Hızlı Tren Biletlerine KDV Zammı... Ankara-İstanbul 330 TL’ye Çıkacak

İktidar, seçimlerin tamamlanmasının hemen ardından boşalan gelir havuzunu doldurmak ve gelirleri artırmak için vergiye sarıldı. Cumhurbaşkanı Kararı’yla Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20’ye, yüzde 8 olan ürünlerde yüzde 10’a çıkarıldı.

Bu artış, devletin sunduğu mal ve hizmetlere de zam olarak yansıyacak.

TCDD Taşımacılık, hızlı tren biletlerine, KDV zammı yapmak üzere hazırlıklarını tamamladı.

Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, Yüksek Hızlı Tren (YHT) biletlerinden yüzde 18 KDV alındığını belirterek, TCDD Taşımacılık’ın bu oranı yüzde 20’ye yükselteceğini söyledi.

Kaynaklar, gerekli hesaplamaların yapıldığını, olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa bu gece KDV’deki 2 puanlık artışın, bilet fiyatlarına zam olarak yansıtılacağını söyledi.

100 TL’de 2 TL artış

Kaynaklar, TCDD Taşımacılık’ın, geçen hafta YHT biletlerine yüzde 30 zam yaptığını anımsattı.

Bu zammın ardından 248 TL olan İstanbul Ankara bilet fiyatı, 323 TL'ye yükseldi.

Bilet fiyatı; Eskişehir-Konya arası 141 TL'den 184 TL'ye, Eskişehir-Ankara arası 110 TL'den 136 TL'ye, Eskişehir-İstanbul (Söğütlüçeşme) arası 161 TL'den 210 TL'ye, Ankara-Konya arası 112 TL'den 146 TL'ye çıktı. Ankara-Sivas bilet fiyatı da 312 TL'ye yükseldi.

Kaynaklar, KDV’deki artışın 100 TL’lik bilette 2 TL’lik artışa den düştüğünü belirterek, “Ankara-İstanbul arası bilet fiyatı 323 TL. KDV artışının etkisiyle bu tutar, 330 TL düzeyine kadar çıkacak” dedi.

Köprü ve otoyollar

Gerek devletin işlettiği, gerekse de özel sektörün yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle inşa ettiği köprü ve otoyollarda da KDV artışı etkisini gösterecek.

İlgili mevzuata göre YİD modeli çerçevesinde yaptırılan köprü, otoyol ve Avrasya Tüneli’nde geçiş ücretlerine KDV oranı yüzde 8…

Devletin işlettiği köprü ve otoyollarda KDV oranı yüzde 18.

Kaynaklar, Cumhurbaşkanı Kararı’yla bu alanda uygulanacak KDV’nin de belli olduğunu, köprü ve otoyollarda (özel ve kamunun işlettiği) KDV'nin artırıldığını söyledi.

Kaynaklar, KDV’deki bu artışın (yüzde 18'den yüzde 20'ye, yüzde 8'den 10) otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yapılacak olası zamda dikkate alınacağını söyledi.

Kamuoyu, bunun sonuçlarını da da çok kısa süre içinde cebinde ve yaşamında görecek…

Araç muayene de zamlandı

TÜVTÜRK’ün işlettiği araç muayene istasyonları da KVD zammı yaptı. Yeni ve eski tarifeler şöyle:

Muayene ücreti,

  • Traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisiklet 575,84 TL’den 585,60 TL’ye,
  • Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork 1.130,44 TL’den 1.149,60 TL’ye,
  • Otobüs, kamyon, çekici ve tanker 1.528,10 TL’den1.554,00 TL’ye çıktı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi