Erdoğan Putin’i solladı. Putin havlu attı…

İlk defa 2007 yılının mart ayında yazdım. Sonra örnekler vererek yineledim. 14 yıl olmuş…

İddiam şuydu; Erdoğan’ın tek bir amacı var. Putin gibi olmak. Putin kadar güçlü olmak., Putun gibi tek karar verici olmak.

İslam devleti oluşturmak istemiyor. Söylediğinin kanun olmasını istiyor.

Kısaca Putinvari rejim kurma niyetinde.

10 yıl uğraştı, sonunda Allah’ın lütfu dediği 15 Temmuz darbe girişiminin tüm nimetlerinden yararlanarak istediği düzeni kurdu…

Tek adamlığını ilan etti.

Putin oldu...

Geçen gün öğrendik ki Putin’i bile sollamış. Putin, Erdoğan’ın yaptıklarını duyunca "yok artık daha neler tek adamlığında sınırı var" demiş olmalı!..

Erdoğan’ın yaptığını yapmam ülkemi batıramam, Merkez Bankası’na direktif vermemem, piyasayı kendi haline bırakırım mealinde konuşmuş!..

Merkez Bankası’na emir verme aşamasına kadar iki otokratın yolculuğu aynıydı. Erdoğan Putin’i taklit ediyordu. Mesele piyasaya müdahaleye kadar uzanınca Putin frene bastı, Erdoğan gaza yüklendi.

Erdoğan, eski ekonomiden sorumlu yardımcısının değimiyle ‘ nas’ diyerek, ‘nas’ ı bahane ederek finansal sisteme baltayla girdi. Putin ‘aynısını yaparsam Türkiye gibi olurum’ diyerek bir anlamda Saray’ın ekonomi politikasıyla dalgasını geçti!...

Türkiye gibi olmak!..

Putin bu sözlerle bize ne demek istedi?

BİR: Kur üzerinde köpük yaratıp, sonra o köpüğü gece yarısı alıp zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapmayacağını...

İKİ: Kendi yaratacağı krizi yine kendinin çözdüğünü söyleyerek ucuz başarılar peşinde koşmayacağını…

Taahhüt etti…

Örtülü olarak kuru yükselten kimse indiren de odur mesajı verdi.

Türkiye gibi olmayız söyleminin arkasında yatan ana fikir bu.

Bir haftadır oynanan oyuna bakıyorum. Erdoğan’ın ‘bir gecede kur oyunun bozduk, Spekülasyonu bir saatte atlatıverdik ’ türü demeçlerini okuyorum.

Mantıklı izah bulamıyorum.

Erdoğan’ın ‘ne yaptığımızı biliyoruz’ başlıklı demeçlerini dikkate alırsanız. Büyük kur oyununu Erdoğan’ın çevirdiğini rahatlıkla söyleyebilirsiniz…

Ama niye yaptı sorusunun yanıtı yok!..

Çünkü kur dairenin dışına çıkıp savrulunca iğneden ipliğe her şey zamlandı.

İki misli, üç misli…

Hiçbir iktidar bunu istemez. Benzinin yedi liradan on bir buçuk liraya çıkmasını hangi iktidar ister?

Bence olan bitinin sade anlatımı şu:

Saray’ın müthiş(!) ekonomi danışmanları faizi indir, kur biraz yükselir. Adına rekabetçi kur deriz. İhracatçının hoşuna gider, büyümeyi körükleriz fikrini ortayla attı.

Her geçen gün oy kaybeden Erdoğan denize düşen yılana sarılır’ mantığıyla kabul etti. Kur beklediklerinin üzerinde artınca ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ ilan etti. Algı operasyonuyla işi çözmeye kalktı.

Tutmadı, olmadı.

Kur kontrollerinden çıkınca da paramızı dolara vidalayarak örtülü faiz artışına gitti…

Hayır, böyle olmadı diyen varsa, iktidar ne yaptığını bildiğini iddia eden çıkıyorsa, doları neden 18 liraya vurdurduklarını izah etsinler?

Edemezler!..

Otokrat Putin bile otokrat Erdoğan’a ‘bu kadarı fazla’ dedi…

Putin bile otokratlık yarışında havlu attı.

Biz daha ne diyelim!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi