Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı

YÖN/FİKRET BİLÂ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabinede iki bakanı değiştirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’i, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yerine Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’yi atadı.

Özellikle Akın Gürlek’in Adalet Bakanlığı’na getirilmesiyle ilgili tartışmalar gündemin ilk sırasına oturdu.

Daha önce iki yıl Adalet Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Gürlek, bu görevinden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanmıştı.

Gürlek başsavcı olduktan sonra CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul ilçelerinin CHP’li belediye başkanları hakkında açtığı soruşturmaları yürütmüştü.

Savcılığın talebi üzerine İmamoğlu ve diğer ilçe belediye başkanları tutuklandılar. Bir yıla yakın süredir cezaevindeler.

CHP Lideri Özgür Özel, bir yıla yakın süredir Saraçhane’de başlattığı mitingleri hem İstanbul’da hem diğer illerde sürdürüyor.

Özgür Özel’in eleştirdiği isimlerin başında Akın Gürlek geliyor.

Son olarak önceki gün İstanbul Adalar’da yaptığı mitingde Özel, “Akın Gürlek siyasidir, davalar siyasidir” eleştirisinde bulundu.

Savcılıktan Adalet Bakanlığı’na atama ilk kez yapılıyor.

Hakim ve savcılar arasından daha önce açtıkları ve yürüttükleri davaların etkilenmesi olasılığı nedeniyle adalet bakanı atanmazdı.

Adalet Bakanı olan Akın Gürlek, aynı zamanda Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) başkanı olarak görev yapacak.

CHP bu nedenle de Gürlek’in Adalet Bakanı olmasına karşı çıkıyor.

Nitekim dün Gürlek’in Meclis’te yemin etmesi sırasında CHP’li milletvekilleri kürsüyü işgal ettiler, yemine engel olmaya çalıştılar, milletvekilleri arasında yumruklaşmalar yaşandı.

CHP’nin Gürlek’in bakanlığına itirazı sürüyor.

Diğer yandan İçişleri Bakanlığı’na atanan Mustafa Çiftçi’yle ilgili tartışmalar da var.

Ali Yerlikaya’nın bakanlığından MHP lideri Devlet Bahçeli’nin memnun olmadığı, MHP’ye yakın emniyet müdürlerini pasif görevlere aldığı, bu nedenle tepki gördüğü yorumları yapılıyor.

Bahçeli bakan değişikliklerinden memnun görünüyor.

CHP’nin özellikle Gürlek’in Adalet Bakanı olmasına gösterdiği tepkinin de devam edeceği anlaşılıyor.

Gürlek’in Adalet Bakanı ve HSK başkanı olarak yargıda yapacağı atamalar, görevden almalar elbette merak konusu.

Yürüttüğü soruşturmalardan iktidar çok memnun olacak ki Gürlek’i terfi ettirerek bakan yaptı.

Adalet ve İçişleri Bakanlıkları’nın yürüttüğü yargı ve güvenlik hizmetleri tam kamu hizmetidir.

Bu görevleri yürüten bakanların partizanlık yapmamaları, tarafsız davranmaya özen göstermeleri özellikle beklenir.

Bu nedenle, seçimlerden üç ay önce Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları görevlerinden ayrılırlar yerlerine tarafsız isimler atanır.

Adalet hizmetlerinin demokrasinin işleyişi bakamından da belirleyici önemi vardır.

Mahkemelerde kürsülerin arkasında “Adalet mülkün temelidir” yazar.

Mülk devlet anlamındadır.

Devletin temelini oluşturan adalet hizmetlerinin siyasalaşması adalete güveni sarsacağı gibi, devletin temelini de sarsar.

Demokrasiler güçler ayrılığı ilkesine dayanır.

Yasama, yürütme ve yargı güçleri birbirinden bağımsızdır ve üçü de yargı denetimine tabidir.

Bu ilkenin sakatlanması demokrasiyi de sakatlar.

Yargının siyasallaşmaması, siyasetin yargılaşmaması gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi

Parti değiştirmek

11 Şubat 2026 Çarşamba 05:05

Hayat pahalılığı

06 Şubat 2026 Cuma 05:10

Bahçeli’nin önerileri

04 Şubat 2026 Çarşamba 05:10

Gelir Uçurumu

02 Şubat 2026 Pazartesi 05:10

Güç Düzeni

30 Ocak 2026 Cuma 05:20

Amaç parçalanmış Suriye

28 Ocak 2026 Çarşamba 05:05

Çocuk Cinayetleri

26 Ocak 2026 Pazartesi 05:20

Sefalet ücreti resmileşti

23 Ocak 2026 Cuma 05:15

Suriye sorunu

21 Ocak 2026 Çarşamba 05:05

İran'ın Geleceği

16 Ocak 2026 Cuma 05:20