38 milyon yıl önce sarmaş dolaş ölmüş yılanların fosili bulundu
ABD'nin Wyoming eyaletinde bulunan 38 milyon yıllık yılan fosilleri, bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Keşfedilen fosillerin, daha önce bilinmeyen bir türe ait olduğu ortaya çıktı. Bu bulguların, yılan evrimi hakkında önemli bilgiler sunduğu bildiriliyor.
1976 yılında Wyoming’in White River Formation bölgesinde keşfedilen ve birbirine dolanmış halde bulunan 4 yılan fosili, yakın zamanda yapılan detaylı incelemelerde yeni bir türe işaret ediyor.
Bilim insanları, bu fosilleri yüksek çözünürlüklü bilgisayar tomografisi kullanarak inceledi ve hayvanların boa yılanları ve pitonları içeren boidae familyasından olduğunu belirledi.
Yaklaşık 38 milyon yıl önce yaşamış olan bu türe "Hibernophis breithaupti" adı verildi.
*Hibernophis, Latincede "kışı geçirmek" anlamındaki "hibernare" ve Yunancada "yılan" anlamına gelen "ophis" sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor.
Araştırmalar, yılanların bu soğuk dönemde birbirine dolanarak ısınmaya çalıştığını ve bu sosyal davranışın fosil kayıtlarında ilk kez gözlemlendiğini ortaya koydu.
Bugünkü yılan türlerinin kış uykusuna yatmadığını belirten bilim insanları, bu türlerin vücut sıcaklıklarını kontrol edemediğinden büyük gruplar halinde bir araya gelerek soğuktan korunmaya çalıştığını ifade etti. Bu tür sosyal davranışların, özellikle soğuk hava koşullarında hayatta kalma stratejileri hakkında önemli bilgiler sunduğu belirtiliyor.
Çalışmanın ortak yürütücüsü Michael Caldwell, bu keşfi “büyüleyici” olarak nitelendirerek, “Günümüzdeki yaklaşık 15 bin sürüngen türünden hiçbiri, jartiyer yılanları gibi kış uykusuna yatmıyor. Bu türlerin milyonlarca yıl önce böyle bir sosyal davranış sergilemiş olması oldukça dikkat çekici” dedi.
Fosillerin bulunduğu bölgenin kapalı bir alanda olduğu ve çamurtaşıyla kaplı olduğu düşünülüyor. Çamurtaşı, yılanların hem bir arada kalmalarını hem de mükemmel şekilde korunmalarını sağlamış. Yılanların fosilleşme sürecinde genellikle kolay parçalandığı bilinirken, Wyoming'deki bu dört yılan neredeyse eksiksiz bir şekilde korunmuş olarak bulundu.
Caldwell, “Dünyadaki müze koleksiyonlarında yaklaşık bir milyon parçalanmış yılan omuru vardır,” diyerek, bu keşfin ne kadar nadir ve değerli olduğunu vurguladı.
Yılan evrimi hakkında yeni ışık tutan bu bulgular, zoolojik ve paleontolojik çalışmalara önemli katkılar sağlayacak gibi görünüyor.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi