Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

Navalyn’den Önce İnfaz Edildi: Kuzminov’u Kim Öldürdü?

Rusya’da Vladimir Putin muhalifi Aleksey Navalyn’in ölümü üzerindeki sır perdesi henüz aralanmamışken, Rus ordusunda helikopter pilotu olan Yüzbaşı Maksim Kuzminov’un infazı da hala çözülebilmiş değil.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Ukrayna’ya iltica eden Rus pilotun cesedi, İspanya’nın Akdeniz kıyısındaki turizm beldesi Benidorm'un yakınında bulunan Villajoyosa'da bir sitenin otoparkında bulunmuştu. Üzerinden sahte kimlik çıkan pilotun İspanya’ya nasıl geldiği, nasıl öldürüldüğü tam olarak netliğe kavuşturulmuş değil.

Cesedin, Ağustos ayında helikopterini Kharkiv hava üssüne, mürettebatının geri kalanına iltica kararını bildirmeden indiren pilot Maxim Kuzminov'a ait olduğunu doğrulayan Ukrayna oldu. Kiev'den 500 bin dolar ödül aldıktan sonra Moskova Kuzminov’un başına ödül koymuş, vatana ihanetten de hakkında dava açmıştı. İspanyol makamlarına göre Kuzminov, 1.200 Ukraynalı ile 800 de Rus'un yaşadığı yaklaşık 36 bin nüfusa sahip bir sahil kasabası olan Villajoyosa'ya yerleşmiş. İspanyol hükümetinin kendisine sahte kimlik verdiği ama koruma sağlamadığı belirtiliyor. Polisin olaya dahil olması Kuzminov'un ikamet ettiği apartmanın otoparkında olası bir kaza olduğuna dair bir ihbar almasıyla oldu anlatılanlara göre. İspanyol polisi olay yerinde mermi kovanları buldu. Cesedin 33 yaşlarında bir Ukraynalıya ait olduğu düşünüldü önce.

Villajoyosa'daki soruşturma mahkemesi davaya el koyarak, cinayet soruşturması başlattı, cesedin de Alicante Adli Tıp Enstitüsü'ne nakledilmesini emretti. Cesed hala orada tutuluyor. Cesedin bulunmasından birkaç gün sonra, olayda kullanılan araç, komşu kasaba El Campello'daki birçok gizli koydan birinin girişinin yakınında yanmış halde bulunmuş.

Yapılan inceleme sonucu cinayet kurbanının pasaportunun sahte olduğu ortaya çıkınca, gerçek kimliğini tespit etmek için parmak izi taramasının yanı sıra DNA ile diş analizi yapılmasına karar verildi. Bu testlerin kesin sonuçları henüz ön otopsi raporunda sunulmadı.

Bazı görgü tanıkları yerel polise, Kuzminov'un vurulduğu otoparktan büyük bir hızla ayrılan bir araba gördüklerini söylemişler. Arabada tek bir failin mi yoksa daha fazlasının mı bulunduğu henüz netlik kazanmadı, ancak İspanyol istihbarat kaynakları iki silahlı kişinin bu işi yapmak için İspanya sınırını geçtiğini, muhtemelen tekrar ayrıldığını düşünüyor.

Kuzminov'un saklandığı yerin, "hain" olduğu gerekçesiyle peşine düşenler tarafından nasıl bulunduğu da araştırılıyor. İki ana teori var; birincisi, bir Rus tarafından tanınmış olması. Ukrayna gizli servisleri tarafından desteklenen ikinci teori ise pilotun kız arkadaşını arayarak İspanya'daki yeni evinde kendisini ziyaret etmesini istediği yönünde, bu yerinin tespit edilmesini kolaylaştırmış olabilir. Soruşturma halen devam ediyor, son derece de gizli tutukuyor.

Kuzminov’un gerçekten bir hain mi yoksa Ukrayna’yla savaşmak istemeyen bir Rus askeri mi olduğu net değil. Ancak Ukrayna’dan 500 bin dolar gibi bir ödülü kabul etmesi belki de para için Ukrayna saflarına geçtiğini düşündürtüyor.

Kuzminov cinayetini önemli kılan, Rusya’nın muhalifleri ya da başka nedenlerle ters düştüğü kişileri ortadan kaldırmadaki hızı ile kararlılığının örneklerinden biri olması.

Silahlı paramiliter Rus gücü Wagner’in kurucusu/lideri Yevgeni Prigojin’in infaz olduğu düşünülen bir kaza sonucu ortdan kaldırılması, ardından Navalyn’in henüz net olmayan ani ölümü Moskova tarzı muhalif tasfiye etme vakalarının sürebileceğinin de işareti bir bakıma.

Navalyn’in duyanı şaşırtan ölümüyle gölgede kalan Kuzminov’un infazı da hala aydınlatılmayı bekleyen karanlık bir dava.

Başka kimleri duyacağız bakalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi