Gerçeğin huyu

İstanbul için yeniden yapılacak seçimlere giderken iktidarın gerçek ötesi (post-truth) haberlerinde büyük artış gözleniyor.

Muhalefetin olanaklarına karşı orantısız bir propaganda gücü bulunan iktidar seçimi Binali Yıldırım lehine çevirebilmek için günümüzün yaygın yöntemi olan gerçek ötesi haber işini çok abarttı.

Bu haberlerin Binali Yıldırım’a değil Ekrem İmamoğlu’na yaradığını düşünüyorum.

Çünkü gerçek çok hızlı ortaya çıkıyor ve gerçek ötesi haberi çok hızlı yeniyor. Bununla da kalmıyor gerçeği tersine çeviren haberleri ve bu haberleri kullananları alt ediyor.

Örneklere bakalım…

“ÇÜNKÜ ÇALDILAR”

İstanbul seçiminin hukuki dayanaktan yoksun bir şekilde iptal edilmesi, seçilmiş belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’nu mağdur etti. Bu mağduriyet kamuoyunda İmamoğlu lehine bir rüzgâr estirdi. Bazı AK partili seçmenler de, YSK kararıyla İmamoğlu’na haksızlık yapıldığını sokak röportajlarında söylediler.

Yöneltilen “neden kaybettiniz” sorusuna “çünkü çaldılar” yanıtı veren Binali Yıldırım, bu yanıtı seçim sloganı haline getirmeye çalıştı. Buna Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katıldı.

Erdoğan da Yıldırım da “çünkü çaldılar” sloganını her konuşmalarında tekrarlamaya başladılar. Böylece Binali Yıldırım mağdur edilmiş imajı yarattılar.

Ancak, bu slogan toplumda karşılık bulmadı. Aksine, muhalif kesim özellikle sosyal medya üzerinden, bu sloganı iktidara iade etti.  “Çünkü çaldılar” bumerang gibi Cumhur ittifakı adayı Yıldırım’ı vurdu.

Muhalefet Binali Yıldırım’ın “İSPARK neden zarar etti ben de anlayamadım” sözlerine “çünkü çaldılar” yanıtıyla karşılık verdi.

Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili olarak gündeme gelen tüm akçeli iddialar ve usulsüzlükler için muhalefet cephesi “çünkü çaldılar” yanıtını vererek, bu sloganı iktidarın elinden aldı.

Ayrıca, İstanbul seçimini iptal eden YSK kararında oyların çalındığına ilişkin bir saptama ve hüküm yoktu. Seçim sadece bazı sandık kurulu başkanları memur olmadığı için iptal edildi. Oylar çalındığı için değil.

Bu gerçek de iktidarın gerçek ötesi “çünkü çaldılar” sloganını havada bıraktı.

Planlandığı gibi Binali Yıldırım lehine bir mağduriyet yaratmadı.

BERABER YÖNETELİM VE TOKAT YALANI

İktidarın aleyhine dönen iki gerçek ötesi haber daha var.

Biri Ekrem İmamoğlu’nun bir televizyon canlı yayınında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben “gelin beraber yönetelim” çağrısını, iktidar yanlılarının “PKK ve FETÖ’ye gelin beraber yönetelim, dedi” “PKK ve FETÖ ile beraber yönetecek” şeklinde bir montaj videonun piyasaya sürülmesi…

Diğeri İmamoğlu’nun bir AK Partili genci ikna etmeye çalışırken yanağını okşamasının “bir çocuğu tokatladı, bir delikanlıyı tokatlı, çok asabi” diye servis edilmesi…

İktidar açısından ikisi de ters tepti…

İmamoğlu’nun, PKK ve FETÖ’ye değil Erdoğan’a çağrı yaptığı çarpıtması televizyon yayının o bölümünün tamamının yayınlanmasıyla çöktü…

İçişleri Bakanı tarafından bile kullanılan “az önce bir çocuğu tokatladı” propagandası, muhaliflerin sosyal medyada yaptıkları “yaratıcı zekâ” veya “orantısız zekâ” ürünü mizahla, alay konusuna dönüştürüldü.

İmamoğlu’nun değişik fotoğraflarının altına yazılanlarla, “tokatladı” yalanı, iktidar aleyhine çalıştı…

Örneğin, İmamoğlu’nu pazardan dönen bir teyzenin poşetlerini taşırken çekilmiş fotoğrafının altına “İmamoğlu taşımaya yardım edeyim diye pazardan dönen teyzenin poşetlerini çalıp kaçtı” gibi ifadeler yazarak, “tokatladı” propagandası gırgıra çevirdiler.

Ya da İmamoğlu’nun bir esnafın iki elinden tutan fotoğrafının altına “İmamoğlu esnafı zorla dansa kaldırdı” ifadesiyle  “tokatladı” gerçek ötesi haberini ezdiler.

Örnekleri çoğaltmak mümkün…

Gerçeğin ortaya çıkma huyu ve muhaliflerin yaratıcı zekâsı, iktidarın gerçek ötesi haberlerini iktidar aleyhine çevirdi.

İktidarın gerçeğe aykırı haberleri işe yaramadı.

Kampanyada gündemi belirleyen İmamoğlu ve muhalifler oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi