Elektriksiz Isparta'nın bitmeyen yatırım serüvenini konuşalım

Türkiye, günlerce devam eden elektrik kesintisi nedeniyle Isparta'yı konuşuyor.

Evlerden "Donuyoruz" isyanları yükselirken DHA bir haber geçti.

"Isparta’nın Yalvaç ilçesinde, yalnız yaşayan Ramazan Nazlı (70), evinde ölü bulundu. Nazlı’nın, donarak öldüğü üzerinde durulduğu öğrenildi."

Bakan, Vali ve bilimum yetkilinin yaptığı açıklamalar elektrik onarım çalışmalarının yapıldığı ve sürecin denetlendiği yönündeydi.

Onarım ve denetleme...

Biraz zamanda yolculuk yapalım.

Temmuz 2015.

Ayın 10'una denk gelen Cuma günü Bakanlar Kurulu Kararı çıkar.

Enerji Nakil Hatları konusunda harekete geçilmiştir.

7773 sayılı karar şöyle yer alır Resmi Gazete'de:

"Isparta ve Afyonkarahisar illeri sınırları içerisinde yer alan ve ekli haritada gösterilen güzergâhlara isabet eden taşınmazların, Yalvaç-İscehisar İlçeleri Doğal Gaz İletim Hattı Projesi ile projeye ait sabit tesisler, ulaşım yolları, enerji nakil hatları, katodik koruma hatları ve anot yataklarının yapımı amacıyla Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılması; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 15/4/2015 tarihli ve 539 sayılı yazısı üzerine, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 4/5/2015 tarihinde kararlaştırılmıştır."

Karar cepte.

Şimdi Ağustos 2017'ye gidelim.

Yoğun kar yağışları sonrası bölgede elektrik hatlarına yatırım planlanır. Toplamda 15.5 milyon liralık bir paket duyurulur.

1 Dolar o günlerde 3,49 Lira.

Önce...

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ), Isparta'da toplam 9.6 milyon liralık yatırımla yüksek ve alçak gerilim elektrik şebekesini yenilemek üzere başlattığı çalışmaların yüzde 70’ini tamamladığını ilan eder.

Ardından AEDAŞ Genel Müdürü Bahadır Müdüroğlu, "Yüksek ve alçak gerilim şebekelerinin yenilenmesini kapsayan 9.6 milyon liralık bu yatırımı yıl sonuna kadar tamamlamış olacağız. 2017 yılında diğer yatırım ihtiyacı bulunan bölgelerimizle birlikte, Isparta genelinde yapacağımız toplam yatırım ise 15.5 milyon lirayı aşacak” der.

Yatırım kapsamında 9 cadde ve 33 sokak alanını kapsayan 25 bin metrelik havai hat yer altına alınır.

15.5 milyon lira harcanır, yetkililer “Bu sayede arıza sayısı ve sürelerinin kısalması yönünde önemli bir adım attık" şeklinde açıklama yapar.

Son olarak geçen yıla uğrayalım...

21 Ocak 2021.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş Isparta İl Müdürü İbrahim Varol’u ziyaret eder.

Başdeğirmen burada “Şehrimizin büyük bir bölümünde direklerin kaldırılarak, elektrik hatlarının yer altına alınması çalışmaları var. Kent şantiye halinde" der.

Şöyle devam eder:

"Yapılan bu çalışmayla şehrimiz daha modern bir görünüme kavuşuyor ve Isparta’mızı daha yaşanabilir bir hale getirdiğine inanıyoruz. Kaldırımlarda gerek demir, gerek beton direklerin olması, hatların yukarıdan geçmesi, ağaçlara dokunarak kısa devre yapması ve kötü bir görünümde olması tarihe karışıyor”.

Özetleyerek turnusol tutalım.

Bakanlar Kurulu 2015'te karar alır, kamulaştırma ve yatırım başlar.

2017'de elektrik şirketi de yatırım patlatır.

2021'de bu kez belediye yatırım planı açıklar.

Kamu, özel, yerel...

Yatırım serüveni film serisi.

Geldik bugüne...

2022'nin Şubat ayında Isparta'nın hali malum...

Ortada üç soru var:

1- Milyonlarca liralık yatırımlar doğru, yerinde ve liyakatlı ekiplerce uygulandı mı?

2- Uygulama doğru yapıldıysa eksik olan neydi?

3- Bir sonraki yatırım ne zaman?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Can Coşkun Arşivi