Erdoğan'ın önündeki prestij anketinde neler yazıyor?

Fırtınalı günleri geride bıraktığımızı sanıyorduk. Öyle ya; Berat Albayrak'ın istifasının etkileri aylarca sürmüş ve bitmek bilmeyen atama dalgaları devam etmişti. Sedat Peker'in videoları hayatımıza girene dek "128 Milyar Dolar" soruları siyasetin ve sosyal medyanın dilinde hatta başköşesinde yer alıyordu.

O günlerin "prestij" açısından en sorunlu görünen ismi Berat Albayrak, siyasi kutuplaşmanın temeli ise Maliye Bakanlığı dönemindeki performansıydı.

Bugünün "prestij" yarışında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu var. İddialar, suçlamalar, gerçekler ve dahi unutulmayacak yanıtlar...

Af Talebi kitabında konuşan kaynaklardan biri, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın kamuoyundan iddia edilenden daha fazla anket yaptırdığını anlatmış ve o prestij/itibar anketlerinde parti içinden birçok isim hakkında intiba topladiğını söylemişti. O kaynak, Erdoğan ile Başbakanlık döneminden yakınlığı olan, bakanlıkların hızlı kulisçilerinden, iktidara yakın bir Ankara gazetecisiydi. Rahatsızlık vermemek adına yazmayı tercih etmediği epey içerik oluyordu. Kulisleri hep doğru çıktı, hiç yalanlanmadı, fire vermedi. 

Şöyle demişti:

“Tayyip bey için kabine değişiklikleri hep geleceğe dair bir planlama içerir. Boşa çıkartılan isimden nasıl faydalanacağı, kimin, kimlerce desteklendiği, parti içerisinde nasıl karşılanacağı daima planlanır. Tayyip bey bunlar için mutlaka anket yaptırır”.

Ve eklemişti:

“Erdoğan’ın anketlere rağmen verdiği tek aksi karar var. 2018’de Berat Albayrak’ı Enerji koltuğundan alıp Hazine Bakanlığı’na getirmek”.

Berat Albayrak'ın istifasını Türkiye'ye duyurduğum haber sonrası istifanın bilinmeyenlerini kaleme aldığım o kitapta, Albayrak sorularına odaklanmam sebebiyle Süleyman Soylu hakkında bir anket olup olmadığıyla ilgilenmemiştim. Şimdi durum farklı. Başrol Soylu'nun...

Birkaç "düşük profil" kaynağın ilettiği kulisler, Soylu hakkındaki anketlerin videolardan önce başladığına ışık tutuyordu.

Yukarıdaki satırlarda kitaptan alıntılar eşliğinde okuduğunuz kaynağım ise birkaç hafta önce son dönem anketlerin ne olduğunu gösteren yanıtlar verdi. Erdoğan hem parti içindeki kimi güvendiği isimlere hem de seçmene sorular sordurmaya devam etmişti. Albayrak için yapılan iş dünyası anketiyle bu kez ilgilenmiyor görünmüştü. Kuşkusuz; konunun Hazine değil İçişleri olması da bunda etkiliydi.

Şöyle anlattı:   

"Süleyman bey o meşhur anketlerde, kendisiyle birlikte sorulan birçok isme göre daha düşük bir onay alıyor. Sormadan söyleyeyim; seçmen nezdinde değil ama parti içinde desteği, aylar sonra ilk kez Berat Bey'den de geride çıkıyor. Parti içindeki sonuç, seçmen anketinden gelen sonuca göre Süleyman Bey'in daha fazla aleyhine."

Aradan geçen sürede önce MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekran önü destekleri kayda geçti. Etkisi olmuş muydu? 

Bu yazıyı yazmadan o kaynağıma tekrar ulaştığımda "Parti içindeki durum benzer, parlak görünmüyor ama seçmen nezdinde Süleyman Bey lehine ufak da olsa bir kıpırdanma olduğu görüldü. Kayda değer bulunmadı" yanıtını aldım.

Bu kulisler iki iddialı ayrıntıyı gösteriyor:

1- Süleyman Soylu seçmen nezdinde kayıplar yaşasa da, parti içine göre daha itibarlı. Yine de birçok isimden epey geride. 

2- Berat Albayrak hala Erdoğan'ın masasındaki anketlerde soruluyor. Yanıtlar, af talebi sürecinden sonra bir süreliğine parti içinde Soylu'nun gerisine düştüğünü de söylüyor. Şimdi ise seçmen nezdinde değil ama partide, gerilediği belirtilen Soylu'dan daha fazla desteği var. 

Süleyman Soylu'nun koltuğuna ilişkin haftalık anketlerin devam edeceği kulisi de cabası. Tabi Albayrak için de...

Editör notu: Can Coşkun bundan böyle perşembe günleri yazılarıyla halktv.com.tr’de.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Can Coşkun Arşivi