğini söyledi.

Özellikle hamilelik ve emzirme döneminde yeterli iyot alımının önemine işaret eden Örün, "Gebelik ve emzirme döneminde iyot eksikliği olması bebekte zihinsel gerilik ve hipotiroidi dediğimiz önemli sağlık problemlerine yol açabiliyor. İyot eksikliği, anne karnında bebeklerin kaybedilmesine, ölü doğumlara, düşüklere de sebep olabilir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 1994'ten itibaren sofralarda kullanılan tuzun iyotlandığını belirten Örün, yeterli miktarda iyotlu tuz kullanımıyla iyot eksikliğine bağlı hastalıkların önlenebileceğini vurguladı.

GEBELİKTE GÜNLÜK EN AZ 200 MİKROGRAM İYOT ALINMALI!

Prof. Dr. Örün, tuzun yanı sıra deniz ve deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, kuru fasulye ile muz, çilek gibi meyvelerin iyottan zengin besinler olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çocukların hayatının ilk 5 yılında günlük 90 mikrogram, 6-12 yaş arasında ise 120 mikrogram iyot tüketmeleri gerekir. Erişkin dönemde günlük iyot tüketimini 150 mikrogram olarak öneriyoruz. Gebelik döneminde alınması gereken günlük iyot ihtiyacı ise 200 hatta 300 mikrogram olarak belirlenmiştir.
Tuzun az alımı kadar fazla tüketilmesi de farklı sağlık sorunlarına yol açar. Dünya Sağlık Örgütü, bir erişkinin günlük tüketmesi gereken tuz miktarını 5 gram yani silme bir tatlı kaşığı veya dolu bir çay kaşığı olarak öneriyor. Bu miktarı tüketmek zaten iyot eksikliğinin önüne geçmek için yeterlidir. Gebeler de belirlenen miktarda gerek tuz gerekse iyottan zengin besinlerden tüketirlerse hem kendi sağlıklarını hem de doğacak bebeklerinin sağlıklarını korumuş olur."

Etiketler :