Öğrenci affı yeniden şekilleniyor: Torba yasada kritik madde
İktidarın hazırlıklarını sürdürdüğü yeni torba yasa teklifinde, öğrenci affına ilişkin kapsamın genişletilmesi ve SGK ile vergi borçlarına yönelik düzenlemelerin yapılması planlanıyor. Taslakta özellikle yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de affa dahil edilebileceği belirtiliyor.
AKP kaynaklarına göre teklif, yalnızca tek bir alana odaklanmayacak; ekonomi ve eğitim başta olmak üzere farklı başlıkları kapsayan geniş bir içerikle hazırlanıyor. Bu kapsamda SGK ve vergi borçlarına ilişkin düzenlemelerin de paketin önemli bir parçası olması bekleniyor. Ancak kulislerde en çok konuşulan konu yine öğrenci affı.
Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren taslak sızdı! Üniversite affı ve 2 ek sınav hakkı yolda
Yeni düzenlemede klasik af anlayışından farklı bir model öne çıkıyor. Buna göre, 1 Temmuz 2022’den sonra üniversiteyle ilişiği kesilen öğrenciler kapsama alınacak. Ancak tamamen sınırsız bir dönüş yerine, belirli kriterler çerçevesinde üniversiteye geri dönüş imkânı tanınacak. Bu yaklaşımın, hem kamuoyundaki af beklentisini karşılamayı hem de üniversitelerde oluşabilecek yoğunluğu kontrol altında tutmayı amaçladığı belirtiliyor.
Cumhuriyet'in haberine göre taslağın en dikkat çeken unsurlarından biri ise “yarı süre” şartı. Buna göre öğrencilerin, kayıtlı oldukları programın en az yarısını tamamlamış olmaları gerekecek. Başarısızlık ya da devamsızlık ise engel sayılmayacak. Parti yetkilileri bu modeli, sisteme emek vermiş öğrencileri yeniden kazandıran ama kontrolü elden bırakmayan bir yöntem olarak değerlendiriyor.
EĞİTİMİNİ YARIDA BIRAKANLAR İÇİN ÖZEL DÜZENLEME
Özellikle lisansüstü eğitimle ilgili planlar da öne çıkıyor. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin affa dahil edilmesine yönelik güçlü bir eğilim olduğu, tez aşamasında eğitimini yarıda bırakanlar için ise özel bir düzenleme üzerinde çalışıldığının altı çiziliyor.
İktidar kanadı, düzenlemenin gerekçesini yükseköğretimde biriken dosyaların azaltılması ve sistemin daha verimli hale getirilmesi olarak açıklıyor. Ancak kulislerde, sık sık gündeme gelen af düzenlemelerinin kalıcı çözümler üretmediği yönünde eleştiriler de dile getiriliyor.
Taslak sadece af düzenlemesiyle sınırlı değil. Azami süresini doldurmuş son sınıf öğrencilerine iki ek sınav hakkı verilmesi ve uygulamalı eğitim ya da intörnlük eksiklerini tamamlama fırsatı tanınması planlanıyor. Ayrıca üretim süreçlerine katılan öğrencilere teşvik ödemesi yapılabileceği, ancak bu öğrencilerin sigortalı sayılmayacağı belirtiliyor.
Teklifin önümüzdeki hafta Meclis’e sunulacağı ifade ediliyor.