NASA'dan uyarı gibi 'Antarktika' paylaşımı

NASA'dan uyarı gibi 'Antarktika' paylaşımı
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yayınlanan yeni bilgiler Küresel Isınma'nın geldiği son noktayı gözler önüne seriyor.

Küresel Isınma'nın etkilerini ger geçen yıl daha fazla hissediyoruz. Örneğin geride bıraktığımız yıl tüm zamanların en sıcak ikinci senesi olarak tarihe geçti.

NASA'nın yayınladığı görüntüler Antarktika buzullarındaki ciddi kayıpların ulaştığı boyutu gözler önüne serdi. Bilgisayar görüntüleme tekniği ile NASA ve ABD Jeolojik Araştırmalar uydusundan alınan binlerce görüntü bir araya getirilerek, buz mantosundaki hareket ve değişimler net bir şekilde gözler önüne serildi.

KIRMIZI ALARM VERİYOR

Dünya iklim konusunda kırmızı alarm veriyor. Küresel Isınma ile ilgili yayınlanan pek çok rapor bu duruma işaret ediyor. Örneğin Avrupa merkezli Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin raporuna göre, küresel sıcaklık ortalaması geçen yılın kayıtlara geçen en sıcak ikinci yıl olduğunu ortaya koydu.

19. yüzyıla kadar uzanan verileri karşılaştırılarak hazırlanan rapora göre, 2017 en sıcak yıl olan 2016 yazından biraz daha serin geçti. Ancak 2015 yazından daha sıcak oldu.

Söz konusu raporda yer alan veriler, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) geçen Kasım ayında açıkladığı, 2017 yılının 2016'dan sonra ikinci ya da üçüncü en sıcak yıl olacağı yönündeki tahmini de destekler nitelikte.

2016'da yaşanan bunaltıcı sıcaklarda Pasifik Okyanusu'nda sıcaklığı birkaç derece artıran El Nino adı verilen doğa olayının da etkisi olduğu belirtiliyor. Ne var ki, 2017 yılında El Nino etkisi olmamasına rağmen rekor sıcaklıklara ulaşılması endişe verici bir tabloya işaret ediyor.

NASA Dünya genelinde 6 bin 300'ü aşkın hava istasyonunu kullanarak gezegenimizin 1880'den günümüze kadarki süreçte geçirdiği değişimi gözler önüne serdi.