Karma eğitim yüzyılın pedagoji hatası mı?

Selçuklular ’da kız-erkek çocukları bir arada eğitim almışlardır ve Platon’da karma eğitimi savunmuştur. Kız çocukları erkekleri tahrik eden potansiyel suç unsurları değildir. Eğitimin kadını erkeği yani cinsiyetçisi olmaz, eşit ve niteliklisi olur…

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitimle ilgili eski bir açıklaması uzunca bir süre tartışıldı.2013 yılında 19. Milli Eğitim Şurası'ndan karma eğitimin masaya yatırılması üzerine Yeni Akit'e konuşan Tekin, karma eğitimle ilgili mevcut yasal düzenlemelerde eğitimin karma olmasını zorunlu kılan bir hüküm bulunmadığını söylemişti. "Halk siyasal iktidara egemen olduğu gibi, burada da halkın değerleri belirleyici olmaya başladı" ifadelerini kullanan Tekin, "Halkın istediği şekilde Milli Eğitim Bakanlığı gerekli düzenlemeleri yapar" demişti.

Bu yazıda bu kadar çok tartışılan karma eğitimin faydalarını “sakıncalarını” pedagojik açıdan ele alacağız. Karma eğitimi öncelikle felsefi ve tarihi açıdan ele almak yerinde olacaktır.

Platon Kız Erkek Herkes Eğitim Almalıdır

Dünya tarihinin erkek egemen bir tarih olduğu düşünüldüğünde doğal olarak tarih boyunca çoğunlukla erkeğe eğitim verilmiştir. Örneğin eski Hintte kadınlara ait hiçbir eğitim kurumu bulunmamaktadır. Atina’da kızlar okula gidemez ve sadece evde eğitim alırlardı ve bu kızlar da zengin zümre çocuklarıdır. Ama Sparta’da kızların eğitimi en az erkeklerinki kadar önemli olmuştur. Örneğin Platon kız ve erkek bütün çocukların eğitim almaları gerektiğini belirtmiştir, Cumhuriyet adlı eserinde. Platon üstelik ta o dönemde pek çok eserinde karma eğitimi savunmuştur. Devamında Ortaçağ’da kadının eğitimi manastırlarla sınırlı kalmıştır ve de bu da dini eğitimdir.

Selçuklular ’da Kız-Erkek Çocukları Bir Arada Eğitim Almıştır

Bizim tarihimizde eski Türk Devletlerinde kadına büyük önem verilmesine rağmen kadınlarla ilgili ayrı eğitim kurumları bulunmamaktadır. Lakin Selçuklular‘da ise 5-10 yaş arası kız çocukları mahalle mekteplerinde erkek çocuklarla birlikte eğitim almışlardır. Ama tarihimizde karma eğitim tartışmaları 2. Meşrutiyet ve sonrasında yoğunlaşır. Ve bundan sonraki süreçte toplumumuzda karma eğitim yoğun bir şekilde tartışılmış ve halen tartışılmaya devam etmektedir. Karma eğitim dendiğinde genel olarak erkek ve kızların aynı sınıflarda birlikte öğrenim görebilmelerini kastediyoruz. Karma eğitim aslında toplumun bütün sosyolojisini etkilemektedir. Kız ve erkek öğrencilerin küçük yaşlardan itibaren bir arada eğitim öğretim görmesi, farklı cinslerin birbirini erken yaşlarda tanımasını sağlamakta, çocuklara farklılıklara saygıyı öğretmekte ve kadın erkek eşitliğini o yaşlarda öğretmektedir. Ve cinslerin birbirini ötekileştirmemesiyle ve tanımasıyla ilerleyen süreçlerde yaşanabilecek sosyal psikolojik sorunları azaltmaktadır.

Karma Eğitim Yüzyılın Pedagoji Hatası Mı?

Bir görüşe göre karma eğitimin yüzyılın pedagojik hatası olduğu, bir arada eğitim öğretim görmenin akademik başarıyı azalttığı ve aslında ana paradigma olarak dinen uygun olmadığı savunulmaktadır. Eğitimi ve yaşamı sadece akademik başarıya indirgemek doğru değildir. Akademik başarıda cinsiyetlerden ziyade aslolan nitelikli bir eğitim vermektir. Cinsiyete dayalı verilecek olan bir eğitim yeni ötekileştirmeler, kutuplaşmalar ve sorunlar yaratır. Eğitim sistemimiz karma bir sistem olmasına rağmen kadınlarımız çok ciddi sorunlar yaşıyorlar ve tacizlere maruz kalıyorlar. Aksi bir tecritin yaşanması halinde kadınların uzaydan geldiği falan düşünülecek ve kadınlarımız çok daha ciddi sorunlar yaşayacaklardır.

Kız Çocukları Erkekleri Tahrik Eden Potansiyel Suç Unsurları Değildir

Ayrıca insanları cinsiyetleri üzerinden ayrıştırmak dinen de ayrıştırıcı ve doğru olmayan bir yaklaşımdır. Bu uygulamaya ilk başta kızlarımız, kadınlarımız, analarımız, bacılarımız kendilerinin düşecekleri toplumsal sıkıntılar dolayısıyla karşı çıkmalıdırlar. Sonuçta daha erkek egemen bir toplum yapısı ortaya çıkacak, kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizlikler artacaktır. Kız çocukları erkekleri tahrik eden potansiyel suç unsurları değildir. Eğitimin kadını erkeği yani cinsiyetçisi olmaz, eşit ve niteliklisi olur.

Ülkemizin birlik ve beraberliğe ihtiyacı varken farklı cepheler açıp kutuplaşmaları artırmak hepimize daha fazla verir. Türkiye Hepimizin Eğitim Hepimizin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şahin Aybek Arşivi