Ulaştırma Bakanı İBB adayı mı?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, aday olduğu günden bu yana iktidarın odağı.

Partinin her bir kurmayı tarafından hedef alınabiliyor, üzerine bir de bakanlar aralıksız konuşuyor.

Birkaç büyük suçlamada ve teftiş meselesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu merkezde yer alsa da son dönemde başka bir ismi vitrinde izliyoruz.

Özellikle son altı-yedi ayda yaptığı her açıklamada İstanbul diyen bir bakan...

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu.

Gün aşırı ya İstanbul'da bulunuyor ya da farklı bir şehirden İstanbul ile ilgili konuşuyor.

Bakanlık kadroları da "durum"dan haberdar görünüyor.

Af Talebi kitabında konuşan ve bir yıldır en ufak bir düzeltme/yalanlama ile karşılaşmayan, Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanlığı kadrolarından emekli bir bürokrat...

Adil Karaismailoğlu'nun öne çıkışını sordum.

Önce geçmişte bir dönüm noktasından bahsetti. "U" logolu metrolar...

Tarihi ben vereyim; 6 Eylül 2021. Söz kaynakta:

"Adil Bey, sosyal medya hesabından "İstanbul'da metronun simgesi artık "U" diyerek bir tweet attı. Bakanlık kadrolarında paylaşımlar birbirini izledi. Tanıtımlar ve röportajlar haftalarca gitti. İşte o günlerde bize göre; İstanbul'da Ulaştırma Bakanlığı için bir cephe açılıyordu, aramızda konuşulan buydu. Bir mesaj olarak gördük."

Arşivi kontrol ettiğimde; Ulaştırma Bakanı'nın Eylül ayından sonra her geçen gün İstanbul ile ilgili daha fazla konuşmaya başladığı sonucuna eriştim.

Sadece ajanslara bakıldığında; Karaismailoğlu, Eylül ayından önceki 1,5 yıllık dönemde sadece "33" açıklamasında "İstanbul" derken, 6 Eylül'den bugüne neredeyse yarı zamanda tam "71" kez İstanbul ile ilgili sözleri haberlere konu olmuş.

Gelen kulise yeniden dönelim:

"Asıl yılbaşından sonraki dönemde durum ciddileşti. İmamoğlu'nun metro ve ihaleler konusunda yaptığı çıkışlar Ocak ayında gündemde kalmıştı hatırlarsınız. Onay verilmeyen bir metro projesini duyurmuştu. O günlerde Adil Bey'i "Acaba İmamoğlu'na nasıl yanıt verecek" gözüyle izleyen parti kadroları gördüm. Bir adaylık terazisinde olduğunu düşünen çok kişi var."

Peki bu adaylık Karaismailoğlu'na bizzat söylendi mi?

Yanıt şöyleydi:

"Cumhurbaşkanımız tarafından bizzat zannetmiyorum ama yakın birilerinden fısıldandı belli ki. Eylül ayında bir yol açıldığı ortada. Yeni yıldan sonra da partide veya orada burada bu kadar "İBB adayı" gibi konuşulması... "Acaba İmamoğlu'na laf yetiştirebiliyor mu" gözüyle bakıyorlar. Boşa olmaz. Adil Bey'in motivasyonu da belli."

Karaismailoğlu'nun İmamoğlu'nu hedef alan açıklamalarını artık bu yönden de okumak gerekecek.

Bir hatırlatma yapalım. Karaismailoğlu 20 yılını İBB'de geçirdi. Birçok müdürlükten yolu geçti. Muhtemelen, adaylık isteğinin arka planında bu geçmiş etkili.

Son bir not... Bu kulislerin yanında hatırlatmak elzem.

Dün Habertürk'ten Kübra Par'a konuşan Ulaştırma Bakanı, adaylık topuna girmemeyi yeğledi ama "Karşımızda İstanbul'u yönettiğini zanneden bir kesim var" cümlesini kurması epey dikkat çekici oldu.

Sormak lazım...

Hangi kesim yönetiyor?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Can Coşkun Arşivi