Sırrı Süreyya Önder'i ameliyat eden doktor anlatt: Kalbi çok hırpalanmış çok darbe yemiş

Sırrı Süreyya Önder'i ameliyat eden doktor anlatt: Kalbi çok hırpalanmış çok darbe yemiş
Son dakika... DEM Partili TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder için doktorları açıklamada bulundu. Ameliyatı gerçekletiren Profesör Sağbaş, "Hepsini düzelttik fakat kalp çok hırpalandığından, çok darbe yediğinden biraz dinlendirdik" dedi.

DEM Partili TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, dün gece evinde geçirdiği kalp krizi sonrası hastaneye kaldırıldı. 23:54'te ameliyata alınan Önder’in 12 saat süren ameliyatı sabah saatlerinde tamamlandı. Başarılı geçen operasyona rağmen Önder'in hayati riskinin sürdüğü ve yoğun bakımda tedavi altında olduğu bildirildi.

Başhekimi Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, yazılı açıklamanın ardından gazetecilere açıklamada bulundu. Çiftçi'nin ardından Önder'in ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Ertan Sağbaş, açıklamada bulundu.

Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Ertan Sağbaş, operasyonun ciddiyetine dikkat çekti

sirri-sureyya-onderi-ameliyat-eden-doktor-anlatt-kalbi-cok-hirpalanmis-cok-darbe-yemis.jpeg

"EN İLERİ PATOLOJİLERDEN..."

Önder’de “aort diseksiyonu” tespit ettiklerini belirten Sağbaş, bu rahatsızlığın “kalp damar cerrahisinin en ileri patolojilerinden biri” olduğunu vurguladı.

Doktor Sağbaş, Önder’in hem damardaki yırtık hem de kalp krizini aynı anda yaşadığını ve çok ağır bir durumda ameliyata alındığını söyledi.

Ancak kalbin ciddi hasar gördüğünü söyleyen Sağbaş, “Hepsini düzelttik fakat kalp çok hırpalandığından, çok darbe yediğinden biraz dinlendirdik” ifadelerini kullandı.

Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Ertan Sağbaş, operasyonun son derece ağır geçtiğini ve müdahale edilmeseydi ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir tabloyla karşılaştıklarını anlattı.

Önder’in ana atardamarında, kalpten çıkan büyük damarda yırtılma meydana geldiği, bu yırtılmanın vücudun alt bölgelerine ve kalbe yakın bölgelere kadar uzandığı belirtildi.

Ameliyat sürecinde yaşanan zorlukları da paylaşan Sağbaş, “Biz ameliyata aldığımızda, ameliyathaneye girdiğinde masajla girdik. Kalbi durmuştu” dedi

Bu yırtılmanın, kalbi besleyen damarlardan birinin içine kadar ilerlediği ve damarın ağzında da küçük bir yırtığa neden olduğu açıklandı. Bu nedenle kalbin yeterince oksijen alamadığı ve bu durumun kalp krizine yol açtığı ifade edildi.

"112 GELDİĞİNDE YERE YIĞILDI"

Sağbaş, "Sağ koroner, diseksiyonun içinde kalmış ve aynı zamanda sağ koronerin ağzında hafif bir rüptür, bir yırtık da vardı ve bu diseksiyon sağ koroner ağzını kollabe etmiş, kapatmış. Muhtemelen Sırrı Bey'in hani 112 acil geldiğinde şikayetini söyleyip yere yığılmasının sebeplerinden bence bir tanesi, en önemlisi buydu" dedi.

Yoğun bakım sürecine dair bilgi veren Sağbaş, hastanın şu anda solunum cihazına bağlı olduğunu ve kalbin çalışmasına yardımcı olan özel bir cihaz desteğiyle hayatta tutulduğunu ifade etti.

Sağlık durumuyla ilgili saatlik değerlendirme yapıldığını ve ilk 24-48 saatin son derece kritik olduğunu vurguladı.

"HASTANEYE NABIZSIZ ULAŞTI"

Sağbaş'tan önce de Çiftçi, Önder’in hastaneye getiriliş süreci ve ameliyat detayları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Çiftçi, “Önder 112 ambulans ekipleri tarafından nabızsız, entübe ve kalp akciğer masajı eşliğinde dün gece saat 22:41 sularında hastanemiz acil ünitesine ulaştırılmıştır” dedi.

Acil serviste yaklaşık 10 dakika süren kalp masajı sonrası Önder'in nabzının geri döndüğü aktarıldı. Yapılan acil ekokardiyografi sonucunda "tip 1 aort diseksiyonu" tanısı kondu. Bu durumun, kalpten çıkan ana aortta ve tüm aorta katmanlarında meydana gelen ciddi bir yırtılma ve kanama olduğu belirtildi.

12 SAATLİK KRİTİK AMELİYAT

Ameliyat süreciyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Çiftçi, “23:05'te hastamız yeniden ritim bozukluğu olup nabız ve dolaşım durmuştur. Kalp masajı yapılarak hastamız acilen ameliyathaneye alınıp saat 23:35'te operasyon başlamıştır,” ifadelerini kullandı.

"AORT KAPAĞI DEĞİŞTİRİLMİŞ"

Ameliyat sırasında diseksiyonun sağ koroner arterden başlayıp tüm aortayı kapsadığı tespit edildi.

“Sağ koronere bypass yapılmış, aort kapağı değiştirilmiş ve tüm aorta boyunca greftleme ve anastomoz işlemleri tamamlanmıştır" diyen Prof. Dr. Çiftçi, sağ koronerde rüptür oluştuğunu da sözlerine ekledi.

YOĞUM BAKIMDA ECMO DESTEĞİ İLE

12 saat süren operasyonun ardından Önder'in ECMO (mekanik dolaşım desteği) cihazına bağlanarak yoğun bakıma alındığı bildirildi.

Çiftçi, “Hastamız ECMO desteğinde yani kalp dolaşım mekanik destek cihazının desteğiyle yoğun bakım ünitemize alınmıştır. Halen kendisi hayati riskini korumaktadır ve yoğun bakımda kendisinin tedavisi verilmeye devam edilmektedir” açıklaması yapıldı.

NÖROLOJİK DURUM BELİRSİZ

Prof. Dr. Çiftçi, Önder'in beyin fonksiyonlarıyla ilgili değerlendirmelerin henüz netleşmediğini belirtti:

  • “Şu dakika itibariyle en çok nörolojik tablosunu hepimiz merak ediyoruz. Çünkü hastamızın geldiğinden beri şuuru kapalıydı. Ancak hastamız ECMO desteği altında olduğu için nörolojik değerlendirmesini şu an gerçekçi bir şekilde yapamıyoruz.”

Sağ ventrikülün henüz kasılamadığı, bu nedenle Önder’in kritik durumu nedeniyle sürecin uzun sürebileceği aktarıldı:

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi