Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

IŞİD Neden Rusya’yı Hedef Aldı?

Hiçbir toplum bunu hak etmiyor. Rusya’daki katliama ilişkin görüntüler çok can yakıcıydı gerçekten. Her neye kızıyor olurlarsa olsunlar saldırganların, yöneticilerinin günahlarını masum insanlara da paylaştırıp onları hedef alması alçakça bir tutum. Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarındaki konser salonuna IŞİD-H (Horasan) tarafından yapıldığı söylenen saldırı bunlardan biri. Bu örgütün yöntemlerinin kalleşliğini bilmeyen yok, öfke uyandırıyor ama şaşırtmıyor alçaklıkları. Malum, akrebin ısırması kininden değil doğası icabındandır.

Şimdi IŞİD’i Ukrayna’nın ya da ABD ile kimi batı ülkelerinin kullanmış olabileceği iddiaları var. Elbette mümkün. Ama daha ince yöntemleri olabilirdi o nedenle, Rusya’nın zaafiyet göstermesinden memnun olsalar da IŞİD’i bu ülkelerin kullandıklarını sanmam. Örgütün fırsatçılığını hesaba katmakta yarar var. Zaten yıllardır Rusya’yı, özellikle Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hedef alan örgütün, saldırmak için Rusya’nın batı ülkeleriyle ilişkilerinin kötü gittiği, Ukrayna ile de savaşa tutuştuğu bir anı seçmesi son derece akıllıca. Rusya’ya olan “karşıtlıktan” faydalanmak istediği de çok açık. Hala var olduğunu göstermek için de bu ortamdan yararlandığı belli.

IŞİD-H’nin Rusya’ya yönelmesinin başlangıcı Putin’in iç savaşta, IŞİD başta olmak üzere İslamcı gruplara karşı savaşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı desteklemek için 2015’de asker yolladığı günlere gidiyor. O zamandan bu yana IŞİD-H, Rusya'nın çıkarları için bir tehdit olmayı sürdürdü. Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Rus Büyükelçiliği’ne de 2022’de intihar saldırısı düzenlemişti, hatırlayalım. Rusya güvenlik servisi FSB de, 7 Mart'ta Moskova yakınlarındaki Kaluga bölgesinde bir sinagoga grup tarafından düzenlenen silahlı saldırıyı önlediğini açıklamıştı.

ABD‘nin yenilerek Afganistan'dan çekilmesinin ardından IŞİD-H, Taliban’ın da muhalefetine rağmen yeniden canlandı. Afgan güvenlik güçlerine, bakanlıklara, ülkedeki diğer din mensuplarına saldırdı. Yeniden Rusya’ya yönelmesinin bu canlanmayla da ilgisi var. Rusya’yı hedef almasının en önemli nedenlerinden biri ise Moskova’nın, IŞİD’in düşmanı Taliban’la ilişkilerinin son derece iyi olması. Rusya, batının yaptırımlarını delmek amacıyla, ticaret yollarına erişim için Taliban’la iyi geinmek zorunda. Bu IŞİD-K’nın hoşuna gitmiyor.

Rusya’nın da, özellikle Putin’in hem IŞİD-K’nın hem de diğer İslamcı örgütlerin eline fırsat verdiği de unutulmamalı. Putin'in başörtüsüne ilişkin sorgulayan ifadeleri, İslamiyet de dahil dine ilişkin kimi değerlendirmeleri IŞİD-H’nin alçak eylemlerinin bahanesi olabilir. Dini kıyafetlerin yasaklanması, dini toplantıların Rus yetkililer tarafından engellenmesi uluslararası gözlemcilerin de eleştirilerine yol açmıştı. Aklı başında biri bunlar yüzünden IŞİD-H’nin ya da benzerlerinin eylemlerinin haklı olduğunu savunmaz. Ancak örgütün bunları vahşetine bahane yapacak, uluslararası ortamın Rusya karşıtlığından faydalanacak kadar kurnaz olduğu unutulmamalı.

Sonuçta, Ukrayna’nın da, ABD’nin de Rusya’ya zarar verecek her girişimi destekleyeceği elbette doğru. Örgütün, Rusya’yı zaafiyete uğratan saldırılarından memnun olmaları da şaşırtıcı olmaz. Bunun için IŞİD-H’ye talimat verip saldırtmaları gerekmiyor. Bu saldırı ya da benzerlerinin Rusya’yı yıldırıp Ukrayna’dan çekilmesine yol açacağını düşünen var mı? Aksine Ukrayna bağlantısını gündeme getirerek Rusya dünya kamuoyu önünde bu ülkeye yönelik askeri operasyonunun haklılığını da ileri sürebilir.

Kimse kızmasın. Bu alçak saldırıdan, varlığını güçlü bir biçimde hissettiren IŞİD-H, Rusya düşmanlığı ile aklını bozmuş ABD, Rusya karşıtı her uğursuzluğun merkezi Ukrayna ile saldırının sonuçlarını Ukrayna’ya yönelik tutumunda kullanacak olan Rusya karlı çıktı.

Olan yaşamını yitiren yüzlerce masuma oldu.

Çok yazık.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi