Kayısıyı böyle denediniz mi? Kayısının en faydalı hali hangisi? Bir bardağı ile ödem atan kayısı tarifi ne?
Çocuk ve yetişkin en sevilen meyvelerden olan kayısı, sağlık açısından çok da faydalı. Özellikle çocukların beslenme çantalarında kayısı suyu ile karşılaşmak mümkün. Peki yaş ve kuru olarak tüketilen kayısının en faydalı hali ne olabilir? Kayısıyı nasıl tüketmeliyiz? İşte kayısıya ilişkin detaylar...
Bir bardağıyla bile vücuttaki ödemi ve bağırsakları temizleyen mucize meyve kayısı, hızlı çalıştırdığı bağırsakların çok sayıda hastalıktan uzak durmasına da yardımcı olabiliyor. Ancak burada vurgulamamız gereken kayısının mutlaka organik olması ve kayısı suyunun da paketli değil, doğal üretim olması gerektiği. Aksi takdirde istenilen faydanın elde edilmesi çok mümkün olmuyor.
Kayısının faydaları neler?
Tüm vücut için çeşitli faydalara sahip olan kayısı, ağız ve diş bakımında ve parlak bir cildin elde edilmesinde kullanılabiliyor. Peki kayısının başka hangi faydaları var?
- Yüksek potasyum içeriği sayesinde kalbi koruyor. Kalp atış hızının düzenlenmesine yardımcı oluyor. İçeriğindeki potasyumla da kalp kaslarını besliyor.
- Kayısının içerdiği kalsiyum ve fosfor gibi mineraller, kemik sağlığı açısından önemlidir.
- Tansiyonu dengeleyen kayısı, kan basıncı seviyesini dengeliyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
- Diş eti sorunlarının oluşmasını engeller. Ağız içindeki yaraları iyileştiriyor.
- Kayısı içerdiği yüksek orandaki demir ile kansızlığa karşı koruyucu etkiye sahip.
- Antioksidan özellikteki beta-karotenin, yaşlanmayı geciktirir. Cildi nemlendiren kayısı, aynı zamanda cildi pürüzsüzleştirir. Kayısıda da bulunan A vitamini, deride yağ bezlerinin aktivitesini baskılar ve akne gibi cilt bozukluklarını engeller.
- Özellikle hamileler, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için büyük öneme sahip olan C vitamini yönünden zengin.
Kabızlık için mucizevi çözüm
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlığa karşı kullanılabilir. Sabah saatlerinde aç karnına birkaç tane kayısı yerseniz ya da bir bardak kayısı suyu içerseniz bağırsaklarınızın çalışması hızlanır ve dışkılama kolaylaşır.
Kayısı suyu nasıl hazırlanır?
İşte sağlıklı ve ödem atan bir kayısı suyu tarifi...
Malzemeler:
- 2 tane kuru kayısı
- 1 su bardağı su
- 6 damla limon suyu
İki tane kuru kayısıyı ikiye ayırın. Daha sonra bir bardak suyun içine ayırdığınız kayısıları ilave edin.
Kayısıların üstüne limonu sıkarak bir gece böyle bekletin. Ödem ve bağırsaklara yardımcı olacak, diyetlerinizi destekleyecek kayısı suyunuz hazır.
Kuru kayısı suyu içerken nelere dikkat edilmeli?
Kuru kayısı yendikten sonra 15 dakika kadar üzerinde bir şey yemeyin.
Ödem atmaya yardımcı olan ve yağların erimesini sağlayan kayısı suyu, en çok 21 gün içilmeli. Ardından 7 gün bırakıp, 4 haftayı böyle tamamlayın. Süreler zararlı olmaması için önemli.
Aç karnına limon bulunan su içmek, tansiyon düşürebilir.
Kayısı, ishale de neden olabilir. Fazla yemekten kaçının. Alerjiniz veya bilmediğiniz bir rahatsızlığınızın olabileceğini göz önünde bulundurarak mutlaka doktor desteği alın.