Erdoğan ikinci tura oynuyor

Erdoğan hesabını kitabını yapmış, birinci turda yeniden Cumhurbaşkanı olamayacağını görmüş. Öncelikli hedefi Cumhurbaşkanı seçimini ikinci tura taşımak. Millet İttifakı adayının (büyük olasılıkla Kılıçdaroğlu) ilk turda seçilmesini yani yüzde 50+1’i bulmasını engellemek.

Hissediyorum zihninden geçen şu:

Meclis çoğunluğunu alarak ikinci tura eli güçlü girmek. Seçim yasasındaki değişikliğin başka izahı var mı? Dikkatinizi çekerim. Seçimden sonra yapılan koalisyonlar kötüdür, ama seçimden önce yapılan ittifaklar iyidir diye pazarladığı sistemden şimdi kendi vazgeçiyor.

Ne adına?

Daha adil düzen adına!

Daha demokratik seçim adına!

Daha demokratik yapının inşası adına!

İttifak iyiydi de neden vazgeçiyorsunuz sorusuna hiçbir AKP’li tatmin edici yanıt veremez. Çünkü kurdukları ittifak düzeni felaketleri oldu. Altı parti ‘ittifak çatısı’ altında birleşti. Onları birleşmeye AKP zorladı…

Aslında, ittifak anlayışı muhalefete kurulmuş tuzaktı. 2018 yılındaki hesapları şöyleydi: Muhalefet bir araya gelip aynı çatı altında toplanamaz. AKP/MHP ikilisi uzun yıllar ittifak yaparak iktidarda kalır.

Seçmen alternatif bulamadığı için mecbur oy verir.

Merkez sağ seçmeni kapattıklarını düşündüler…

Bekledikleri olmadı.

İttifak sisteminden vazgeçmelerinin nedeni bu; tabii yine demokrasi adına…

İttifak modelini de demokrasi adına getirmişlerdi şimdi demokrasi adına kaldırmaya çalışıyorlar.

Görünen köy kılavuz istemez derler ya siyasetin akışı da böyle…

Artık kılavuz istemiyor.

Erdoğan milletvekili seçimine yükleniyor. Meclis’te AKP/MHP koalisyonunun (öyle ya artık ittifak yok!) çoğunluğu sağlayacağı yapıyla cumhurbaşkanlığı için ikinci tur seçimine girmek istiyor.

Parti teşkilatlarıyla eski/yeni milletvekilleriyle sürekli toplantı yapmasının nedeni bu…

Meclis çoğunluğunu almak. 301 vekili bulmak.

Bu şartlar gerçekleşirse, umduğunu bulursa ikinci turda yapacağı propaganda belli.. Kılıçdaroğlu seçilirse kaos olur, Cumhurbaşkanı ile Meclis zıtlaşması siyasi kriz yaratır ekonomi bir daha toparlanamaz sürece girer sözlerle korku yaratmak…

Kendi de farkında; bir daha Cumhurbaşkanı seçilme şansı yok.

TBMM’de çoğunluğu alırlarsa ancak! O da bir ihtimal.

Yapmak istedikleri yasa değişikliğiyle artık şu netleşti. Erdoğan ilk turda seçimi kazanamayacağını AKP/MHP koalisyonun da Meclis çoğunluğunu alamayacağını görüyor.

Oyununu buna göre kurguluyor.

Seçim yasası değişikliğinin sebebi bu… Kaybetmeyi görmenin telaşı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi