Seçim Günü Trafoya Kedi Girer Mi? Pazartesi Kritik Bir Zirve Gerçekleştirilecek...

Ankara'da, 8 Mayıs Perşembe günü saat 09.30'da, önemli bir toplantı yapılacak. Toplantıda, trafolara girme girişiminde bulunacak kediler konuşulur mu bilinmez!.. Ama, seçim günü kuşkulara neden olacak biçimde elektrik kesintisi yaşanmaması için alınan önlemler ve atılması gereken adımların konuşulacağı kesin.

Bu toplantıya ve ayrıntılara geçmeden önce hafızamızı bir tazeleyelim. Takvimler, 30 Mart 2014'ü gösteriyor. Türkiye'nin sandık başına gittiği seçim gününde tam oy sayımı sırasında elektrik kesintileri yaşandı.

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tepki ve kuşkulara yol açan kesintilerle ilgili çok ses getiren bir açıklama yaptı. Yıldız, kesintilerin gerekçesiyle ilgili şunları söyledi:

"Arkadaşlar espri gibi kabul etmeyin lütfen; bir trafo merkezine bir kedi girdi ve kısa devre yaptı. Yaklaşık 4 metreden atlayan bir kedi bunu yapabiliyor. Komple bunların kafesleri yapılıyor. Bu geçen ay da olmuştu. Bunları seçime bağlamak yanlış diyorum."

1 NİSAN ŞAKASI OLDU

Yıldız’ın “Trafoya kedi girdi” açıklaması sonrasında sosyal medyada birbirinden ilginç ve komik caps’ler uçuştu.

Yıldız'ın açıklaması, BBC’nin 1 Nisan Şaka listesinde yer aldı. BBC’nin, sosyal medyada en çok konuşulan olayları paylaştığı BBC Trending sayfasındaki haberde, Yıldız’ın seçim akşamında yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili yanıtı, 1 Nisan Şaka listesinde, bir kedi fotoğrafı ile birlikte yer aldı.

PAZARTESİ TOPLANTISI

Seçimlere sayılı günler kaldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'de faaliyet gösteren 21 şehir içi elektrik dağıtım şirketinin "üst" yöneticileriyle 8 Mayıs Pazartesi günü saat 09.30'da bir toplantı yapacak.

Toplantının, video konferans yöntemiyle gerçekleştirileceği belirtiliyor. Bakan Dönmez'in, toplantıya Ankara'dan katılması bekleniyor.

Toplantıda ne konuşulması bekleniyor? Bu soruyu, bir dağıtım şirketinin tepe yöneticisine sorduk. Bakan Dönmez'le 3 ayda bir sektör değerlendirme toplantısı yaptıklarını anımsatan yetkili, "Bu kapsamda bir toplantı olacağını düşünüyoruz. Sektörün, her yönüyle ele alınacağı bir toplantı olacaktır" dedi.
Toplantıda, seçim günü elektrik kesintisi yaşanmaması için bugüne dek alınan önlemler ve bundan sonra atılması gereken adımların da konuşulmasının beklenebileceğini ifade etti.

Kediler, bu seçimde de kesintiye neden olabilecek biçimde trafoya girebilir mi? Elektrik trafolarının tüm canlılar için tehlikeli olduğunu anımsatan yetkili, "Trafoların etrafı genelde dışarıdan girilemeyecek biçimdedir. Kedi dahil hiçbir canlı giremeyecek biçimde dizayn edilmiştir. Yeni bir kedi vakası yaşanmaz" diye konuştu.

BORÇ NEDENİYLE KESİNTİ YAPILMIYOR

Enerji yönetimi, kısa bir süre önce şehir içi elektrik dağıtım şirketleri ile görüştü. Şirketlerden, seçim döneminde borcu nedeniyle abonelerin elektriğinin kesilmemesi istendi. Abonelere, borcu nedeniyle uyarı yazısı gönderiliyor. Ancak, bu dönemde elektrikleri kesilmiyor.

Yetkili, her seçim öncesinde gerek doğal gaz gerekse de elektrikte borç nedeniyle kesme işlemlerinin durdurulduğunu, bu seçimde de borcu olan abonelerin elektriğinin kesilmediğini söyledi. Burada duralım, ötelerden bizlere seslenen büyük şairimiz Turgut Uyar'a kulak verelim:

Keşke bir şiir okumuş,
Bir kedi sevmiş olsaydınız.
Belki bu kadar, kirletmezdiniz dünyayı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi