Yüce Divan yargılamalarına süre sınırı, belediye düzenlemeleri... TBMM'nin yoğun programı

Yüce Divan yargılamalarına süre sınırı, belediye düzenlemeleri... TBMM'nin yoğun programı
TBMM, 11 Haziran’da yasama yılına yoğun gündemle başlıyor. Trafik cezalarının artırılması, belediyelerin kapatılması, Yüce Divan yargılamalarının sürelendirilmesi gibi düzenlemeler Genel Kurul’da görüşülecek. Ayrıca öğrenci yurtlarına ruhsat yetkisi bakanlıklara devredilecek. İki bin nüfusun altındaki belediyeler, köye dönüşecek.

Kurban Bayramı tatilinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 11 Haziran Çarşamba günü çalışmalarına yeniden başlıyor. 28’inci yasama yılı ikinci dönemi başlarken, Meclis Genel Kurulu’nda birçok önemli kanun teklifi görüşülecek.

3 Haziran’da yapılan seçimle Numan Kurtulmuş yeniden TBMM Başkanı seçildi. Başkanlık Divanı’nın üye sayısı 21’den 22’ye çıkarıldı ve Yeni Yol grubuna 1 kâtip üyelik verildi. AKP, CHP, DEM Parti, MHP, İYİ Parti ve Yeni Yol’un temsilcilerinin yer aldığı Başkanlık Divanı'nda CHP’den Tekin Bingöl başkanvekili olurken, MHP Celal Adan’la devam etti. DEM Parti, merhum Sırrı Süreyya Önder’in yerine Pervin Buldan’ı TBMM Başkanvekili olarak önerdi.

İKİ KRİTİK TEKLİF

Genel Kurul’da ilk olarak, Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda hazırlanan ve birçok düzenlemeyi içeren "Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile "Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif"in ele alınması bekleniyor.

Yeni düzenlemelere göre:

  • Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin rütbe bekleme süreleri Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebilecek.
  • Milli Savunma Bakanlığı mayın temizleme araçlarını gümrük vergisinden muaf şekilde ithal edebilecek.
  • YÖK Yürütme Kurulu üyelerinin bazıları Meclis tarafından seçilecek, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Cumhurbaşkanınca atanacak.
  • Ekonomik ve Sosyal Konsey üyeleri ve çalışma esasları Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
  • Sendikalar, doğal afet bölgelerine üye şartı aranmaksızın yardım yapabilecek.

Yerel yönetimlerde önemli değişiklikler

Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla belediye kurulmasına ilişkin işlemler artık valilik görüşüyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilecek. Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler köye dönüştürülecek, büyük belediyelere 5 bin metreden yakın yerleşim birimleri katılabilecek.
Yüce Divan yargılamalarına süre sınırı

YÜCE DİVAN YARGILAMALARINDA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ

Yüce Divan yargılamalarına dair sürelere ilişkin kanun teklifine göre, Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlar hakkında açılacak davalar 3 ay içinde tamamlanacak, gerekirse bu süre bir kez 3 ay daha uzatılabilecek. 2018 öncesi görev yapmış bakanlar, askeri yargı mensupları ve Jandarma Genel Komutanı için geçici maddeler de güncellendi.

KİT’ler artık anonim şirket şeklinde kurulabilecek. Bu şirketler genel kuruldan muaf olacak ve bazı TTK hükümleri uygulanmayacak. Oy, denetim ve temsil hakları doğrudan Cumhurbaşkanı veya yetkilendirdiği bakanlıkça kullanılacak.

ÖĞRENCİ YURTLARI BELEDİYELERDEN ALINACAK

Öğrencilere barınma hizmeti veren kurumların ruhsatı artık MEB veya Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilecek. Belediyeler ve il özel idarelerinin ruhsat yetkisi kaldırılıyor.

TRAFİK CEZALARINDA BÜYÜK ARTIŞ

Ehliyetsiz araç kullananlara 40 bin TL, ehliyeti geri alınanların araç kullanması hâlinde 200 bin TL ceza verilecek. Yaya yollarında araç kullanımına, düğün ve asker uğurlama gibi konvoylarla trafiği tehlikeye atanlara da yaptırım uygulanacak.

MECLİS PROGRAMI

Kartalkaya otel yangını komisyonu Perşembe günü son değerlendirmesini yapacak. Zirai don olayı komisyonu ise Çarşamba günü uzmanlardan sunumlar alacak.

Partilerin bu hafta grup toplantılarını gerçekleştirmesi bekleniyor. AKP'nin Başkanlık Divanı üyelerini grup toplantısında açıklaması öngörülüyor.

TBMM, yoğun bir gündemle yasama faaliyetlerine geri dönerken, yapılacak düzenlemelerin hem idari yapı hem de vatandaşların günlük yaşamı üzerinde etkili olması bekleniyor.

Kaynak:ANKA Haber Ajansı