AKP ve MHP ile görüşen İmralı Heyeti: Öcalan'ın iletişim kanallarının açılmasını her iki taraf da ifade etti
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, İmralı görüşmeleri kapsamında AKP ve MHP ile temaslarda bulundu. Görüşmelerde, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın iletişim koşulları, PKK'nın kongre süreci ve kayyum yasası ele alındı.
Tuncer Bakırhan, görüşmelerde Abdullah Öcalan’ın çalışma ve iletişim koşullarının düzenlenmesi gerektiğini AKP ve MHP'ye belirttiklerini söyledi. Demokratik adımlar atılması için bir hazırlık sürecinin gerekli olduğunu vurgulayan Bakırhan, Türkiye’nin Suriye’de barış için etkisini kullanmasının sürece katkı sağlayacağını ifade etti. Bakırhan, kayyum yasasının parlamentoda yeniden gündeme alınabileceğine dair değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.
Bakırhan'ın açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da Tülay Hatimoğulları yanıtladı.
Hatimoğulları, Abdullah Öcalan’ın terör örgütü PKK kongresinin toplanması konusunda belirleyici bir güç olduğunu dile getirdiğini aktardı.
Hatimoğulları şöyle konuştu:
- Sayın Öcalan'ın, kongrede üstleneceği rolle ilgili hem kendi örgütünün hem kendisinin yaptığı açıklamalar çok paralel. kendisi bizim, 27 Şubat'ta İmralı'daki ziyaretimizde çok açık ifade etti. "Kongreyi toplayabilecek güce ve bu kararı aldırabilecek güce sahip olan benim." demişti bize.
- Bunun için de, kendi örgütüyle iletişim kanallarının açılması kendi örgütüne kongre, toplayabilecekleri bir zeminin oluşmasının, oluşması bakımından kendi koşullarının, bu anlamıyla, , önünün açılması gerekiyor. Henüz bu konuda, bir adım atılmış mı? Bizim bilgimiz dahilinde atılmış bir somut adım yok.
- Ama hepimizin beklediği üzere PKK'nin kendi kongresini yapması için çağrıyla ilgili hem güvenli ortamın hem de Sayın Öcalan'la diyalog sürecini bir biçimiyle, iletişim kurabileceği kanalların, açılması gerektiğini her iki taraf da ifade etti.
- Bizler tabii ki her iki parti ziyaretimizde de bu konuları burada sizlerle paylaştığımız gibi kendileriyle de paylaştık.
- Bununla ilgili notları aldılar. Bu konuda da elbette kongrenin toplanması için silahların bir an önce susması, barışın tesis edilmesiyle ilgili verdikleri bir genel mesaj oldu. Bu anlamıyla da net bir takvim açıklama ya da net bir planlama zaten bu bizlerin yapacağı bir şey değil.
- Bu ne DEM Parti'nin ne AKP'nin tek başına ne de Milliyetçi Hareket Partisi bunun ötesi başta AKP'de AKP'ye elbette şu görev ve sorumluluklar düşer, yürütmedir. Burada Sayın Cumhurbaşkanı'nın, yürütmenin başı olarak kendisinin bu konuda, söyleyecekleri,şeyler çok önemli ama bunların ne olduğunu biz şimdilik bilmiyoruz ve aynı zamanda burada devlete bizzat çok önemli görevler düşmektedir. Bu konuda devletten ve yürütmenin başı olan Sayın Cumhurbaşkanı yürütmeyle beraber bu konuda adım, pozitif adımların atılmasını beklemekteyiz.
"KAYYUM İÇİN NET YANIT ALAMADIK"
Hatimoğulları, kayyum konusu hakkında şöyle konuştu:
- Her iki siyasi partiyle de bugün görüştüğümüz hem AKP hem de MHP ile, bu Türkiye'nin demokratikleşmesi bağlamında, kayyum konusu da gündem konularından biriydi.Bununla ilgili biz elbette net bir yanıt aldık diyemem, kendilerinden. Ama bu konunun önümüz dönemde bu ve benzeri konular yani Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki engel teşkil eden kimi yasalar ve kimi yasaların uygulanma biçimi. Her iki konuda görüşlerimizi paylaştık. Detaylı yanıt alamadık.
ÖCALAN'LA GÖRÜŞME
Hatimoğulları, İmralı Heyeti olarak, Öcalan'la görüşmek istediklerini fakat resmi başvuruyu yapmadıklarını dile getirdi. Hatimoğulları, önümüzdeki günlerde başvuru hakkında açıklama yapılacağını bildirdi.
"ÖCALAN'IN NEVRUZ MESAJINI BEKLİYORUZ"
Hatimoğulları, Öcalan'dan Nevruz için mesaj beklediklerini açıkladı. Hatimoğulları, şöyle konuştu:
- Demokratikleşme konusunda bir genel söylem ve değerlendirme şeklinde geçti. Bunları biz alt başlıklar biçiminde konuşmadık. İnfaz düzenlemesiyle ilgil biz DEM Parti olarak 1 Ekim süreci başlamadan önce de heminfaz yasasının düzenlenmesi hem de Terörle Mücadele Kanunu'nda önemli değişikliklerin gelişmesi için sürekli çabamız olan bir partiyiz.
- Bu konuda elbette gittiğimiz bütün siyasi parti görüşmelerinde demokratikleşmeyle ilgili önemli adımların, dışında bunların geldiğini biz bütün siyasi partilerle,görüştük ve istişare ettik.
- AKP ve MHP görüşmemizde de biz bunları kendilerine aktardık ama kendilerinden bu konularla ilgili gelen yanıtı merak ediyorsunuz. Bununla ilgili oradan biz bir yanıt alabilmiş değiliz.
- Nevruz planlamasıyla ilgili Sayın Abdullah Öcalan'dan biz Nevruz'da okunmak üzere ya da gösterilmek üzere bir mesajı beklediğimizi bu konuda kendilerine iletmiş olduk.
- Somut bir adım atılmasını bekliyoruz. Sayın Öcalan'ın mesajının Nevruz'da paylaşılması, kitlelerle paylaşılması atılan bu adımın, yapılan bu çağrının somut olarak bir karşılık bulması bağlamında da buna destek sağlayacaktır. Bu zeminin yani barışın toplumsallaşması bağlamında önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
- O yüzden de çok önemsiyoruz bu mesajı. Bu mesajla ilgili taleplerimizi yetkililere ilettik. Ümit ediyoruz bunun karşılığını pozitif bir şekilde alırız. Bununla ilgili de önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz.Sayın Cumhurbaşkanı'yla görüşme talebi oldu. Kendisinin de ifade ettiği gibi bir görüşme talebi olursa olumlu yanıt vereceğini söylemişti. Çok büyük bir olasılıkla bayramdan sonra Sayın Cumhurbaşkanıyla da bir görüşme gerçekleşecek.