Aşırı kilo almanın nedeni keşfedilmiş olabilir
Campinas Üniversitesindeki bilim insanları, kilo almaya eğilimli ve kilolu insanlara dair bir araştırma yaptılar. Araştırmaya göre kilo almaya neden olan iki etken bulundu. Bu etkenler, bağırsak florasındaki bakterilerin değişmesi ve beynin hipotalamus isimli bölgesindeki bir grup nöronun ölmesi olarak belirlendi.
Campinas Üniversitesindeki bilim insanları, kilo almaya eğilimli ve kilolu insanlara dair bir araştırma yaptılar. Araştırmaya göre kilo almaya neden olan iki etken bulundu. Bu etkenler, bağırsak florasındaki bakterilerin değişmesi ve beynin hipotalamus isimli bölgesindeki bir grup nöronun ölmesi olarak belirlendi.
Günümüzün ve geleceğin en büyük sorunlarından olan obezite tehlikesi her geçen gün artarken, Brezilya’daki araştırmacılar, yüksek oranda kilo almaya önemli ölçüde etki eden iki etkeni keşfetti. Bu konuya dair yayınlanan makalede, etkenlerden birinin bağırsak florasındaki bakteri profilinin değişmesi olduğu saptandı. 2005-2007 yılları arasında yapılan incelemelerde obezlerde yiyeceklerden alınan besinlerin sindirimini sağlayan belirli bir grup mikroorganizma olduğu bulundu. Örneğin, bir meyve, obez ya da obezite riski taşıyan bir insan için normal kiloya sahip birine oranla daha fazla kilo aldırabiliyor.
Bunun dışında diğer bir etkenin de de beynin hipotalamus bölgesindeki bazı nöronların ölmesi olduğu aktarıldı. POMC nöronları olarak bilinen bu nöronlar, vücuda ne zaman yemek yemeyi durdurması ve yeterli enerji olup olmadığı konusunda bildirim gönderiyor. Kişi bu nöronları kaybettikçe, vücudundaki yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekler tüketme oranı da bununla beraber artmaya başlıyor. Sonuç olarak da metabolizma yavaşlıyor ve edinilen enerjinin çoğu vücutta depolanıyor.
Bilim insanları, şimdi de dengesiz beslenme nedeniyle kaybedilen bu nöronların nasıl kazanılabileceğini araştırmayı planlıyor.